• A magas kalciumszint prosztatarákhoz vezethet

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A prosztatarák az egyik leggyakoribb halált okozó betegség a férfiak körében. Az orvosok évek óta keresik a módját annak, hogy előre meg tudják állapítani, a beteg csak egy kevéssé veszélyes tumortól szenved, vagy állapota végzetes lesz.

    Egy amerikai kutatók által közzétett tanulmány szerint ma már egy egyszerű vérvizsgálat is segíthet megállapítani, hogy kik azok, akik fokozottan ki vannak téve a halálos kimenetelű prosztatarák veszélyének. A vizsgálat eredménye alapján őket a vérkalciumszintet csökkentő gyógyszerekkel kezelik, mivel azt tapasztalták, hogy a magas vérkalciumszint és a halálos prosztatarák összefüggésben áll egymással.

    Hirdetés

    2814 férfi vizsgálata után arra a megállapításra jutottak, hogy a magas vérkalciumszintű férfiak esetében több mint két és félszer nagyobb az esély a fatális prosztatarák kialakulására, mely arányszámot a családban előforduló korábbi megbetegedések miatti hajlam növelheti.

    A kutatás vezetője, Gary Schwartz elmondta, hogy egyelőre még tisztázatlan, hogy az aktuális vérkalciumszint vagy a vér parathyroid hormonszintje (mely feladata a kalciumszint normalizálása a szervezetben) növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Azoknál, akiket magas vérkalciumszint miatt kezelnek, általában az alacsony D-vitaminszinttel összefüggésben álló krónikus vesebetegség is megfigyelhető. Az alacsony D-vitaminszint azonban emeli a parathyroid hormon szintjét.

    Egy másik kutatás szerint csak minimális az összefüggés a táplálékkal bejutó kalciummennyiség és a vér kalciumszintje között. Ez azt jelenti, hogy a prosztatarákra hajlamos férfiakon nem segít, ha kerülik a magas kalciumtartalmú ételek fogyasztását.

    Kalciumpótlásról és kalciumbevitelről a WEBBetegen>>

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; forrás: Wellsphere.com)
    Módosítva: 2008.12.06 14:35, Megjelenés: 2008.12.06 14:35
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Meseolvasás

    Meseolvasás

    Szponzorált tartalom

    Számos jótékony hatása van, ha rendszeresen olvasunk gyermekünknek! (x)

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható

    A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb s legfélelmetesebb tumoros betegsége. A tünetek jelentkezése előtt, azaz megfelelő időben felfedezve a rák megjelenését, jó eséllyel gyógyítható a betegség, ami a rendszeres szűrővizsgálatok nélkül elképzelhetetlen.

    A prosztatarák stádiumai

    Akárcsak a többi daganatos betegség esetében, prosztatarák diagnosztizálásánál is attól függ a prognózis, milyen stádiumú a betegség. Összeszedtük a prosztatarák szakaszait, illetve azt, mire kell számítani ezeknél.

    A prosztatarák diagnózisa

    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen.

    Prosztataproblémák - Miért forduljunk orvoshoz?

    A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki. Természetesen ettől jóval több megbetegedése ismert, azonban a legfontosabbak a fent említettek.

    A prosztatarák megelőzése

    Egészséges életmóddal csökkenthető a prosztatarák kockázata. Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a könnyű, változatos étrend és az alkoholfogyasztás mérséklése.

    5 módszer a prosztatarák kockázatának csökkentésére

    Egyre több férfi esetében diagnosztizálnak prosztatarákot. Az Egyesült Államokban 2009-ben 192 280 férfinél találtak prosztatadaganatot, melyek közül 27 360 halálos eset. A statisztikák szerint az Egyesült Államokban a prosztatarák okozza a legtöbb elhalálozást a férfiak esetében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.