• Örökletes emlő- és petefészekrák

    Szerző: BOE - Szumutku Fanni, Lektorálta: Dr. Folhoffer Anikó és Dr. Tőkés Tímea

    Az emlő- és petefészekrákok a nőket érintő leggyakoribb daganattípusok közé tartoznak. Ezen betegségek 20-30%-a örökletes (familiáris típusok). Mi mindent tudhatunk a familiáris emlő- és petefészekrák genetikai hátteréről, diagnosztizálásáról és kezelési lehetőségeiről?

    A betegség kialakulásáért legnagyobb részben a BRCA1 és BRCA2 gén öröklött mutációja felelős. A génről átíródó fehérjének nagy szerepet tulajdonítanak a kettős szálú DNS hibák javításában, mely elengedhetetlen a sejt épségének, stabilitásának és integritásának fenntartásához. A BRCA1 gén bizonyos mutációi esetén a hibajavító mechanizmusok sérülhetnek, a kóros BRCA1 génmutációk daganat kialakulásához vezethetnek. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a BRCA génmutációk nem csak öröklötten vannak jelen, hanem kialakulhatnak véletlenszerű folyamatok eredményeként is.

    Hirdetés

    Kik a veszélyeztetettek?

    Ezen genetikai elváltozásokból leginkább emlő-, illetve petefészekrákok alakulnak ki, ugyanakkor prosztata és hasnyálmirigy daganat kialakulására is találunk példát. Fontos tudni azonban, hogy az emlődaganatok esetében nem csak a nők, de a férfiak is veszélyeztetettek.  Gyakran fiatalon, akár 45 éves kor alatt is megjelenik az emlő-, illetve petefészekrák.

    Számos tanulmány kimutatta, hogy a BRCA1 és BRCA2 mutációi akár 40-90%-ban is növelhetik e daganatok kialakulásának valószínűségét, a mutáció típusától és egyéb körülményektől függően. BRCA1 mutáció esetén nagyobb az esély a kétoldali daganat kialakulására, illetve a tumorok ismételt megjelenésére is.

    Hogyan diagnosztizálható a genetikai hiba?

    Az orvosi technológia fejlődésével ma már számtalan eszköz és módszer áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy bizonyos génmutációkat kimutassunk. A BRCA1 mutáció esetén lehetőség van genetikai tanácsadásra, genetikai tesztelésre.

    A genetikai teszt elvégzése ajánlott azon páciensek számára, akiknek:

    • 50 éves kora előtt kialakult emlődaganata
    • előfordult már a családban emlődaganat, 50 éves kor alatt
    • ugyanannál a betegnél két egymást követő emlődaganat alakult ki
    • előfordult már a családban epitheliális petefészekrák
    • több mint két családtagnál emlőrák alakult ki
    • ismert BRCA1 vagy BRCA2 mutációja van valamely közeli hozzátartozójának.

    Ha tudomást szerzünk a BRCA mutációról, felkészültebben lehetünk, folyamatos monitorozás mellett nyomon követhetjük, akár megelőzhetjük a betegség kialakulását. A genetikai teszt mellett természetesen nem elhanyagolható a rendszeres önvizsgálat, és a szűrővizsgálatok: a mammográfia és MRI számottevő szerepe sem.

    Lényeges, hogy sem pozitív sem negatív eredmény esetén nem mondhatunk ki egyértelmű és biztos megállapításokat. A teszt eredményét érdemes szakértővel megbeszélni, hiszen nem minden BRCA1/2 mutáció alakít ki daganatot, illetve nem minden BRCA1/2 mutációt ismerünk a tudomány mai állása szerint. Mivel BRCA1/2 mutáció nem csak az örökletes emlő és petefészekrákra jellemző, hanem a nem örökletes tumorokban is előfordul, így indokolt lenne minden emlő, illetve petefészekrákos betegen elvégezni a genetikai tesztet.

    Bővebben A mellrák rizikófaktorai

    Melyek az örökletes mellrák és petefészekrák kezelési lehetőségei?

