• Testmozgás és prosztatarák

    Szerző: Medipress

    Azok a prosztatarákos betegek, akik rendszeresen tesznek egy-egy rövid sétát, jobb eséllyel gyógyulnak. Nem csak az állapotromlás kockázata csökken, de a halálozásé is, állítják a kutatók.

    Az eredmények ugyanazon tudóscsoporttól származnak, akik már korábban is jelezték, hogy az erőteljes testmozgás csökkenti a prosztatarákból eredő halálozás kockázatát.

    Hirdetés

    Azok a férfiak, akik fürge sétákat tesznek (legalább 5 km/óra sebességgel) a diagnózist követően, csökken a betegség súlyosbodásának esélye azokhoz képest, akik lazábbra veszik a tesmozgást. – mondta el a szerző, Erin L. Richman, a Kalifornia Egyetem epidemiológia és biostatisztika tanszékéről.

    Az eredmények nem függtek egyéb klinikai tényezőktől, mint például az elhízás vagy a dohányzás. A cikk a Cancer Research június 1-i számában jelenik meg.

    A prosztatarák a második leggyakoribb halálok

    A szerzők rámutattak, hogy az Egyesült Államokban napjainkban kb. 2,2 millió férfi szenved prosztatarákban, ez a második leggyakoribb halálok. 2010-ben 217 000 új esetet regisztráltak. 1 455 betegen vizsgálták azt, hogy az életmód miként hat a betegség kimenetelére. 2004 és 2005 között 40 urológiai klinikáról toborozták őket. Egyiküknek sem voltak még áttétei, legtöbbjük átesett a radikális prosztata-eltávolításon és/vagy sugárterápián.

    Rendszeresen és dinamikusan!

    A kutatók megfigyelték, hogy a testmozgás nagyjából felét a séta tette ki, és azok, akik ezt gyors tempóban tették, a fiatalabbak és fittebbek közé tartoztak. Közülük kevesebben is dohányoztak. Azoknak, akik legalább három órát sétáltak gyors tempóban hetente, 57 százalékkal kevésbé romlott az állapotuk, mint azoknak, akik kevesebbet és lassabb ütemben mozogtak.

    Valójában a séta tempója fontosabbnak tűnt, mint a sétával töltött idő. A könnyedebb mozgás nem járt különösebb védő hatással. Richman csapata felhívta a figyelmet arra, hogy több kutatás szükséges az eredmények megerősítéséhez, és más mozgásfajták is eredményesek lehetnek.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.05.31 15:08, Megjelenés: 2011.05.31 15:08
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    Óvjuk a férfiak egészségét szűrővizsgálattal, megelőzéssel!

    Magnéziumpótlás

    Magnéziumpótlás

    Szponzorált tartalom

    Rendszeres gyógyszerszedés esetén ajánlott extra magnéziumot is bevinni. (x)

    A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható

    A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb s legfélelmetesebb tumoros betegsége. A tünetek jelentkezése előtt, azaz megfelelő időben felfedezve a rák megjelenését, jó eséllyel gyógyítható a betegség, ami a rendszeres szűrővizsgálatok nélkül elképzelhetetlen.

    PSA - Mit kell tudni róla?

    A PSA (prosztata specifikus antigén) egy enzimfehérje, amelyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. Az egészséges prosztata termeli ezt a fehérjét, de a dülmirigy jó- és rosszindulatú elváltozásaiban ugyancsak termelődik.

    A gyógytorna javíthatná a prosztatarákos betegek életminőségét

    Napjainkban az egészségügy állapotáról szóló szinte minden beszámolóból az derül ki, hogy milyen szűkösek a kapacitások, hogy mennyire magukra maradnak a betegek, és íme, mi most azért tesszük közzé az alábbi sorokat, hogy arra hívjuk fel a Borsodban - és azon túl - élők figyelmét, hogy éljenek a számukra adott gyógytorna lehetőségével, vegyék igénybe az életminőséget javító tornát. Továbbá országosan is mintának kívánjuk javasolni az alábbiakat mint a jó gyakorlat lehetséges példáját.

    A prosztatarák stádiumai

    Akárcsak a többi daganatos betegség esetében, prosztatarák diagnosztizálásánál is attól függ a prognózis, milyen stádiumú a betegség. Összeszedtük a prosztatarák szakaszait, illetve azt, mire kell számítani ezeknél.

    A prosztatarák diagnózisa

    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen.

    Prosztataproblémák - Miért forduljunk orvoshoz?

    A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki. Természetesen ettől jóval több megbetegedése ismert, azonban a legfontosabbak a fent említettek.

    A prosztatarák megelőzése

    Egészséges életmóddal csökkenthető a prosztatarák kockázata. Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a könnyű, változatos étrend és az alkoholfogyasztás mérséklése.

    Mi a prosztatarák?

    A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma pedig az egész világon - így hazánkban is - évről-évre nő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.