Egyre veszélyesebb a hosszú repülőút

Független Hírügynökség
megjelent:

Az egyre hosszabb repülőutak és az egyre több idős utas miatt nő a repülés egészségügyi kockázata. Az idősek meglévő egészségi problémáikkal együtt szállnak a gépre, és az ottani feltételek között állapotuk súlyosbodhat.

Az összezártság a fertőző betegségek terjedését is segítheti - hívta fel a figyelmet a Lancet című brit orvosi hetilap cikke, amelyet a BBC brit közszolgákati hírportál ismertetett csütörtökön.

A hosszú repülőút egészségi kockázatai közül leginkább a trombózis és a nyomában fellépő tromboembólia veszélye ismeretes. A hosszú utazás alatti mozdulatlan testhelyzetben vénás vérrög keletkezhet, amely később a tüdőbe kerülve elzárhatja a tüdő vérkeringését.

A repülőút közben keletkezett tromboembóliás esetek 75 százaléka vezethető vissza arra, hogy az utas nem tud mozogni az út alatt. Bár érdekes módon a helyszűke nem játszik szerepet: a kényelmesebb első osztályokon sincs kevesebb ilyen probléma, mint a turista osztályokon.

A kockázat már a 4 órásnál hosszabb repülőutakon kezd nőni, de a 8 órásnál hosszabb repülések a legveszélyesebbek.

A trombózis veszélye csökkenthető, ha az utas sok folyadékot iszik, és igyekszik gyakran felkelni és sétálni a repülés közbn. A láb fáslizása is jótékony hatású.

A hosszú órákra kis helyre összezsúfolt emberek átadhatják egymásnak a fertőző betegségeket. Influenzán kívül súlyosabb fertőző betegségeket is szereztek már repülőúton. De azért a szakemberek szerint fertőzést csak legfeljebb a tőlünk egy-két sorra ülőktől kaphatunk.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.