• Testmozgás és prosztatarák

    Szerző: Medipress

    Azok a prosztatarákos betegek, akik rendszeresen tesznek egy-egy rövid sétát, jobb eséllyel gyógyulnak. Nem csak az állapotromlás kockázata csökken, de a halálozásé is, állítják a kutatók.

    Az eredmények ugyanazon tudóscsoporttól származnak, akik már korábban is jelezték, hogy az erőteljes testmozgás csökkenti a prosztatarákból eredő halálozás kockázatát.

    Hirdetés

    Azok a férfiak, akik fürge sétákat tesznek (legalább 5 km/óra sebességgel) a diagnózist követően, csökken a betegség súlyosbodásának esélye azokhoz képest, akik lazábbra veszik a tesmozgást. – mondta el a szerző, Erin L. Richman, a Kalifornia Egyetem epidemiológia és biostatisztika tanszékéről.

    Az eredmények nem függtek egyéb klinikai tényezőktől, mint például az elhízás vagy a dohányzás. A cikk a Cancer Research június 1-i számában jelenik meg.

    A prosztatarák a második leggyakoribb halálok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szerzők rámutattak, hogy az Egyesült Államokban napjainkban kb. 2,2 millió férfi szenved prosztatarákban, ez a második leggyakoribb halálok. 2010-ben 217 000 új esetet regisztráltak. 1 455 betegen vizsgálták azt, hogy az életmód miként hat a betegség kimenetelére. 2004 és 2005 között 40 urológiai klinikáról toborozták őket. Egyiküknek sem voltak még áttétei, legtöbbjük átesett a radikális prosztata-eltávolításon és/vagy sugárterápián.

    Rendszeresen és dinamikusan!

    A kutatók megfigyelték, hogy a testmozgás nagyjából felét a séta tette ki, és azok, akik ezt gyors tempóban tették, a fiatalabbak és fittebbek közé tartoztak. Közülük kevesebben is dohányoztak. Azoknak, akik legalább három órát sétáltak gyors tempóban hetente, 57 százalékkal kevésbé romlott az állapotuk, mint azoknak, akik kevesebbet és lassabb ütemben mozogtak.

    Valójában a séta tempója fontosabbnak tűnt, mint a sétával töltött idő. A könnyedebb mozgás nem járt különösebb védő hatással. Richman csapata felhívta a figyelmet arra, hogy több kutatás szükséges az eredmények megerősítéséhez, és más mozgásfajták is eredményesek lehetnek.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.05.31 15:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Reflux és torokfájás

    Sokan tapasztalnak alkalmanként refluxot, mikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami gyomorégést és torokfájást is okozhat. A savas reflux lehet krónikus is, mely kezeletlen esetben nemcsak fájdalmas, de súlyosan károsíthatja a nyelőcsövet és a torkot is.

    Prosztatarák: napi 20 perc kerékpározással drasztikusan csökkenthető a rizikója

    Az elhízás jelentősen növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét, és számottevően rontja a már meglévő betegség prognózisát - mondja Dr. Nyirády Péter. A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója az ideális testsúly elérését és a rendszeres testmozgást tartja a megelőzés legfőbb pillérének.

    Egy felmérés szerint kritikusan gyenge a magyar gyerekek állóképessége

    A magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott, az állóképességi szintjük pedig lehangoló - derült ki a 2014/2015-ös tanévben elvégzett Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) eredményeiből.

    Az elhízásnál is halálosabb a mozgáshiány egy tanulmány szerint

    Az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya: majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint a túl magas testtömegindex - derült ki egy hosszú távú, igen nagy létszámú brit tanulmányból.

    Miért híznak a dohányzásról leszokottak?

    Egy új kutatás eredménye úgy tűnik, végre választ ad arra, miért híznak azok, akik leszoknak a dohányzásról. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a dohányzás felgyorsítja azoknak a géneknek a működését, melyek a zsírlebontásért felelnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.