A hosszú utazás megduplázza a vérrögképződés kockázatát

Szerző: MTI

A hosszú távú utazás, potenciálisan halált okozó vérrögök képződéséhez vezethet egyeseknél, a kockázat az utazás hosszával arányosan növekszik - állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

Tizennégy korábbi vizsgálat elemzésével jutottak arra a kutatók, hogy az utazás, mintegy háromszorosára növelte a mélyvénás trombózis esélyét, főként a lábak vénáiban képződtek vérrögök.

A mélyvénás trombózis igazi veszélye az, hogy a képződött rög elszabadulhat az érfalról, és az érrendszeren keresztül a vér elszállítja létfontosságú szervekig, így akár halálos tüdőembóliát okozhat.

A hosszú távú utazásoknál a kockázatot növeli a szűkös hely, több órás ülés és a szervezet vízhiánya is.

A mostani tanulmány négyezer mélyvénás trombózisos esetet elemzett. Egyes vizsgálatoknál nem találták megfelelőnek a kutatók, a kiválasztott összehasonlító csoportot, mert az olyan emberekből állt, akiknél eleve az átlagosnál nagyobb volt a vérrögképződés eshetősége. Valójában olyan, az átlagos népességet leképező összehasonlító csoportot kell kiválasztani az ilyen tanulmányoknál, akik egészségesek, kockázatuk a mélyvénás trombózisra nem nagyobb az átlagosnál - magyarázta Divay Chandra, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatója.

Utazásnál háromszoros a kockázat

Amikor a kutatók csak azokat a vizsgálatokat vették számba, ahol a referenciacsoportot megfelelően állították össze, az utazók kockázata a rögképződésre háromszorosa volt a nem-utazókéhoz képest. A kockázat ráadásul növekedett az utazás időtartamával: minden plusz két órányi, bármilyen típusú út 18 százalékkal növelte, a repülőút pedig még ennél is többel, kétóránként 26 százalékkal.

A szakemberek szerint azonban pánikra semmi ok, mert a kockázat abszolút értéke még így is nagyon alacsony.

Chandra azt tanácsolja az utazóknak, készüljenek fel, ismerjék a tüneteket: a láb fájdalma, melegedése, pirosodása és dagadása. Érdemes gyakran felállni, kinyújtani a lábat, járkálni amennyit enged a tér, ezen kívül pedig sok vizet inni a dehidratálódás megelőzésére.

Az átlagosnál nagyobb a vérrögképződés kockázata a rákos betegeknél, azoknál, akik nemrégiben estek át műtéten, valamint a fogamzásgátlót alkalmazó nőknél. Nekik érdemes kikérniük orvosuk tanácsát, mielőtt útnak indulnak. A tanulmányt az Annals of Internal Medicine című orvosi szaklap legutóbbi számában közlik.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

A hematológiai megbetegedések során...

Miért fogékonyabbak a hematológiai betegek a fertőzésekre? Milyen fertőzések fordulnak elő gyakran náluk?

A Bernard-Soulier-szindróma (BSS)

A Bernard-Soulier-szindróma a vérzékenység egyik örökletes zavara. Nagyon ritkán előfordulhat más betegséghez társultan is, szerzett módon. Ritka...

A hosszú utak veszélyeit érdemes...

Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt...

Hogyan előzze meg a rosszullétet...

Egy repülőút során sokkal nagyobb a különböző megbetegedések, megfázás kockázata, mint egyébként. Fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.