Egyre veszélyesebb a hosszú repülőút

Szerző: Független Hírügynökség

Az egyre hosszabb repülőutak és az egyre több idős utas miatt nő a repülés egészségügyi kockázata. Az idősek meglévő egészségi problémáikkal együtt szállnak a gépre, és az ottani feltételek között állapotuk súlyosbodhat.

Az összezártság a fertőző betegségek terjedését is segítheti - hívta fel a figyelmet a Lancet című brit orvosi hetilap cikke, amelyet a BBC brit közszolgákati hírportál ismertetett csütörtökön.

A hosszú repülőút egészségi kockázatai közül leginkább a trombózis és a nyomában fellépő tromboembólia veszélye ismeretes. A hosszú utazás alatti mozdulatlan testhelyzetben vénás vérrög keletkezhet, amely később a tüdőbe kerülve elzárhatja a tüdő vérkeringését.

A repülőút közben keletkezett tromboembóliás esetek 75 százaléka vezethető vissza arra, hogy az utas nem tud mozogni az út alatt. Bár érdekes módon a helyszűke nem játszik szerepet: a kényelmesebb első osztályokon sincs kevesebb ilyen probléma, mint a turista osztályokon.

A kockázat már a 4 órásnál hosszabb repülőutakon kezd nőni, de a 8 órásnál hosszabb repülések a legveszélyesebbek.

A trombózis veszélye csökkenthető, ha az utas sok folyadékot iszik, és igyekszik gyakran felkelni és sétálni a repülés közbn. A láb fáslizása is jótékony hatású.

A hosszú órákra kis helyre összezsúfolt emberek átadhatják egymásnak a fertőző betegségeket. Influenzán kívül súlyosabb fertőző betegségeket is szereztek már repülőúton. De azért a szakemberek szerint fertőzést csak legfeljebb a tőlünk egy-két sorra ülőktől kaphatunk.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A hosszú utak veszélyeit érdemes...

Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt...

Hogyan előzze meg a rosszullétet...

Egy repülőút során sokkal nagyobb a különböző megbetegedések, megfázás kockázata, mint egyébként. Fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.