Hogyan maradjon fitt repülőgépes utazáskor is?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a repüléssel összefüggésbe hozható problémát.

Utazás - A téma cikkei

2/1 Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?
2/2 Hogyan maradjon fitt repülőgépes utazáskor is?

Jól tudjuk, hogy a hosszabb ideig tartó egy helyben ülés negatívan hat az egészségünkre. Különösen igaz ez egy hosszabb repülőút esetén, ami időzónaváltás szindrómát (jetlag), stresszt, dedhidrációt és akár a mozgáshiány miatt kialakuló vérrögöket, azaz mélyvénás trombózist is okozhat.

Ezek és egyéb, repülőgépes utazással kapcsolatba hozható egészségügyi problémák is elkerülhetők néhány egyszerű rutin betartásával. Egyszerűen kövesse az alábbi tippeket, hogy minél élvezetesebb legyen az utazás és fitten, ne pedig kimerülten érkezzen meg az úticéljához.

Felszállás előtt

Már felszállás előtt is számos olyan dolgot tehet, amivel megkönnyíti a repülést és csökkentheti a problémák kockázatát.

Étkezés: Kerülje a nagy étkezéseket és nehéz ételeket, melyektől kellemetlenül és puffadtnak érezheti magát. Válasszon inkább könnyű, alacsony zsírtartalmú, fehérjében és összetett szénhidrátokban gazdag ételeket – mint például tonhal és tészta –, melyek folyamatos energiát biztosítanak a repülés során.

Folyadékfogyasztás: Kerülje az alkoholt és az olyan koffeintartalmú italokat, mint a kávé, tea és a kóla. Ezek helyett fogyasszon vizet vagy cukrozatlan gyümölcslevet.

Ruházat: Bármilyen hosszú repülőútról is legyen szó, a lényeg, hogy minél kényelmesebben érezze magát, ezért viseljen könnyű, laza ruházatot a szűk farmer helyett. A repülőn egy helyben üléssel eltöltött órák miatt különben is merevnek érezheti magát, ezért olyan ruházatot válasszon, amiben könnyebben ellazulhat.

Alvás: Ideális esetben még a repülés előtt pihennie kéne, mert lehetséges, hogy a repülőn nem lesz lehetősége aludni. Ha hosszú repülőút elé néz, előnyös lehet, ha már korábban megpróbálja átállítani a bioritmusát, így mikor megérkezik, könnyű lesz az adott hely mindennapi gyakorlatához alkalmazkodnia.

Testmozgás: Még beszállás előtt sétáljon egy picit. A testmozgás felfrissít, segít a stresszoldásban, és élénkíti a vérkeringést, mely segít a hosszú ideig tartó inaktivitással is összefüggésben álló mélyvénás trombózis elkerülésében.

Stressz ellen: Tervezze meg előre az utazás részleteit, elegendő időt hagyva a reptérre való kijutásra, a check-inre és a reptéri biztonsági ellenőrzésre. Így, ha esetleg bármilyen váratlan esemény (pl. forgalomelterelés) közbejön, akkor sem idegesen, magas vérnyomással kezdi az utazást.

A repülőn

Étkezés: A repülőn való étkezési szabályok hasonlóak a repülést megelőzőkhöz: maradjon a könnyen emészthető, kímélő ételeknél és snackeknél, melyek segítenek elkerülni a gyomorproblémákat és megtartani az energiaszintet.

Folyadékfogyasztás: Az alkoholhoz gyakran ingyen hozzá lehet jutni a repülőn, de bármilyen csábító is, hogy koccintással kezdje az utazást, álljon ellen a kísértésnek. Legyen kéznél egy üveg víz, melyből rendszeresen kortyol az utazás alatt, hogy megelőzze a dehidrációt.

Ruházat: A pihenés elősegítése érdekében lazítsa meg a nyakkendőjét és az övét, valamint ne feledkezzen meg a réteges öltözködésről, ahelyett, hogy egyetlen meleg ruhadarabot viselne. A speciálisan repülésre kifejlesztett, rugalmas harisanya viselése szintén ajánlott a mélyvénás trombózis elkerülése érdekében.