    Megelőzés céljából történő beavatkozások

    A profilaktikus mastectomia végzése (vagyis a nem daganatos mell megelőzési céllal történő eltávolítása), illetve ennek hatásossága BRCA mutációt hordozó nőknél napjainkban is vita tárgyát képezi. A betegség megelőzésének céljából végzett műtétként az irodalom a kétoldali, teljes melleltávolítást javasolja, a teljes mirigyállomány eltávolításával, mely a BRCA mutációt hordozó nőkben akár 90%-kal csökkentheti a daganatok előfordulását. Ugyanakkor a műtét miatt megterhelő, hosszadalmas, többlépcsős beavatkozásokra lehet szükség, és jelentős pszichológiai következményekkel is jár. A beteg egyéni helyzetéből fakadó javallatnak megfelelően (primer/szekunder megelőzés) az emlők rekonstrukciója azonnal vagy halasztva is elvégezhető.

    A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a 40. életév előtt elvégzett profilaktikus (megelőzési céllal végzett) petefészek-kiirtás (oophorectomia) akár 60%-kal is csökkenheti a petefészekrák kialakulásának valószínűségét. A korai menopauza hosszú távú következményei rontanak az életminőségen (pl. csontritkulás és szív-érrendszeri betegségek), de alternatíva lehet hormonterápiával kiegészítve a preventív emlőeltávolítással szemben.

    Mindkét megelőzési céllal végzett műtéttípus esetén kiemelten fontos a páciens tájékozott beleegyezése, és a lehetséges kockázat-haszon arány részletes mérlegelése.

    Sugárterápia, kemoterápia

    Egyes vizsgálatok során a BRCA mutációt szenvedett sejtek jobban reagáltak a sugárterápiára, mint más tumorok. Mint a legtöbb daganatos betegség esetén, itt is lehetőség van kemoterápiás kezelésre, ennek protokollja tulajdonképpen megegyezik a ritka előfordulású tumorok kezelésével. A DNS károsító kemoterápiás készítmények (pl. platina) felerősíthetik a célzott terápiák hatékonyságát BRCA mutáció esetén.

    PARP inhibitorok

    Az utóbbi időben nagyon ígéretes kezelési lehetőségnek bizonyulnak BRCA mutációt hordozó emlőrákok esetén a PARP inhibitorok. Ezek hatásmechanizmusa szintén kapcsolatban áll a DNS hibajavítási lehetőségekkel. A PARP fehérje feladata, hogy az egyszálú DNS töréseket kijavítsa, így ha a PARP fehérjét gátoljuk, a folyamat kétszálú DNS károsodásba torkollik. Ekkor a sejtnek még lehetősége lenne rá, hogy a BRCA fehérjékkel kijavítsa a károsodást, a BRCA kóros mutációi esetén azonban ez nem következik be, a sejtek elpusztulnak. A PARP inhibitorok segítségével felerősíthetjük a kemoterápia és a sugárterápia hatásait is. Jelenleg több (fázis 2-3) vizsgálat is folyamatban van emlődaganatok esetében a PARP gátlók alkalmazását tekintve, amelyek kezdeti eredményei igen bíztatóak.

    Bővebben A petefészekrák kockázata

    Milyen a betegség prognózisa?

    A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a BRCA1 mutációval járó familiáris emlő- és petefészekrák prognózisa rosszabb, mint azon emlő- és petefészekrákok, melyekben nincs hibás BRCA1 gén.

    Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

    Szumutku Fanni, medikus
    Lektorálta: Dr. Folhoffer Anikó és Dr. Tőkés Tímea

    Források

    - BRCA1 and BRCA2: Cancer Risk and Genetic Testing
    https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/genetics/brca-fact-sheet#r27

    - Salpingo-oophorectomy and the risk of ovarian, fallopian tube, and peritoneal cancers in women with a BRCA1 or BRCA2 Mutation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16835424

    - Efficacy of MRI and mammography for breast-cancer screening in women with a familial or genetic predisposition https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15282350

    - Risk-reducing salpingo-oophorectomy for the prevention of BRCA1- and BRCA2-associated breast and gynecologic cancer: a multicenter, prospective study.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18268356

    - Targeted Therapy for Hereditary Cancer Syndromes: Hereditary Breast and Ovarian Cancer Syndrome, Lynch Syndrome, Familial Adenomatous Polyposis, and Li-Fraumeni Syndrome

    http://www.discoverymedicine.com/Rishi-Agarwal/2014/12/targeted-therapy-of-hereditary-cancer-syndromes-hereditary-breast-and-ovarian-cancer-syndrome-lynch-syndrome-familial-adenomatous-polyposis-and-li-fraumeni-syndrome/

