Hiperfoszfatémia - Mi okozhatja a vér foszfátszintjének megemelkedését?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász szakorvosjelölt

A hiperfoszfatémia (hyperphosphataemia) a vér megemelkedett foszfátszintjét jelenti. Normál esetben a vérplazma foszfátkoncentrációja 0.9-1.4 mmol/l között van. Amennyiben az érték a normál tartomány felső határa fölé esik, akkor beszélhetünk hiperfoszfatémiáról.

A foszfát élettani szerepe a szervezetben

A foszfát fontos szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében és életjelenségeinek szabályozásában; a csontok növekedésében és anyagcseréjében, az izmok és idegek megfelelő működésében, valamint pufferként a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában.

A foszfátszint szabályozása

A foszfátkoncentráció függ a bevitt mennyiségtől, a belekből történő felszívódástól és a vizelettel való kiválasztástól.

A foszfátszint szoros összefüggést mutat a vér kalciumszintjével, együtt rosszul oldódó sókat képeznek a szervezetben. Hormonális szabályozás hatással van mind a kalcium-, mind a foszfátszintre. A mellékpajzsmirigy parathormonja emeli a vér kalciumszintjét (csontokból való felszabadítással, vesén keresztül történő fokozott visszaszívással és aktív D-vitamin-képződés elősegítésével) és csökkenti a vér foszfátszintjét (gátolja a vesén keresztül történő visszaszívást, így több foszfát ürül a vizelettel). A pajzsmirigy kalcitonin nevű hormonja csökkenti a vér kalciumszintjét (fokozza a csontba történő beépülést, és gátolja a vesén keresztül történő visszaszívást) és csökkenti a vér foszfátszintjét (gátolja a vesén keresztül történő visszaszívást).

Mindezek mellett a D-vitaminnak is fontos szerepe van a szabályozásban, fokozza a kalcium és a foszfát belekből történő felszívódását.

Egészséges körülmények között a hormonális hatások és a vesék kiválasztó mechanizmusa olyan hatékonyan működik, hogy még megemelkedett foszfátbevitel és -felszívódás mellett is hatékonyan fenn tudják tartani a vér normál foszfátkoncentrációját.

Hiperfoszfatémia okai

A magas foszfátszint leggyakrabban veseelégtelenség következtében alakul ki, de egyéb ritkább kórtényezők is szerepet játszhatnak, illetve a különböző okok kombinálódhatnak, súlyosbítva a kialakuló zavart.

 • Csökkent foszfátürítés: akut vagy krónikus veseelégtelenség.
 • Hormonális betegségek: mellékpajzsmirigy-alulműködés (alacsonyabb parathormonszint), fokozott növekedésihormon-szint (akromegália), súlyos cukorbetegség.
 • Fokozott felszívódás: túlzott mértékű foszfátbevitel, D-vitamin-túladagolás.
 • Gyógyszerhatás: bizonyos hashajtók, biszfoszfonát-kezelés stb.
 • Szervezeten belüli fokozott foszfátfelszabadulás: rosszindulatú daganatos betegségben a tumorsejtek szétesése (tumorlysis szindróma), izomsérülés, izomszétesés (rhabdomyolysis), a szervezet különböző okból létrejövő elsavasodása (diabéteszes ketoacidózis, laktátacidózis stb.), malignus hyperthermia.

Hiperfoszfatémia tünetei

A számottevően megnövekedett foszfátkoncentráció a vér kalciumkoncentrációjának csökkenéséhez is vezet (kalcium-foszfát sók képződnek). Az így kialakuló társuló alacsony kalciumszint (hypocalcaemia) súlyosbíthatja a klinikai képet, illetve további társtüneteket eredményezhet.

Önmagában a hiperfoszfatémia gyakran tünetmentes, illetve nem specifikus tüneteket eredményez. Ismert krónikus veseelégtelenség esetén gondolni kell rá és rendszeresen ellenőrizni kell a vér foszfátszintjét is.

Tünetek lehetnek:

 • émelygés, hányinger, hányás,
 • hasmenés, hasi fájdalom,
 • szédülés,
 • izomgörcsök, zsibbadás,
 • bőrviszketés,
 • szívritmuszavarok,
 • tudatzavar,
 • csontok összetételének változása (veseeredet esetén: renális oszteodisztrófia), csontritkulás, csontfájdalom, gyakoribb csonttörések,
 • nem kívánt helyen történő lerakódás, meszesedés (kalcifikáció), mely súlyos kardiovaszkuláris és neurológiai szövődményeket eredményezhet (pl. iszkémiás szívbetegség, stroke),
 • hormonális változások: visszacsatolási kör révén mellékpajzsmirigy-túlműködés (szekunder hyperparathyreosis).

Hiperfoszfatémia kezelése

Akut hiperfosztatémia kezelése

Kielégítő vesefunkció és megfelelő vizeletürítés mellett ritka a hiperfoszfatémia kialakulása. Amennyiben mégis létrejön, nagyobb mennyiségű sóoldat infúziója elősegíti a foszfátürítést, ami sokszor önmagában megoldja az akut módon kialakult állapotot, és a hiperfoszfatémia hamar rendeződik.

Súlyosan beszűkült veseműködés esetén – mely gyakran okozója is a hiperfoszfatémiának – a nagy mennyiségű infúzió adása nem javasolt. Súlyos tünetek kialakulása esetén művesekezelés (dialízis) szükséges.

Krónikus hiperfosztatémia kezelése

Alapvetően a hosszú távú kezelést megszabja, hogy milyen alapállapot, betegség váltotta ki a hiperfoszfatémiát (leggyakrabban krónikus veseelégtelenség).

A krónikus – rendszerint veseelégtelenséghez társuló – hiperfoszatémia kezelésnek három alappillére van:

 • megfelelő diéta a napi foszfátbevitel megszorításával (800-1100 mg),
 • foszfátkötő gyógyszerek használatával a foszfátfelszívódás csökkentése,
 • kiválasztás művesekezeléssel (dialízissel).

Endokrinológiai kiváltó ok esetén a hormonális státus rendezése a fő cél, mely általában a foszfátszint korrekcióját is jelenti. Mellékpajzsmirigy-alulműködés esetén hormonpótlás, elcsúszott szénhidrát-anyagcsere esetén megfelelő antidiabetikus kezelés, inzulinbeállítás segít.

A kiváltó októl függetlenül az érintett betegeknek rendkívül fontos a rendszeres gondozás (nefrológus/endokrinológus, háziorvos, dietetikus szoros együttműködésével) a betegség progressziójának követésére és a súlyosabb szövődmények megelőzésére.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász szakorvosjelöltWEBBeteg.hu
Orvos szerzőnk: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász szakorvosjelölt

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.