Az európaiak tovább élnek, az egészségben eltöltött életévek száma azonban vegyesen alakul

Szerző: MTI

Az Európai Unió lakosságának többsége tovább él, mint korábban, ugyanakkor az egészségben eltöltött életévek száma nem feltétlenül növekszik az egészségügyi ellátás hiányosságai és a betegségek megelőzésére fordított források elégtelensége miatt - közölte az Európai Bizottság frissen kiadott jelentésében szerdán.

Hogyan öregszik szervezetünk?

z öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni. Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor

Az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Egészségügyi pillanatkép: Európa 2016 című közös jelentésében arról tájékoztatott, hogy uniószerte növekszik a 65 éven felüli lakosság aránya, amely 1960-ban nem érte el a lakosság 10 százalékát, 2015-ben viszont már megközelítette a 20 százalékot, és az előrejelzések szerint 2060-ra a 30 százalékot is elérheti. A férfiak átlagéletkora 78,1 év, amíg a nőké 83,6.

Az Európai Unióban hozzávetőleg 50 millióan szenvednek krónikus betegségekben. Évente mintegy 550 ezer munkaképes korú ember veszíti életét olyan betegségek következtében, amelyek potenciálisan elkerülhetőek. Ennek éves költségvonzata az uniós országok szempontjából mintegy 115 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) tesz ki.

Az unió felnőtt lakosságának egyötöde dohányzik, évente legalább 10 liter alkoholt fogyaszt, és 16 százalékuk elhízott. A halálozások 37 százalékát keringési rendellenességek okozzák, 27 százalékot rákbetegség, 8 százalékot pedig légzőszervi megbetegedés.

Egyre több idős ember gyógyszerfüggő

z idősebb generációk körében egyre gyakoribb a vény nélkül kapható, első pillantásra ártalmatlannak tűnő gyógyszerek felelőtlen használata. Az Európai Unió kábítószer-fogyasztást vizsgáló megfigyelőközpontjának előrejelzése szerint 2020-ra megduplázódik a pszichoaktív anyagokat fogyasztó szenvedélybetegek száma. Egyre több idős ember gyógyszerfüggő

A jelentés rámutatott arra, hogy az Európai Unióban (EU) emberek életét lehetne megmenteni és több milliárd eurót lehetne megtakarítani egészségfejlesztést és betegségmegelőzést célzó szakpolitikai eszközökkel és az egészségügyi ellátás hatékonyságának javításával.

Aláhúzták, hogy "a népesség elöregedése miatt, melyet a krónikus megbetegedések arányának növekedése kísér, valamint a költségvetési források szűkösségére tekintettel meg kell változtatnunk az egészségügyi ellátást: fejleszteni kell az elektronikus egészségügyet, az alapellátás és a közösségi ellátás keretében nyújtott szolgáltatások jobb megszervezése révén csökkenteni kell a kórházi tartózkodás időtartamát, és átgondoltabb kiadáspolitikát kell kialakítani a gyógyszerekre vonatkozóan, egyebek között azáltal, hogy teljes mértékben kiaknázzuk a generikus készítmények alkalmazásában rejlő lehetőségeket".

A bizottság és az OECD arra hívta fel a figyelmet, hogy a tagállami szakpolitikáknak arra kell irányulniuk, hogy felszámolják azegészségügyi ellátás igénybevételét hátráltató pénzügyi akadályokat, előmozdítsák az alapellátáshoz való hozzáférést, és csökkentsék a túl hosszúra nyúló várakozási időket.

Az uniós bizottság arról tájékoztatott, hogy 2017 novemberére mind a 28 EU-tagországra vonatkozóan országspecifikus egészségügyi elemzés készül a nemzeti egészségügyi rendszerek egyedi jellegzetességeiről és az előttük álló konkrét kihívásokról.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Így maradhat egészséges és fitt a...

Aki betart néhány egyszerű szabályt, a hideg évszakban is problémamentesen megőrizheti egészségét, fitt és karcsú maradhat. Ehhez adunk öt tippet.

Nincsenek csodaszerek!

Naponta tapasztalja az ember, milyen nagy elvárások, remények alakulnak ki egy-egy új gyógyszer bevezetése előtt, majd a megfelelő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.