• Prosztatarák szűrés: Új módszert vetnek be

    Szerző: Medipress

    Tudósok új módszert fejlesztettek ki, a prosztatarák szűrését génszintű, egyénre szabott információkkal fogják pontosítani.

    A nyugati világban a férfiak között a prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. Korai diagnózis esetén a betegség sikeresen kezelhető, így világszerte évente csak 250 ezer áldozatot szed. Jelenleg a prosztatarákot egy PSA-nak nevezett tumormarker segítségével szűrjük.

    Hirdetés

    A PSA (prosztata-specifikus antigén) vérszintjének vizsgálata ellentmondásos, normál szintjét nehéz úgy meghatározni, hogy minden beteget kiszűrjünk anélkül, hogy sokakat fölöslegesen ijesztgessünk ( ez a vizsgálat szenzitivitása és specifitása). A 10 ng/ml alatti PSA esetén a férfiak harmadának nincs prosztatatumora, míg néhányan 2,5-ös PSA szint ellenére is betegek. Az orvosok a PSA bizonyos szintjeinél rutinszerűen prosztatabiopsziát javasolnak, annak ellenére, hogy a PSA egyéb okok miatt is megemelkedhet, és a PSA normál szintjei között is nagyok az eltérések. A szűrés pontossága növelhető, ha az egyén genetikai profilját is feltérképezik. Ennek segítségével több beteget találnánk meg korai stádiumban anélkül, hogy egészséges férfiakat tennénk ki felesleges biopsziáknak.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gének ismeretében meghatározhatóak az egyéni PSA szintek, így pontosabban előrejelezhető az egyének prosztatarákkockázata. William Catalona az Illiois-i Northwestern Egyetem urológia professzora résztvett a PSA-nak a kifejlesztésében. Számára is korán kiderült, hogy a PSA szintje egyéni, normál értéke az egyénre jellemző. A Decode Genetics, egy Reykjavikban működő biotechnológiai cég több ezer férfi SNP változatait vizsgálta meg, ez alapján azt tervezik, hogy eredményeiket a jövőben alkalmazni fogják a prosztatarák diagnosztikájában. „Reméljük vizsgálatunk segítségével a PSA szűrés specifitása és szenzitivitása is növelhető” - nyilatkozta a kutatás vezetője, Kari Stefansson. A kutatók olyan DNS variációkat írtak le (single-nucleotide polymorphisms (SNPs)), melyek befolyásolják a PSA egyéni szintjeit. Az izlandi kutatócsoport a Science Translational Medicine című folyóiratban számolt be eredményeiről. Kate Holmes, a Britain's Prostate Cancer Charity kutatásainak vezetője szerint „a vizsgálatokat nagyobb mintákon is el kell végezni, hogy az új elmélet pontosságát ellenőrizhessék”.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2011.01.05 11:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A gyomorégés növeli a rák kockázatát?

    Egy kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus főorvos a reflux kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Prosztatagondja van? Így kerülheti el a komolyabb bajt

    Bár a legelterjedtebb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható. Dr. Szűcs László, urológus szakorvos a rendszeres szűrés és az egészséges életmód jelentőségéről beszélt.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    Prosztataproblémák - Miért forduljunk orvoshoz?

    A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki. Természetesen ettől jóval több megbetegedése ismert, azonban a legfontosabbak a fent említettek.

    A túlfeldolgozott élelmiszerek fogyasztása rákkockázattal járhat

    Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek - sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék - fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.