• A hosszú utazás megduplázza a vérrögképződés kockázatát

    Szerző: MTI

    A hosszú távú utazás, potenciálisan halált okozó vérrögök képződéséhez vezethet egyeseknél, a kockázat az utazás hosszával arányosan növekszik - állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

    Tizennégy korábbi vizsgálat elemzésével jutottak arra a kutatók, hogy az utazás, mintegy háromszorosára növelte a mélyvénás trombózis esélyét, főként a lábak vénáiban képződtek vérrögök.

    Hirdetés

    A mélyvénás trombózis igazi veszélye az, hogy a képződött rög elszabadulhat az érfalról, és az érrendszeren keresztül a vér elszállítja létfontosságú szervekig, így akár halálos tüdőembóliát okozhat.

    A hosszú távú utazásoknál a kockázatot növeli a szűkös hely, több órás ülés és a szervezet vízhiánya is.

    A mostani tanulmány négyezer mélyvénás trombózisos esetet elemzett. Egyes vizsgálatoknál nem találták megfelelőnek a kutatók, a kiválasztott összehasonlító csoportot, mert az olyan emberekből állt, akiknél eleve az átlagosnál nagyobb volt a vérrögképződés eshetősége. Valójában olyan, az átlagos népességet leképező összehasonlító csoportot kell kiválasztani az ilyen tanulmányoknál, akik egészségesek, kockázatuk a mélyvénás trombózisra nem nagyobb az átlagosnál - magyarázta Divay Chandra, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatója.

    Utazásnál háromszoros a kockázat

    Amikor a kutatók csak azokat a vizsgálatokat vették számba, ahol a referenciacsoportot megfelelően állították össze, az utazók kockázata a rögképződésre háromszorosa volt a nem-utazókéhoz képest. A kockázat ráadásul növekedett az utazás időtartamával: minden plusz két órányi, bármilyen típusú út 18 százalékkal növelte, a repülőút pedig még ennél is többel, kétóránként 26 százalékkal.

    A szakemberek szerint azonban pánikra semmi ok, mert a kockázat abszolút értéke még így is nagyon alacsony.

    Chandra azt tanácsolja az utazóknak, készüljenek fel, ismerjék a tüneteket: a láb fájdalma, melegedése, pirosodása és dagadása. Érdemes gyakran felállni, kinyújtani a lábat, járkálni amennyit enged a tér, ezen kívül pedig sok vizet inni a dehidratálódás megelőzésére.

    Az átlagosnál nagyobb a vérrögképződés kockázata a rákos betegeknél, azoknál, akik nemrégiben estek át műtéten, valamint a fogamzásgátlót alkalmazó nőknél. Nekik érdemes kikérniük orvosuk tanácsát, mielőtt útnak indulnak. A tanulmányt az Annals of Internal Medicine című orvosi szaklap legutóbbi számában közlik.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.07.17 23:55, Megjelenés: 2010.07.17 23:55
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    Utazási betegség: Hogyan lehet megelőzni?

    Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott.

    Plazmaadás - Tények és tévhitek

    Habár az emberi vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készülnek, mégis rengeteg, az új plazmaadókat elriasztó, így a betegellátás szempontjából káros, a plazmaadást és a plazmaadókat támadó valótlan tartalmú hír kering a világhálón.

    Betegségek utazás alatt - Mire figyeljen utazáskor?

    Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a többórás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is okozhat. Milyen veszélyek fenyegetik utazás alatt? Mire figyeljen? Hogy orvosolja?

    A szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak

    A Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének szakemberei Molnár Zsolt professzor vezetésével dolgoznak.

    Hogyan előzze meg a rosszullétet repülés közben?

    Egy repülőút során sokkal nagyobb a különböző megbetegedések, megfázás kockázata, mint egyébként. Fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyen, hiszen ha útközben megbetegszik, az a vakációt is tönkreteheti. Cikkünkből megtudhatja, hogyan csökkentheti a betegségek kockázatát, illetve hogyan kezelje az olyan problémákat, mint a füldugulás és a trombózisveszély.

    Visszérproblémák mellett szedhető fogamzásgátló?

    Felírtak nekem egy fogamzásgátló tablettát. Ha a lábamon visszerek vannak, szedhetem a gyógyszert? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.