Alvás: Bármennyit is sikerüljön aludnia a repülőn, az valószínűleg nem lesz mély, minőségi alvás, de biztosan gyorsabban telik a repülés. Ne feledje átállítani felszállás előtt az óráját az úti cél időzónájához – így könnyebb lesz a bioritmusa átállítása is, ha megérkezik.

Testmozgás: A lényeg, hogy próbáljon a lehető legaktívabb maradni. Sétáljon a sorok között rendszeres időközönként (ideális esetben kb. 10 percenként), de akár a székében ülve is elvégezhet félóránként néhány gyakorlatot:

 • Feszítse meg, majd lazítsa el a lábfejét és lábujjait
 • Feszítse meg, majd lazítsa el a lábizmait
 • Végezzen pedálozó mozdulatot a lábával
 • Nyújtóztassa ki a lábait, karját, kezét
 • Vegyen néhány mély lélegzetet
 • Óvatosan nyújtóztassa meg, illetve forgassa körbe a nyakát.

Stressz ellen: Ha úgy érzi, kezd stresszes lenni, tartsa távol magát az olyan fedélzeti tevékenységektől, mint az evés, ivás, és helyette merüljön el egy jó könyvben vagy filmben vagy hallgassa kedvenc zenéit! Készüljön fel előre az ilyen helyzetre azzal, hogy még az utazás előtt letölti ezeket okostelefonjára vagy tabletjére!

Leszállás után

Landolás után érdemes „újraaktiválnia” a testét, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki a nyaralásból. Egy könnyű testmozgás nemcsak energizáló hatású, de segít megakadályozni a jetlaget is. Egyszerűen csak kövesse az alábbi tanácsokat:

 • Keljen fel és sétáljon egyet: A repülőgépen végzett gyakorlatok ellenére a repülés alatt sokáig ülünk egy helyben, így a landolás után, annak érdekében, hogy mielőbb helyreálljon a vérkeringése, érdemes egy tempós sétával eljutni a csomagfelvételig.
 • Vegyen egy üveg vizet: Nagyon fontos, hogy földet érés után is fokozottan odafigyeljen a megfelelő hidratálásra. Segít elkerülni a fejfájást és a mentális fáradtságot. Tartson egy üveg vizet magánál és rendszeresen igyon belőle!
 • Nyújtson: A repülőúttal járó mozdulatlanság könnyen izommerevséget okozhat, ezért az élénk séta után ajánlott a főbb izomcsoportok nyújtása, hogy a teste mielőbb visszatérjen a normális állapotba.
 • Ne vigye túlzásba: Akár nyaralásról, akár üzleti útról van szó, ne akarjon egy hétnyi programot belezsúfolni az első napokba! Valószínűleg sokkal fáradtabb, mint amilyennek érzi magát, ezért figyeljen arra, hogy ne vigyen semmit túlzásba!
 • Étkezés: Az utazás szervezése és az új környezet nyújtotta izgalmak mellett könnyű elfeledkezni a megfelelő étkezésről. Emellett az is előfordulhat, hogy az adott országnak eltérő étkezési szokásai és ételei vannak, melyekhez az érkezési idő nem biztos, hogy passzol. Annak érdekében, hogy emiatt ne érje kellemetlen meglepetés, legyen Önnél elegendő harapnivaló, mellyel kibírja a következő étkezésig. A müzli- és energiaszeletek kis helyen elférnek és elegendő energiát biztosítanak.

Előfordulhat, hogy a repülés része a mindennapi életének, ám a megfelelő óvintézkedések betartásával élvezetes élmény lehet. Mindig fennáll annak a lehetősége, hogy olyan problémák merülnek fel, mint a stressz, jetlag, fáradtság vagy dehidráció, de ha a fentiekben olvasott tanácsainkat megfogadja, a lehető legnyugodtabban és pihentebben fog megérkezni.

Tovább A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Keeping Fit On An Aeroplane Flight (realbuzz.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.