Ételallergia és keresztallergia - Óvatosan külföldön!

Dr. Csáki Csilla
szerző: Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus - WEBBeteg
megjelent:

A nyári utazások kapcsán kóstolgatjuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel találkozunk. Hogyan kerülhetjük el a szokatlan, ritkán vagy még soha nem fogyasztott élelmiszerek által kiváltott, látszólag váratlan allergiás reakciókat?

A legfontosabb teendőnk az lenne, utazástól függetlenül is, hogy ha allergiás tüneteink vannak, akár légútiak, akár emésztőszerviek, mindig járjunk utána, konkrétan mire vagyunk allergiásak. Az allergiavizsgálatokból kiderül egyrészt, mely élelmiszereket kell feltétlenül kerülnünk, illetve megtudhatjuk, milyen élelmiszer keresztallergiákra kell számítanunk.

Mi is az a bizonyos keresztallergia?

A légúti allergének, pl. a virágporok és a különböző élelmiszerek sokféle azonos típusú fehérjét tartalmaznak. Ezek a fehérjék becsapják immunrendszerünket és így olyan élelmiszerek is allergiás tünetet válthatnak ki, amelyet még soha nem fogyasztottunk, vagy amelyekre az allergiavizsgálat szerint nem vagyunk allergiásak. Így pl. nyírfapollenre allergiásokban a pollenszezonban a máskor jól tolerált, leggyakoribb gyümölcsök, pl. alma, körte, őszibarack is kiválthatnak allergiás tüneteket. A poratkára allergiás egyén pedig élete első tengeri rák fogyasztásakor kaphat heves allergiás rohamot.

A keresztallergia jellemzően un. orális allergia szindrómát, száj körüli kipirosodást, ajakduzzanatot, nyelvdagadást vált ki, és csak igen ritkán okoz kiterjedtebb tüneteket. Leginkább nyers zöldségek, gyümölcsök és rákfélék okoznak ilyet. Főtt állapotban a legtöbb zöldség már jól tolerálható. A valódi ételallergia, pl. a földimogyoró allergia viszont még a nyelést megelőzően, pici adag szájba kerülése esetén is kiválthat általános tünetekkel, légszomjjal, eszméletvesztéssel járó, életveszélyes anafilaxiás reakciót.

Jól ismert és kevésbé ismert pollen-élelmiszer keresztallergiák

Parlagfű allergiások számára közhely, hogy a görögdinnye, sárgadinnye, uborka, banán, cukkini esetleg keresztallergiát okozhatnak, de talán nem számítanak az avokádó, mangó, füge általi reakcióra.

Fekete üröm allergiások legyenek óvatosak az indiai konyha kedvelt ételeivel, mert ők számíthatnak a zeller, petrezselyem mellett a fűszerezéshez használt az ánizs, koriander által kiváltott allergiára.

Az ételallergia kezelése

Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát, amikor az allergiás válasz még tart. Ez segíteni fog a diagnózis és a terápia felállításában. Az ételallergia kezelése

A nyírfapollen keresztallergiát ad számos hazai gyümölccsel, pl. almával, őszibarackkal, cseresznyével, szilvával, valamint a kókuszdióval, kiwivel, egyéb dió- és mogyorófélékkel is.

Pázsitfű allergia esetén a borsóval, rozsliszttel, búzaliszttel és távol-keleti konyhában szintén gyakran használt csicseriborsóval és ennek lisztjével kell óvatosnak lenni.

Külön kiemelendő a poratka és a rákfélék származástani rokonsága: poratka allergiásoknál gyakori a tengeri rákok fogyasztása kapcsán kialakuló heves ajakduzzanat. Nyers, alig átfőzött állapotú rákok esetén még hevesebb tünetekre lehet számítani!

Egzotikus gyümölcsökre jelentkező allergiát válthat ki a gumikesztyű alapanyagára, a latexre kialakult érzékenység. Pl. latextartalmú gumikesztyűt használó ápolónő, fogorvos először a latex-szel allergizálódik, majd később, keresztallergia révén heves allergiás rohamot vált ki nála a füge, kiwi, mangó, avokádó fogyasztása.

Az egzotikus gyümölcsök, tengeri herkentyűk mellett említésre érdemes a földimogyoró és a szója igen elterjedt használata az USA-ban. Szinte alig létezik olyan élelmiszer, melyben ne találnánk meg valamelyiket. Mivel az USA-ban nagyon sokan allergiásak a földimogyoróra, minden csomagolt élelmiszeren gondosan fel van tüntetve, tartalmazhat-e földimogyorót, akár nyomokban. Vásárláskor ajánlatos az erre érzékenyeknek minden csomagolást gondosan átböngészni!

Honnan tudhatjuk, mire vagyunk ténylegesen allergiásak és mi az, ami „csak” kevésbé veszélyes keresztallergia?

Ételallergiára utaló tünetek, pl. ajakduzzanat, száj körüli csalánkiütés esetén is érdemes első lépésként teljes allergiavizsgálatot végeztetni, légúti és táplálékallergénekre egyaránt. Amennyiben a teszt több mint 2-3 élelmiszernél pozitív, akkor nagy valószínűséggel a légúti panelben is lesz pozitivitás és gondolnunk kell a keresztallergiákra. A talált légúti allergiákat összefüggésbe hozhatjuk az ismert keresztallergénekkel, így valószínűsíthetjük a pollen-étel keresztreakciókat (pl. nyírfa-alma keresztallergia).

Hogyan készítsük fel allergiás gyermekünket nyaralásra, táborozásra?

Nyári allergológiai szakrendeléseken gyakorta elhangzik, hogy a korábban teljesen panaszmentes gyermek a májusi-júniusi iskolai erdei táborból vagy az augusztusi gólyatáborból feldagadt, bevörösödött szemmel, tüsszögve, sípoló tüdővel, nehézlégzéssel érkezik vissza.
Hogyan készítsük fel allergiás gyermekünket nyaralásra, táborozásra?

A keresztallergiára gyanús élelmiszereket pozitív allergiateszt esetében sem kell feltétlenül kihagynunk az étrendünkből, ezek tüneteket jellemzően csak nyers állapotban okoznak és főzéssel a keresztallergének nagyrészt elbomlanak. Nem okolhatjuk tehát a keresztallergéneket gyermekünk krónikus hasfájásért, hasmenéséért, ekcémájáért, visszatérő csalánkiütéséért. Csak valódi élelmiszer-allergia esetében lehet indokolt az adott élelmiszer fogyasztásának teljes tilalma.

Külföldi, esetleges egzotikus utazás előtt az élelmiszer- és a pollenallergiások nézzenek utána, melyek az adott ország legjellemzőbb élelmiszerei, gyümölcsei, fűszerei. Nyomtassanak ki maguknak egy listát az esetlegesen gondot okozó élelmiszer allergénekről és keresztallergiákról és tudatosan kerüljék ezeket! Végül ne felejtsék otthon szokásos antihisztamintartalmú allergia gyógyszerüket, még akkor sem, ha már régóta nem volt rá szükség!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus; gyerek-allergia.hu
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

Ételallergia
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.