Az inzulin injekció - Hogyan és mennyit kell adagolni?

Dr. Felszeghy Enikő
Szerző: WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus

A diabetes mellitusnak, köznapi nevén cukorbetegségnek különböző formái ismertek, de mindegyik esetében szükség lehet inzulin injekció beadására. Ennek oka részben az inzulin részleges vagy teljes hiánya (1-es típusú diabetes mellitus esetén) vagy a szervezet saját inzulinjának hatástalansága (2-es típusú diabetes mellitusnál).

Az egészséges szervezet folyamatosan termeli az inzulint, étkezések során nagyobb mennyiségben, étkezések közötti időszakban kisebb mennyiségben, ezért is fontos, hogy a kívülről adagolt inzulin lefedje ezt a termelődést és megfeleljen a saját inzulin hatásmechanizmusának.

Az inzulinadagolás egyénileg meghatározandó

A diabéteszes neuropáthia

A (poly)neuropáthia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere betegséghez - pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz - társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek).
A diabéteszes neuropáthiáról bővebben>>

Attól függően, hogy milyen típusú diabéteszről (milyen saját inzulinmennyiségről), milyen nagyságú szénhidrátbevitelről és milyen mozgásigényről van szó, az inzulinadagolási sémák egyénileg állíthatók be. Ezen belül lehetőség van gyógyszeres terápia melletti kiegészítő, úgynevezett bedside (éjszakai) elhúzódó inzulinadagolásra, napi kétszeri előkevert (mix) inzulin adására, szükség esetén déli gyors hatású extra inzulin adása mellett, de szóba jöhet az intenzív konzervatív inzulinkezelés, napi három alkalommal adott gyorshatású inzulin és egy éjszakai elhúzódó inzulin adása formájában. Ehhez hasonlóan alkalmazhatóak az extragyors, úgynevezett inzulin analógok adása, napi két vagy három elhúzódó (bázis) inzulin vagy egy alkalommal beadott bázisinzulin analóg szúrásával kiegészítve, ha a köztes étkezések (tízórai, uzsonna) során kifejezett testsúlynövekedés észlelhető és ez a szervezet számára nem kívánatos, vagy ha a mindennapi életmód nem engedi meg a napi 5-6-szori étkezést.

Az inzulin

Az 1-es típusú cukorbetegség felismerésekor feltétlenül szükséges az inzulinkezelés elkezdése, mivel a betegekben az inzulintermelő sejtek elpusztulnak és az életfolyamatok fenntartásához az inzulin alapvető fontosságú.
Inzulinkezelés és az inzulin típusai>>

Inzulinadagolásra használt eszközök

Az inzulin bejuttatására modern eszközök, inzulintollak (PEN) állnak rendelkezésünkre, melyek lehetnek egyszer használatos, előtöltött inzulinadagolók, vagy ampullás (cartridge, penfill, patron) inzulinnal működő, éveken át használható tollak. A jelenleg rendelkezésre álló leg életszerűbb inzulinadagolási lehetőség a folyamatos, inzulinpumpával a bőr alá bejuttatás, ennek használata meghatározott feltételekhez kötött.

Az inzulin beadásának helyét érdemes váltogatni

Az inzulinadagolás egyénileg meghatározandó, de az inzulin beadásának helye mindenkinél hasonló. Szóba jöhet a felkar, a comb, a far és a has bőr alatti zsírszövete. Attól függően, hogy hova adjuk be az inzulint, a felszívódása és ezáltal a hatás gyorsasága változatos lehet, csakúgy, mint akkor, ha a beadás után a beadás helyét megmasszírozzuk, vagy az izmokat megmozgatjuk, ezáltal gyorsítva a felszívódást. A szúrás helyeit érdemes váltogatni, hogy a szúrások kapcsán kialakuló mikrotraumákat minél inkább csökkentsük.

Amennyiben a beadás helyén a bőrszövet elvékonyodása vagy göbösödése észlelhető, célszerű azt a helyet átmenetileg pihentetni, a jobb regeneráció érdekében.

Olvasson tovább! Hová adjuk be az inzulint? A helyes öninjekciózás lépései előretöltött injekciós tollal

(WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus , DRportal szakértő)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A diabéteszes kóma előjelei és...

A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt jellegzetes tüneteket lehet észlelni.

Miként tároljuk nyáron az inzulint...

Nyáron is gondot kell fordítani a tudatos cukorbeteg-kezelésre, egyeztetve a kezelőorvossal a terápia részleteiről: mikor és hányszor kell beadnia az...

Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés...

A cukorbetegség időben történő felismerése és megfelelő terápiája alapvető szerepet játszik a szövődmények megelőzésében. Az inzulinkezelés...

Az inzulinpumpa és használata

Az inzulinpumpa az inzulin felfedezése óta talán a legnagyobb lépést jelentette a diabetes mellitus (mindegyik ismert, inzulinadagolást szükségessé...

A cukorbetegség elhanyagolt...

A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-...

2-es típusú cukorbetegségből is...

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a 2-es típusú cukorbetegség 1-es típusú diabétesszé alakulhat, ha a beteg inzulint kap. Az 1-es és 2-es típusú...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.