Reflux és utazás - Hasznos tippek

Szerző: WEBBeteg/WebMD

Hasznos tanácsok a nyaralás élvezéséhez gyomorégésben szenvedőknek. A gyomorégésben szenvedő emberek számára egy nyaralás számos veszéllyel jár: szokatlan ételek, rendszertelen étkezési idő, és azon emberi tulajdonságunk, hogy mikor az ember szabadságon van, hajlamos túl sokat enni, inni és keveset aludni.

Sajnos a GERD-ben szenvedők esetében előhozhatja a tüneteket. Mindenki megérdemel azonban egy kis lazítást, legalább nyaraláskor, ezért íme néhány ötlet, hogyan érezheti jól magát úgy, hogy kordában tartsa a gyomorégés tüneteit.

 • A reflux betegség (GERD)
  A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
  A reflux betegség (GERD)
  Étkezzen okosan! – Ez lehet, hogy nem hangzik túl szórakoztatóan, de fontos, hogy a vakáció alatt is próbáljon meg olyan körültekintően étkezni, mint otthon. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy folyamatosan kekszet és rizset kell ennie, míg mindenki más a helyi konyha ínyencségeit próbálgatja. Csak kerülje a gyomorégést kiváltó ételeket, mint például a magas zsírtartalmú élelmiszerek.
 • Mérsékelten fogyasszon alkoholt! – Az alkoholfogyasztás sok gyomorégéssel küzdő beteg számára a tüneteket kiváltó ok. Tehát tartson mértéket, és különösen a citrusfélékkel kevert italokat kerülje.
 • Ne töltsön el hosszú időt két étkezés között! – A gyomorégésben szenvedőknek ajánlatos inkább többször kevesebbet enni. Tehát ne várja meg, hogy olyan éhes legyen, hogy aztán hirtelen teleeszi magát, mert az valószínűleg gyomorégést okoz. Építsen be rendszeres snack szünetet a napirendjébe.
 • Az irritábilis bél szindróma és tünetei
  Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
  Az irritábilis bél szindróma és tünetei
  Laza ruházatot viseljen! – Bizonyára szeretne jól kinézni a vakációja alatt, de ne kényszerítse bele magát a kedvenc fürdőruhájába vagy ruhájába, ha az túl szoros. A szoros ruházat a gyomorégés egyik kiváltó oka, ezért viseljen bő szabású, laza ruházatot.
 • Aludjon eleget, de ne töltse az egész nyaralást fekve! – Míg az éjszakai virrasztás és a túl kevés alvás előhozhatja a gyomorégés tüneteit, a túl sok alvás is. Fekvő pozícióban a sav könnyebben visszajut a nyelőcsőbe. Ennek kikerülése érdekében emeljen az ágy fejvégi lábán, vagy aludjon egy halom párnán.
 • Vigye magával a gyógyszereit! – Ez nyilvánvalóan hangzik, de a biztonság kedvéért kétszer is ellenőrizze, mielőtt kilép a házból, hogy elegendő gyógyszert pakolt el. még jobb, ha egy extra adagot is eltesz, vészhelyzet esetére.
 • Tervezzen előre – Ha úgy gondolja, hogy többet fog enni és inni, mint szokott, tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket! Még a nagyobb étkezések előtt vegye be a gyógyszerét, ne várja meg, míg a tünetek jelentkeznek.

Higgye el, a fentiek betartásával a nyaralás tényleg élvezetes lesz, és csökkentheti a gyomorégés okozta kellemetlenségeket!

A téma cikkei

6/1 A hosszú utazás egészségügyi kockázata
6/2 Reflux és utazás - Hasznos tippek
6/3 Utazás kisbabákkal, gyerekekkel
6/4 Utazás diabétesszel
6/5 Higiénia és biztonságos utazás
6/6 Utazók betegsége

(WEBBeteg.hu, Forrás: WebMD)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Meglepő ok a torokfájás mögött

A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut...

Mi hajlamosít a reflux...

Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb...

A refluxbetegség hajlamosító...

Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom nyelőcsőbe jutása a normálisnál többször, vagy hosszabb időn keresztül következik be. A...

Milyen alvási testhelyzet ajánlott...

A főként gyomorégéssel, túlzott savtermeléssel járó refluxbetegség nemcsak kellemetlen, de veszélyes is. A panaszok főként éjszaka, fekvő...

Életmódtanácsok refluxos betegeknek

Sok időre és türelemre van szükség, hogy a mindennapokban kiegyensúlyozottak tudjunk maradni, leküzdhessük a stresszt és megelőzzük annak minden...

A kezeletlen reflux szövődményei

A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a...

Reflux mellett szabad sportolni?

Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a...

Refluxos panaszaim vannak. Szükséges...

A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.