Memóriazavar téma

Demencia - Mi lehet a kiváltó ok?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2023.02.23. 05:03
Demencia
A demencia szót sokan az időskori elbutulással azonosítják. Legtöbbeknek egyetlen betegség jut eszükbe e szó hallatán, az Alzheimer-kór. Pedig érdemes tudni, hogy számos más oka is lehet a demencia kialakulásának.

A demencia stádiumai

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus - 2022.07.28. 17:33
Demencia
A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.06.05. 07:33
Demencia
A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

A dohányzás korai szellemi hanyatlást okozhat

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.05.28. 07:33
2008 júniusában látott napvilágot egy nagy átfogó prospektív vizsgálat, mely a dohányzás és a szellemi teljesítőképesség hanyatlásának kapcsolatát elemzi. A felmérés szerint középkorú embereknél a dohányzás és a rosszabbodó memória között szoros összefüggés áll fenn.

Nem feltétlenül az elbutulás jele, ha leblokkol az agyunk

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022.03.03. 11:03
Amikor egy-egy idősebb felnőtt memóriagondokkal küszködik, ha görcsös erőfeszítése ellenére se jut eszébe, mit is akar felidézni, akár éppen az agyában tárolt túl sok emlékkép, adat, információ miatti zavar (interferencia) is okolható a pillanatnyi kudarcért - erre a következtetésre jutottak legújabb kutatási eredményeik alapján az agyi működés folyamatait elemző szakértők.

Memóriagondjai vannak? Lehet, hogy magas a vérnyomása!

Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista - 2022.02.13. 07:33
Olykor mindenkivel megesik, hogy nem jut eszébe egy név, egy telefonszám, illetve az, hogy hová is tette a kocsikulcsot. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista szerint, ha ez túl gyakran megismétlődik, akkor könnyen lehet, hogy memóriagondjai hátterében magas vérnyomás áll.

A jó koleszterin segíti a memóriát

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021.07.15. 22:03
Az úgynevezett jó koleszterin (HDL-C) fontos szerepet tölt be az emlékezet frissen tartásában életünk középkorától - derül ki egy közzétett tanulmányból, amelyről a Health24 egészségügyi portál számolt be.

A horkolás az agyvérzés rizikófaktora?

Dr. Rose Magánkórház - 2020.08.02. 22:03
Az egyszerű alvási apnoéban (alvás alatti légzéskimaradásban) szenvedő emberek esetében nagyobb rizikója lehet a csendes agyvérzésnek, illetve az agy fehérjeállományát érintő szövetsérüléseknek – adta hírül a ScienceDaily internetes egészségügyi magazin.

A limfóma terápia nem csak testi mellékhatásokat okoz, a lélekre is rányomja bélyegét

WEBBeteg összeállítás - Dr. Ujj Zsófia, hematológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2017.07.31. 17:25
Szembesülni egy rosszindulatú daganatos kórképpel mindig óriási sokkot jelent a betegek számára. Félelem és bizonytalanság: ez a két leggyakoribb érzés, ami áthatja a betegek megpróbáltatásokkal teli mindennapjait, főleg abban az időszakban, amikor már nem csupán a betegségtudat terhével kell megküzdeniük, hanem a terápia következtében kialakuló testi és lelki hatásokkal is.

Demencia, az idősek betegsége

Debreceni Egyetem - 2015.08.29. 05:21
Az öregedés természetes velejárója az agyi funkciók változása, a demencia azonban nem része a természetes öregedésnek.

Az elhízás növeli a demencia kockázatát

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015.08.09. 13:31
Kutatók már rég feltételezték, hogy az elhízás negatív hatással van az agyra. Eddig azonban csak az bizonyosodott be, hogy a nagymértékű túlsúly növeli az olyan betegségek kockázatát, mint pl. a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. a legújabb kutatás azonban fényt derített arra, hogy az egyébként egészséges túlsúlyosak is ki vannak téve a demencia veszélyének.

