Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Mozgással és odafigyeléssel a mélyvénás trombózisok egy része megelőzhető.

A trombózis téma cikkei
4/1 A mélyvénás trombózis tünetei és okai
4/2 Mélyvénás trombózis - diagnózis és kezelés
4/3 Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?
4/4 Élet trombózis után

A mélyvénás trombózis megelőzése sokkal egyszerűbb, mint a kezelés a betegség kialakulása után. Az alábbiakban néhány praktikus fogás olvasható:

  • Minden gyógyszert az előírások szerint szedjen! Műtét esetén, pl. ortopédiai műtét során, nagy valószínűséggel már a kórházban is fog véralvadásgátlót kapni. Ezt a gyógyszert a vérrögök kialakulása ellen írták elő Önnek. Rendszeresen keresse fel orvosát a későbbiekben, hogy eldöntsék, van-e szükség a gyógyszerek, illetve a kezelések módosítására.

  • Ha véralvadásgátlókat szed, vigyázzon a K-vitamin-bevitelre, mert ez a vitamin befolyásolhatja ezen gyógyszerek hatását. A magas K-vitamin tartalmú ételek közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a szójabab olaj.

  • Járkáljon! Hosszú repülőút, vagy autóút során rendszeresen álljon meg, sétáljon, mozogjon, így a vádli izmok egy kicsit átpumpálhatják a vért az alsó végtagokban. Ha huzamosan kell ülnie, időnként keljen fel és járkáljon, ez segíthet a mélyvénás tombozós megelőzésében.

  • Mozogjon! Az alsó végtagok mozgatása a legjobb módszer a trombózis ellen. Hogyha valamilyen műtét, vagy más betegség miatt ágyhoz kötötté vált, minél hamarabb hagyja el az ágyat, annál kisebb lesz a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata.

  • Változtasson az életvitelén! Szabaduljon meg fölös kilóitól, hagyja abba a dohányzást és rendezze a vérnyomását. Az elhízás, dohányzás és a magas vérnyomás mind fokozzák a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát. Ha orvosa is indokoltnak érzi, hordjon gumiharisnyát a mélyvénás trombózis megelőzésére.

A fenti életviteli tanácsok segítségével kezébe veheti az irányítást, és fel tud lépni a mélyvénás trombózis kialakulása ellen. Tudatosan figyeljen oda a jelentősebb vérzések megjelenésére, ami a nem megfelelően szedett gyógyszerek mellékhatása lehet.

Az emberek egy részénél a rendszeres mozgásra és az egészséges életmódra történő odafigyelés elégséges lehet a megelőzéshez. Amennyiben azonban valakinek fokozott hajlama van a trombózis kialakulására (trombofília), többet kell tennie a betegség elkerüléséért. Kevesen tudják, hogy a trombofília egyszerű vérvizsgálattal is szűrhető.

Bővebben Hogyan történik a trombózishajlam szűrése?

Ez is érdekelheti Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

Dr. Zsuga Judit neurológus, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit neurológus, klinikai farmakológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.