• A halolajfogyasztás növeli az idősebb nők izomerejét

        Szerző: MTI

        Ha idősebb korában hetente három alkalommal omega-3 zsírsavban gazdag halolajat fogyaszt valaki, az segíthet megőrizni izomzatát azáltal, hogy megduplázza a testmozgás előnyös hatását - idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap.

        A rendszeres halolajfogyasztás és a testmozgás együttesen 20 százalékkal javította a hatvanas éveik végén járó nők izomerejét az Aberdeeni Egyetem munkatársainak tanulmányában.

        Hirdetés

        A vizsgálatba bevont nők közül a kontrollcsoport tagjai is edzettek hetente kétszer 30 percet, de ők nem szedtek halolajat, az ő izomerejük 11 százalékkal növekedett a tanulmány 12 hete alatt. A halolajat fogyasztóknak ráadásul nagyobb mértékben javult az egyensúlyérzéke, a járási sebessége és a fotelből való felállásukhoz szükséges idő is a másik csoport tagjaihoz képest.

        Az Omega-3 zsírsavak jótékony hatása

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A tapasztalt különbség a szakemberek szerint a halolajban található gyulladáscsökkentő tulajdonságú omega-3 zsírsavak hatásának köszönhető. A normális öregedési folyamat részeként az idősebb emberek izomtömege évente 0,5-2 százalékkal csökken. A harmincas éveink közepétől testünk izomépítő képessége hanyatlani kezd még rendszeres mozgás mellett is, ami azzal jár, hogy nehéz elkerülni az idősebb emberek izomvesztését.

        Az aberdeeni kutatók úgy vélik, hogy a halolaj visszafogja az idősebb korban jellemző enyhe gyulladásos folyamatokat, amelyek gátolják az izomtömeg növekedését.
        (http://www.telegraph.co.uk/health/elderhealth/9524052/Fish-oil-may-double-benefits-of-exercise-for-elderly.html)

        Öregedés egészségesen


        A meglepő felszólítás az Egészség Világnapjának mottója is lehetett volna április 7-én, mivel épp ez az esemény fő témája. Világunk fordulópont előtt áll: a teljes populációban hamarosan nagyobb lehet az idős emberek aránya, mint a gyermekeké. Öregedjünk korszerűen!>>

        (MTI)
         

        Legutóbb frissült: 2012.09.12 09:41
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Mellhártyagyulladás

        Mellhártyagyulladás

        Dr. Brugós László

        A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Halételek - Miért értékes elemei az étrendnek?

        Hazánkban valamikor nagy hagyománya és kultúrája volt a halfogyasztásnak, napjainkban azonban ez sajnos már nem mondható el. Az európai átlagtól messzemenően elmaradó halmennyiség az egészségi állapotunkat is befolyásolja, és hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez.

        Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

        Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, azonban a szervezet biológiai folyamataiban betöltött értékes szerepüket, csak az utóbbi néhány évtizedben ismerték fel.

        Dió - Az egyik legértékesebb gyümölcsünk

        A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is. A WEBBeteg.hu sorozatában most e sokrétű csonthéjas gyümölcs tulajdonságaira hívja fel a figyelmet.

        Halat enni nem csak karácsonykor érdemes

        Általában rántva vagy levesnek, s leggyakrabban akkor is csak karácsonykor kerül az asztalra édesvízi hal. Pedig ezek a pikkelyes jószágok nem csak finomak, hanem bármely más húsnál egészségesebbek, nincs olyan korosztály vagy betegség, amely mellett ne volna ajánlott a fogyasztása.

        6 lépés a fiatalos bőrért

        Dr. Pellion Szilvia, bőrgyógyász a legjobb tippekkel szolgál.

        Omega-3 és omega-6 - Miből mennyit?

        Szervezetünkben az omega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladáscsökkentő, míg az omega-6 zsírsavak túlfogyasztásából eredően gyulladást fokozó hatású hormonszerű anyagok (eikozanoidok) keletkeznek folyamatosan. Emiatt nagyon fontos ezen zsírsavak megfelelő aránya a szervezetben, mely megteremtése táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel könnyen elérhető.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.