MR, UH, PSA: a prosztata vizsgálata

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg összeállítás
lektorálta: Dr. Papos István, urológus megjelent:

Közel 5 ezer férfibeteget kezelnek évente prosztatadaganattal a hazai kórházakban, leginkább a 70 év felettieket érinti ez a betegség, amelynek kialakulásában kockázati tényező, amennyiben a családban előfordult valamilyen prosztataprobléma. Fontos időben kiszűrni a betegséget.

2015-ben 4555 beteget kezeltek hazánkban prosztatarák miatt – derül ki a Rákregiszter adataiból. A korosztályokat tekintve a 70 év felettieknél a leggyakoribb (70 és 74 év között 1052, 75 és 79 év között pedig 783 esetben történt kezelés) a dülmirigy rosszindulatú daganata.

Elsődleges kockázati tényező az életkor

Már 40 éves kor felett ajánlott az éves prosztataszűrés, 50 év felett, kiegészítésként javasolt az úgynevezett PSA-meghatározás is, 60 éves kor után pedig félévente tanácsos felkeresni az urológus szakorvost.

A családi halmozódás tovább növeli a kockázatot, ezért ahol már előfordult a családban prosztata megbetegedés, ott még jobban kell fókuszálni a szűrővizsgálatra.

Figyelmeztető jel a vizelési nehézség (gyakori vizelési inger, nehézkes vizeletürítés, kevesebb vizelet az átlagnál), ezek a problémák azonban megegyeznek a dülmirigy jóindulatú megnagyobbodásával együtt járó panaszokkal.

Számos vizsgálat, komplex diagnosztika

Az esetleges elváltozások komplex laborvizsgálattal, illetve az urológus szakorvos által elvégzett gyors és szakszerű fizikális vizsgálattal, valamint szükség esetén képalkotó diagnosztikai vizsgálattal nagy biztonsággal felderíthetőek.

Nem éppen kellemes módszer a végbélen keresztüli prosztatabetapintás. A prosztata fizikális vizsgálata a végbélen keresztül történik, amely egyszerű, gyors, mindösszesen néhány másodpercet vesz igénybe, és nem annyira fájdalmas. A tapintás alapján következtetések vonhatóak le a prosztata méretére, a fennálló betegségre vonatkozóan (BPH, azaz jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, krónikus prosztatagyulladás, prosztatarák). A diagnózis pontos felállításához ez a vizsgálat önmagában nem elegendő.

A vizeletáramlás-mérés szintén egyszerű és fájdalommentes módszer, meghatározható a vizelet maximális áramlási sebessége, az átlagos áramlás. Ehhez egy edénybe kell a vizeletet engedni. A vizeletáramlás csökkenését a prosztata (BPH) mellett a húgyhólyag vagy a húgycső betegségei is okozhatják.

A hasi ultrahang vizsgálattal felmérhető a húgyutak és a prosztata állapota, már igen kis elváltozás is láthatóvá válik. Főként a vesék és a húgyhólyag, valamint a prosztata megítélésére nyújt lehetőséget. Szükség lehet további diagnosztikára. Az ultrahangnak, illetve a kezelésnél alkalmazott gélnek nincs mellékhatása, nem jár fájdalommal, igen gyors eljárás.

Prosztatadaganat gyanúja vagy kiterjedésének pontos meghatározása esetén javasolt az MR-vizsgálat, amely közvetlenül a prosztatát és környezetét mutatja meg, igen pontos információt adva az orvosnak. Az mpMR (multiparmetrikus MR) egy új vizsgálati módszer.

A hasi ultrahangos prosztatavizsgálat láthatóvá teszi a prosztatát, valamint a prosztatarákra is fény derülhet. Fájdalom- és sugárzásmentes képalkotó diagnosztikai eszköz.

Prosztata vizsgálatai
Körülményes? Fájdalmas? Időigényes?
Prosztatabetapintás

A beteg előrehajol vagy féloldalasan fekszik és felhúzza a lábát.

Fizikális vizsgálat, inkább kellemetlen. Néhány másodperc maga a vizsgálat.
Ultrahangos prosztatavizsgálat Fontos a telt húgyhólyag. Fekvő helyzetben történik a vizsgálat, hason keresztül. Miután nem a végbélen keresztül történik a vizsgálat, így nem kellemetlen. Kb. 15 perc.
MR Kontrasztanyag adásával történik, mágneses térben, a fém eszközök (ékszerek, implantátum, stb.) bezavarhatnak. Fájdalommentes. Hosszú a vizsgálati idő.

Amennyiben a vizsgálatok pozitív eredményt mutatnak, akkor az orvos prosztata szövettani vizsgálatot (biopszia) készít, amely megerősítése a daganat jelenlétének. Az MR-UH-fúzió segítségével pontosítható a mintavétel helye.

Mikor fontos a PSA-mérés?

Egy speciális fehérje, a prosztata specifikus antigén (PSA) mennyiségének meghatározása a vérben alapvető a prosztata betegségeinek kivizsgálásában. Két formában, szabad és kötött állapotban fordul elő (a szabad PSA és teljes PSA/szabad PSA arányt értékelik). A szabad PSA-szintje prosztatarákban alacsonyabb, prosztata megnagyobbodás esetén magasabb, ezért a hányados megállapítása jobban használható a prosztatarák diagnosztikájában és szűrésében.
Normál szintje 4 ng/ml alatti. A vizsgálat nem specifikus a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra (BPH), a prosztata egyéb betegségeiben is lehet magasabb a szintje, így emelkedett lehet a prosztata gyulladása, fertőzéses állapota, rákja esetén is.

Tovább PSA: mit kell tudni róla?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.