• Álnegatív rákszűrési eredmény kövér férfiaknál

    Dr. Csuth Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy elhízott férfiak esetében a testsúllyal fordított arányban áll a - prosztatarákra utaló - vérben lévő PSA szintje. Ez az adat azért is megdöbbentő, mert az elhízás a prosztata daganatok egyik fontos rizikófaktora.

    A szakmai társaságok szerint 50 éves kortól minden olyan férfinak évente ajánlott a rektális digitális vizsgálat (végbél tapintásos vizsgálata a végbél és a prosztata bizonyos elváltozásainak felismerése céljából) és a prosztataspecifikus antigén (PSA) szűrésére irányuló vérvizsgálat, akinek várható élettartama még legalább 10 év.

    Hirdetés

    A nagy kockázatú férfiak szűrését már 45 éves korban javasolt elkezdeni. Ide tartoznak azok, akiknek rokoni körében fiatalabb korban (65 éves kor előtt) prosztatarákot diagnosztizáltak. Azok, akiknek több elsőfokú rokonánál diagnosztizáltak prosztatadaganatot 65 éves kor előtt, kiemelten nagy kockázatúak a kórkép kialakulása szempontjából, ezért a szűrésen már 40 éves korban ajánlott részt venniük.

    Meglepő eredmény

    Amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy elhízott férfiak esetében a testsúllyal fordított arányban állt a vérben lévő PSA szintje. Ez az adat azért is volt ilyen megdöbbentő, mert az elhízás a prosztata daganatok egyik fontos rizikófaktora.

    Nincs is arról szó, hogy a kövérség védő tényező lenne prosztata daganatok kialakulásával szemben. Valójában az alacsony PSA szint nem jelenti a tumor kizárását, sőt, hamis nyugalomba ringatja a beteget, ugyanis a szervezetben jelen lévő daganat így csak későbbi stádiumban ismerhető fel.

    A jelenség hátterében a kövér férfiak esetében jelentkező nagyobb vérplazma térfogat áll, melynek következtében a PSA koncentráció a hígulás miatt sokkal alacsonyabbnak mutatkozik, esetleg nem detektálható. Így a szűrés során a tapintási lelet és a szövettani mintavétel a fő irányadó.

    Az életkorhoz kötött szűrést javasolt évente ismételni, viszont amennyiben az alábbi vezető tüneteket tapasztalja, azonnali urológiai szakvizsgálat szükséges:

    • Gyakori vizelési inger, kifejezetten éjszaka;
    • Vizelési nehézség a vizelet megindulásakor és a vizelet visszatartásának zavara;
    • Gyenge vagy akadozó sugarú vizelet;
    • Fájdalmas vagy égő érzés vizeléskor;
    • Merevedési zavarok;
    • Fájdalmas magömlés;
    • Vér a vizeletben vagy az ondóban;
    • Gyakori fájdalom vagy merevség a hát alsó szakaszában, a csípőben vagy a combok felső szakaszán.

    (Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

    Módosítva: 2015.04.12 05:11, Megjelenés: 2015.04.12 05:11
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    Különböző daganattípusok kimutatására is alkalmas az új típusú vérteszt

    A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A Dana-Farber Rákkutató Intézet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) 2019. évi kongresszusán egy olyan új típusú vértesztet mutatott be, amely nagy biztonsággal alkalmas többfajta rák kimutatására is.

    Prosztataproblémák - Miért forduljunk orvoshoz?

    A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki. Természetesen ettől jóval több megbetegedése ismert, azonban a legfontosabbak a fent említettek.

    A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható

    A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb s legfélelmetesebb tumoros betegsége. A tünetek jelentkezése előtt, azaz megfelelő időben felfedezve a rák megjelenését, jó eséllyel gyógyítható a betegség, ami a rendszeres szűrővizsgálatok nélkül elképzelhetetlen.

    A prosztatarák stádiumai

    Akárcsak a többi daganatos betegség esetében, prosztatarák diagnosztizálásánál is attól függ a prognózis, milyen stádiumú a betegség. Összeszedtük a prosztatarák szakaszait, illetve azt, mire kell számítani ezeknél.

    A prosztatarák diagnózisa

    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen.

    A prosztatarák megelőzése

    Egészséges életmóddal csökkenthető a prosztatarák kockázata. Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a könnyű, változatos étrend és az alkoholfogyasztás mérséklése.

    Mi a prosztatarák?

    A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma pedig az egész világon - így hazánkban is - évről-évre nő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.