Egyre több idős ember gyógyszerfüggő

Független Hírügynökség
megjelent:

Az idősebb generációk körében egyre gyakoribb a vény nélkül kapható, első pillantásra ártalmatlannak tűnő gyógyszerek felelőtlen használata. Az Európai Unió kábítószer-fogyasztást vizsgáló megfigyelőközpontjának előrejelzése szerint 2020-ra megduplázódik a pszichoaktív anyagokat fogyasztó szenvedélybetegek száma.

Európában már nemcsak a fiatalok drogfogyasztása ad okot az aggodalomra. A legfrissebb kutatások szerint az idősebb felnőttek körében is egyre terjed a pszichoaktív anyagokkal való visszaélés. A recept nélkül megvásárolható fájdalomcsillapítók és altatók szedése súlyos mellékhatásokkal járhat, melyeket használójuk gyakran túl későn ismer fel.

Az Európai Unió Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának legfrissebb becslése szerint a 2001-es adatokhoz képest 2020-ra megduplázódik a pszichoaktív anyagokat fogyasztó szenvedélybetegek száma.

Míg a közfelfogás a drog-használatot főként a fiatal korosztályokhoz köti, a valóságban egyre nagyobb problémát jelent az idősebb generációkon belül is. Az ópiáthasználat miatt kezelt, 40 évesnél idősebb páciensek aránya három év alatt, vagyis 2002 és 2005 között több mint a duplájára, 8,6 százalékról 17,6 százalékra ugrott. A probléma megoldását nehezíti, hogy nehéz észrevenni az időskori szenvedélybetegséget.

Az érintettek ugyan többnyire rendszeres orvosi felügyelet alatt állnak, a függőségüket sokszor mégis rosszul diagnosztizálják vagy egyáltalán nem veszik észre. Az orvosok ugyanis nem kapnak olyan képzést, amely segítené őket abban, hogy felismerjék az árulkodó tüneteket.

Gyógyszerfüggőség teszt
Nem biztos benne, hogy hányadán áll a gyógyszerekkel? Az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott kritériumok alapján készült tesztünk elárulhatja, gyógyszerfüggőnek számít-e. Gyógyszerfüggőség teszt kitöltése

A jelentés szerint a jelenség nagyobb elvárásokat támaszt az európai egészségügyi szolgálatokkal szemben. A súlyos stádiumban megindított kezelések jelentős többletköltséggel járhatnak. Az idősebb korosztály egészségügyi ellátására fordított összegeket tehát idejekorán elindított, hatékony beavatkozással kell csökkenteni.

A főként fiatalra hangolt megelőző programokat az idősebb csoportok szükségleteihez is hozzá kell igazítani. Európa társadalma folyamatosan öregszik, így 2028-ra a lakosság több mint negyede legalább 65 éves lesz, ezért nem lehet elég korán elkezdeni a felkészülést és a megfelelő válaszintézkedések kidolgozását.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.