    - https://www.slideshare.net/hungnguyenthien/hereditary-breast-and-ovary-cancer-hboc-syndrome-dr-bui-dac-chi

    - PARP inhibitors: review of mechanisms of action and BRCA1/2 mutation targeting

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5327624/

    - A Comprehensive Focus on Global Spectrum of BRCA1 and BRCA2 Mutations in Breast Cancer
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3838820/

    - BRCAMutation Frequency and Patterns of Treatment Response in BRCA Mutation–Positive Women With Ovarian Cancer: A Report From the Australian Ovarian Cancer Study Group
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3413277/

    - Effect of BRCA1/2 mutation on short-term and long-term breast cancer survival: a systematic review and meta-analysis.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20376556

    - http://docs.kmcongress.com/mszt2013/maraz_robert_profilatikus.pdf

    - BREAST-OVARIAN CANCER, FAMILIAL, SUSCEPTIBILITY TO, 1; BROVCA1

    http://omim.org/entry/604370

    - Challenging and Complex Decisions in the Management of the BRCA Mutation Carrier: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4047843/

    - Which BRCA genetic testing programs are ready for implementation in health care? A systematic review of economic evaluations
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5159446/

    - Hereditary Breast and Ovarian Cancer
    https://www.cancer.net/cancer-types/hereditary-breast-and-ovarian-cancer/hereditary-breast-and-ovarian-cancer

    - BRCAGenetic Testing and Receipt of Preventive Interventions Among Women Aged 18–64 Years with Employer-Sponsored Health Insurance in Nonmetropolitan and Metropolitan Areas — United States, 2009–2014
    https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/ss/ss6615a1.htm

    - Association of risk-reducing surgery in BRCA1 or BRCA2 mutation carriers with cancer risk and mortality.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20810374

    - Efficacy and safety of olaparib monotherapy in germline BRCA1/2 mutation carriers with advanced ovarian cancer and three or more lines of prior therapy
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4992984/

    - BRCAmutations and survival in breast cancer: an updated systematic review and meta-analysis
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5342539/

    - Long-term prognosis of early-onset breast cancer in a population-based cohort with a known BRCA1/2 mutation status
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924030/

    - Bilateral Prophylactic Mastectomy Reduces Breast Cancer Risk in BRCA1 and BRCA2 Mutation Carriers: The PROSE Study Group
    http://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.2004.04.188

     

    Módosítva: 2018.04.16 18:56, Megjelenés: 2018.04.16 18:56
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Amit a fibroszarkómáról érdemes tudni

    Mi az a fibroszarkóma (fibrosarcoma)? Mi okozhatja a kialakulását? Mik lehetnek a tünetei ennek a daganattípusnak? Hogyan ismerhető fel? Hogyan kezelhető?

    Jóindulatú emlődaganat - Figyeljünk magunkra!

    A jóindulatú emlőbetegség (más néven mastopathia vagy fibrocystás emlőbetegség) a leggyakoribb jóindulatú emlőelváltozás a változókor előtti korosztályban.

    A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

    Az emlődaganat egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, és ennek fényében többféle szövettani típust különböztetünk meg egymástól. Ezen típusok elkülönítésében és diagnosztizálásában nagyon fontos szereplő a patológiai szövettani diagnózisalkotás.

    Nőgyógyászati daganatok és fogamzásgátlás

    A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő elváltozások jelenléte esetén körültekintően kell megválasztani a lehetséges legjobb fogamzásgátló eszközt. A legtöbb daganatra a barrier módszerek nincsenek hatással, ezért ezek használata szinte minden esetben megfelelő lehet.

    Emlődaganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    A kezelés során alkalmazott sugárzás a normál szöveteket is érinti, ezért számolni kell a mellékhatások jelentkezésével is.

    „Meg kell szólítani a fiatalokat is” - Interjú Bánfi Ildikóval

    Azt mondják a szakemberek, ha valamelyik orvos vagy más egészségügyi dolgozó átesett már valamilyen daganatos betegségen, másképpen közelít a páciensekhez. Megszűnnek a különbségek, közelebb kerül az ember sorstársaihoz és saját magához is. Bánfi Ildikó mentálhigiénés szakemberrel beszélgetek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.