Az elhízás növeli a demencia kockázatát

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Köztudott tény, hogy a nagymértékű túlsúly növeli az olyan betegségek kockázatát, mint pl. a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Már rég feltételezték, hogy az elhízás negatív hatással van az agyra is, amire újabb és újabb kutatások szolgáltatnak bizonyítékot.

Elhízottnak az számít, akinek a testtömegindexe (BMI) 30 fölött van. 25 fölötti érték mellett beszélünk túlsúlyról.

Lássuk néhány kutatás eredményeit a súlyfelesleg és a demencia kapcsolatáról!

A súlytöbblet és a nagyon alacsony testtömeg is rontja a kognitív képességeket!

Az INSERM francia kutatóintézet által folytatott vizsgálat fényt derített arra, hogy az egyébként egészséges túlsúlyosak is ki vannak téve a demencia veszélyének. A kutatásban 6401 személy vett részt. A kezdetekkor átlagéletkoruk 50 év volt. A résztvevők emlékezőképességét különféle vizsgálatokkal 10 éven keresztül kísérték figyelemmel.

„A tanulmány tíz éve alatt az elhízott emberek és a rossz metabolikus értékekkel rendelkezők memóriája 22,5 százalékkal gyorsabban romlott, mint a normál testsúlyúaké és az egészséges szív- és érrendszerrel rendelkezőké” – közölték a tudósok a Neurology c. szaklapban. A metabolikus problémáktól (magas vérnyomás, magas vérzsírszint) mentes alanyok csoportjában is megmutatkoztak a memória különbségei az elhízott és a normál testsúlyú emberek között. Az elhízás tehát minden esetben egészségtelen!

„Nincsenek egészséges elhízott emberek!” – fejtette ki véleményét a témával kapcsolatban Günter Deuschl, a Kieli Egyetemi Klinika neurológusa. Noha az elhízott és túlsúlyos vizsgálati alanyoknál nem alakult ki demencia, kognitív képességeik romlása kimutatható volt.

Az elhízás és a memóriazavarok összefüggésének pontos mechanizmusa továbbra is vitatható. A kutatók munkája nyomán a legvalószínűbbnek két teória tűnik: „A zsír lerakódik az erekben, amitől azok beszűkülnek, és ez memóriazavarokat okoz” – magyarázta Deuschl az általa helyesnek vélt hipotézist. Egy másik elképzelés szerint a zsírszövet olyan hormonokat termel, amelyek hatással vannak az agyra.

A nagyon alacsony testtömeg is veszélyes” – hangsúlyozta Deuschl. „Az ember akkor marad szellemileg és testileg is a legtovább egészséges, ha tartja normál testsúlyát. A rendszeres sport, illetve az aktív szellemi és szociális élet a demencia megelőzésének legjobb módja.”

A túlsúly a demencia egyik rizikófaktora

Egy, szintén a Nuerology. c szaklapban publikált svéd ikervizsgálat arra az eredményre jutott, hogy azoknál, akik középkorúként túlsúlyosak vagy elhízottak, később nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia. A 25 és 30 közötti BMI 71%-os kockázatnövekedést jelent. Az elhízás (30 fölötti BMI) majdnem négyszeresére emeli a rizikót. A kutatás során nyomon követett azon személyek 39%-a, akiknél idő közben demencia alakult ki, középkorúként túlsúlyos volt. Azoknál, akik nem mutatták a szellemi hanyatlás jeleit, ez az arány 26% volt.

A hasi zsírlerakódás jelentheti a legnagyobb veszélyt a szellemi képességekre!

A Gill Livingston vezette nemzetközi kutatócsapat a The Lancet c. folyóiratban tette közzé eredményeit, melyek szerint a demenciák egyharmada megakadályozható lenne a betegség rizikófaktorainak elkerülésével. Egy ezek közül a 30 és 60 éves kor közötti túlsúlyosság, illetve elhízás.

2008-ban már amerikai kutatók is megállapították hosszú távú tanulmányukban, hogy minél nagyobb a haskörfogat, annál magasabb a demencia kockázata, ezt ők a Neurology-ban közölték.

2017-ben a University College London kutatói 6500 középkorú személy hasi zsírrétegét mérték meg és követték nyomon éveken keresztül. Arra jutottak, hogy azoknál, akik túlsúlyosak voltak, de a zsír nem lokalizálódott kifejezetten a hastájékra, a demencia kockázata 80%-kal volt nagyobb a normál testsúlyúakéhoz képes. Azoknál a magas testzsírszázalékkal rendelkezőknél, akikre a hasi típusú zsírlerakódás (alma alkat) volt jellemző, a kockázatnövekedés 230%-os volt, a jelentős hasi elhízást mutatóknál pedig 360%-os. A zsigeri zsírok veszélye régóta ismert, ahhoz azonban további vizsgálatokra lenne szükség, hogy feltárják a demencia rizikóját növelő pontos mechanizmust, de feltehetően arról van szó, hogy a hasi zsírszövet aktívabb anyagcseréje negatív hatást fejt ki az agyműködésre.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Stern, Übergewicht als Demenzrisiko (Deutsches Ärzteblatt), Übergewicht gefährdet das Gehirn (t-online)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.