A magas kalciumszint prosztatarákhoz vezethet

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A prosztatarák az egyik leggyakoribb halált okozó betegség a férfiak körében. Az orvosok évek óta keresik a módját annak, hogy előre meg tudják állapítani, a beteg csak egy kevéssé veszélyes tumortól szenved, vagy állapota végzetes lesz.

Egy amerikai kutatók által közzétett tanulmány szerint ma már egy egyszerű vérvizsgálat is segíthet megállapítani, hogy kik azok, akik fokozottan ki vannak téve a halálos kimenetelű prosztatarák veszélyének. A vizsgálat eredménye alapján őket a vérkalciumszintet csökkentő gyógyszerekkel kezelik, mivel azt tapasztalták, hogy a magas vérkalciumszint és a halálos prosztatarák összefüggésben áll egymással.

2814 férfi vizsgálata után arra a megállapításra jutottak, hogy a magas vérkalciumszintű férfiak esetében több mint két és félszer nagyobb az esély a fatális prosztatarák kialakulására, mely arányszámot a családban előforduló korábbi megbetegedések miatti hajlam növelheti.

A kutatás vezetője, Gary Schwartz elmondta, hogy egyelőre még tisztázatlan, hogy az aktuális vérkalciumszint vagy a vér parathyroid hormonszintje (mely feladata a kalciumszint normalizálása a szervezetben) növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Azoknál, akiket magas vérkalciumszint miatt kezelnek, általában az alacsony D-vitaminszinttel összefüggésben álló krónikus vesebetegség is megfigyelhető. Az alacsony D-vitaminszint azonban emeli a parathyroid hormon szintjét.

Egy másik kutatás szerint csak minimális az összefüggés a táplálékkal bejutó kalciummennyiség és a vér kalciumszintje között. Ez azt jelenti, hogy a prosztatarákra hajlamos férfiakon nem segít, ha kerülik a magas kalciumtartalmú ételek fogyasztását.

Kalciumpótlásról és kalciumbevitelről a WEBBetegen>>

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; forrás: Wellsphere.com)

Cikkajánló

Megfázás
Megfázás

Immunerősítő étrendi tippek.

Magas vérnyomás
Magas vérnyomás

Mi történik az erekkel fennállása esetén?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.