Trombózishajlam téma

Hogyan történik a trombózishajlam szűrése?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A trombofília, vagyis a trombózishajlam lehet örökletes (familiáris) vagy szerzett állapot is, sőt, a kettő társulhat is egymással.

Öröklődhet a trombózis-hajlam?

Trombózisközpont - Dr. Király Viktória, laborspecialista

Tény, hogy a trombózisra való hajlam öröklődhet, ám megfelelő életmóddal jelentősen csökkenthető a kockázat. Dr. Király Viktória, laborspecialista az öröklődés hátteréről beszélt.

A veleszületett (familiáris) trombózishajlam

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Olyan állapotról van szó, amely során a véralvadás meghatározott genetikai hibája vezethet trombózis vagy embólia fokozott családi előfordulásához. Ez a veleszületett hajlam a magyar lakosság 25 százalékát érinti, tehát minden negyedik embert.

Újra kialakulhat trombózisom?

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő

Olvasóink kérdezték, hogy kialakulhat-e újabb trombózis, ha például túlterhelik a lábat, vagy esetleg nem tartják be az orvos által javasolt életmódot? Sajnos a következő trombózis legkedvezőbb kiindulási helye éppen az előző lesz. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont orvosa mondja el a legfontosabbakat.

Vegyen részt genetikai szűrésen, ha több trombózis is volt a családban

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialista

A trombózis kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. Ezek közül vannak olyanok, amik ellen sokat tehetünk - odafigyelhetünk az életmódunkra, táplálkozásunkra.

A hosszú utazás egészségügyi kockázata

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő

Valóban létezik összefüggés a hosszabb utazások és a mélyvénás trombózis kialakulása közt? Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő hasznos tanácsai a hosszú útra készülőknek.

Az örökletes trombózishajlam már fiatalkorban kiszűrhető

Trombózisközpont

A vénás trombózis rendkívül veszélyes betegség, és halálos szövődményekkel járhat. A veleszületett trombóziskészség azt jelenti, hogy a vér könnyen vagy fokozott mértékben alvad meg.

Véralvadásgátló mellett is kialakulhat trombózis

healzz.com

A véralvadásgátló gyógyszerekről, azok, akik nem szednek ilyesmit, csak keveset tudnak. Sőt, akik szedik, azok sem mindig vannak tisztában azzal, hogy milyen szert, és hogy meddig kell szedniük.

Várandósként kell-e véralvadásgátló injekciót beadnom magamnak

Orvos valaszol - Dr. Földi Ildikó

13. hétben lévő kismama vagyok. Februárban már volt egy spontán vetélésem. Édesanyámnak 7-szer volt trombózisa 25-35 éves korában. Ezért küldött a nőgyógyászom hematológushoz, azt mondta összefügghet a februári vetéléssel. 80 kg vagyok. A hematológus

Gendiagnosztika

Orvos valaszol - Dr. Váróczy László PhD

Kedves Doktorno! Azt szeretnem kerdezni, hogy erdemes-e trombozisra valo hajlamossag genetikai tesztet megcsinalni? Volt mar trombozisom, es tudoemboliam aprilisban. Mert sokmindent olvasok ezzel kapcsolatban, de tanacstalan vagyok, mert aki