• A hosszú utazás megduplázza a vérrögképződés kockázatát

    Szerző: MTI

    A hosszú távú utazás, potenciálisan halált okozó vérrögök képződéséhez vezethet egyeseknél, a kockázat az utazás hosszával arányosan növekszik - állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

    Tizennégy korábbi vizsgálat elemzésével jutottak arra a kutatók, hogy az utazás, mintegy háromszorosára növelte a mélyvénás trombózis esélyét, főként a lábak vénáiban képződtek vérrögök.

    Hirdetés

    A mélyvénás trombózis igazi veszélye az, hogy a képződött rög elszabadulhat az érfalról, és az érrendszeren keresztül a vér elszállítja létfontosságú szervekig, így akár halálos tüdőembóliát okozhat.

    A hosszú távú utazásoknál a kockázatot növeli a szűkös hely, több órás ülés és a szervezet vízhiánya is.

    A mostani tanulmány négyezer mélyvénás trombózisos esetet elemzett. Egyes vizsgálatoknál nem találták megfelelőnek a kutatók, a kiválasztott összehasonlító csoportot, mert az olyan emberekből állt, akiknél eleve az átlagosnál nagyobb volt a vérrögképződés eshetősége. Valójában olyan, az átlagos népességet leképező összehasonlító csoportot kell kiválasztani az ilyen tanulmányoknál, akik egészségesek, kockázatuk a mélyvénás trombózisra nem nagyobb az átlagosnál - magyarázta Divay Chandra, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatója.

    Utazásnál háromszoros a kockázat

    Amikor a kutatók csak azokat a vizsgálatokat vették számba, ahol a referenciacsoportot megfelelően állították össze, az utazók kockázata a rögképződésre háromszorosa volt a nem-utazókéhoz képest. A kockázat ráadásul növekedett az utazás időtartamával: minden plusz két órányi, bármilyen típusú út 18 százalékkal növelte, a repülőút pedig még ennél is többel, kétóránként 26 százalékkal.

    A szakemberek szerint azonban pánikra semmi ok, mert a kockázat abszolút értéke még így is nagyon alacsony.

    Chandra azt tanácsolja az utazóknak, készüljenek fel, ismerjék a tüneteket: a láb fájdalma, melegedése, pirosodása és dagadása. Érdemes gyakran felállni, kinyújtani a lábat, járkálni amennyit enged a tér, ezen kívül pedig sok vizet inni a dehidratálódás megelőzésére.

    Az átlagosnál nagyobb a vérrögképződés kockázata a rákos betegeknél, azoknál, akik nemrégiben estek át műtéten, valamint a fogamzásgátlót alkalmazó nőknél. Nekik érdemes kikérniük orvosuk tanácsát, mielőtt útnak indulnak. A tanulmányt az Annals of Internal Medicine című orvosi szaklap legutóbbi számában közlik.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.07.17 23:55, Megjelenés: 2010.07.17 23:55
   • Cikkajánló

    Létezik-e belső láz?

    Létezik-e belső láz?

    F. Zs., fordító

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

    Nyirokcsomó biopszia

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

    A nyirokérgyulladás okai, tünetei és kezelése

    A nyirokérgyulladás (lymphangitis, limphangitis) a nyirokerek gyulladása, mely elsősorban fertőzéses eredetű, jellemzően baktérium okozta fertőzés következtében alakul ki. A nyirokerek a nyirokrendszer részét képezik, szervek melletti nyirokcsomókból vagy nyirokszövetből, illetve bizonyos szervekből közvetlen vezetik el a nyirokfolyadékot a vérerek felé. Egyrészt az esetleges kórokozók, daganatsejtek áramlanak bennük, de elsősorban a nyiroksejtek (pl. limfocita fehérvérsejtek) áramlását biztosítják, melyeknek kiemelkedő szerepük van az immunvédekezésben.

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott.

    Utazási betegség: Hogyan lehet megelőzni?

    Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

    Betegségek utazás alatt - Mire figyeljen utazáskor?

    Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a többórás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is okozhat. Milyen veszélyek fenyegetik utazás alatt? Mire figyeljen? Hogy orvosolja?

    Hogyan előzze meg a rosszullétet repülés közben?

    Egy repülőút során sokkal nagyobb a különböző megbetegedések, megfázás kockázata, mint egyébként. Fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyen, hiszen ha útközben megbetegszik, az a vakációt is tönkreteheti. Cikkünkből megtudhatja, hogyan csökkentheti a betegségek kockázatát, illetve hogyan kezelje az olyan problémákat, mint a füldugulás és a trombózisveszély.

    Visszérproblémák mellett szedhető fogamzásgátló?

    Felírtak nekem egy fogamzásgátló tablettát. Ha a lábamon visszerek vannak, szedhetem a gyógyszert? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.