B12-vitaminnal a memóriazavarok ellen

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015.01.24. 02:51
Az emlékezőképesség romlása összefüggésben lehet a szervezetben lévő B12-vitamin alacsony szintjével, vagy hiányával.
A kutatók eredetileg azt gondolták, hogy szélütés után a szapora szívműködés infarktusra vagy az agyi esemény ismétlődésére utal, de ezt vizsgálatok nem igazolták. A pulzusszám alakulása viszont jelentős pontossággal megjósolta a gondolkodási képesség alakulását a következő időszakban - mutatta ki egy német tanulmány.

Bilobil forte a jó emlékezetért

Bilobil - Támogatott tartalom - 2012.03.30. 11:24
Mindannyiunkat rosszul érint, ha cserbenhagy minket memóriánk. Egy bizonyos életkor után különösen kellemetlen, ha már más is észreveszi, hogy nem olyan friss az emlékezetünk, mint régebben. Kétségbeesnünk azonban nem kell, mert ha kellő figyelmet fordítunk magunkra, fiatalosságunkat sokáig megőrizhetjük.(x)

A koponya sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus - 2012.02.23. 20:11
Sajnálatos módon a sugárkezelés során a sugárnyalábok által létrehozott direkt és közvetett sejtpusztító hatás a normál szöveteket is érinti, éppen ezért figyelmet kell fordítani a mellékhatások követésére, kezelésére, lehetőség szerint minimalizálására.

Demencia-teszt

2012.01.27. 16:00
A teszt segítségével időben felismerhetővé válik, ha családtagja demenciában vagy ennek korai stádiumában szenved.

Ginkgo biloba - Segítség memóriazavar esetén

Bilobil - Támogatott tartalom - 2011.09.29. 15:16
Sokunkkal előfordult már, hogy a memóriánk cserbenhagyott minket. Míg a feledékenység legtöbbször csak átmeneti figyelmetlenség, vagy valamilyen külső körülmény – stressz, fáradtság – okán lép fel, a többször felmerülő memóriazavar azonban már komolyabb figyelmet igénylő egészségügyi probléma. (x)
Édesanyám 74 éves, 7 hónapja idősek otthonában van és rohamosan romlik az állapota. Állapotán nem javít a gyógyszerterápia. Sokszor agresszív, nem akar enni, hullik a haja és folyik a nyála. Szeretném megtudni, van-e valami megoldás, vagy el kell fogadni, hogy nem várható javulás. - Az orvos válaszol.

Memóriazavar, demencia, elbutulás...

MTI-Press - 2011.04.13. 10:07
Elfelejtettem, kiment a fejemből, nem emlékszem, nem jut eszembe - gyakran mondunk-hallunk ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket, megállapításokat akár fiataloktól is, de leginkább idősektől. Vajon a memóriazavar - amellett, hogy időnként zavaró és kellemetlen - betegségként kezelendő vagy csupán túlterheltség, az agy ideiglenes "kikapcsolása", múló jelenség?
Középkorúak esetén összefüggés lehet a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a gyengébb szellemi teljesítmény között – hangzott el az Amerikai Neurológiai Akadémia éves tudományos találkozóján Honoluluban.

Hogyan okoz a marihuána emlékezetzavart?

Független Hírügynökség - 2009.08.05. 09:25
Spanyol kutatók megfejtették, hogyan okoz memóriazavart a marihuána. A felfedezés megkönnyítheti olyan gyógyszer kifejlesztését, amely hasznosítja a marihuána kívánatos fájdalomcsillapító hatását, de a nem kívánt emlékezetrontó mellékhatás nélkül.
Napi öt kávé enyhítheti az Alzheimer-kórral járó memóriaproblémákat - idézte amerikai kutatók eredményeit hétfőn a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk), ám szakértők óvják az érintetteket, hogy koffeintablettát kezdjenek szedni.