Hirdetés
   • Hogyan függ össze az alkoholfogyasztás és a prosztatarák?

    Szerző: WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

    Évtizedek óta ismert, hogy az alkohol fokozott bevitele többek között növeli a szájüregi-, gége-, garat-, hörgő-, nyelőcső-, májrákok előfordulását. Az esetek nagy többségében az alkohol oki tényezőként is szerepel ezen daganatok kialakulásában. A dülmirigy (prosztata) rák esetén ilyen összefüggés egyértelműen nem bizonyított.

    A Prostate Cancer Foundation (PCF) szerint nincs közvetlen kapcsolat az alkoholfogyasztás és a prosztatarák kialakulásának kockázata között. Éppúgy, mint az American Cancer Society (ACS) sem sorolja a rizikófaktor okának az alkoholfogyasztást.

    Egy 2016-os felmérés alapján azonban azoknak a férfiaknak, akik fogyasztanak alkoholt, sokkal nagyobb esélye van a prosztatarák kialakulására, mint azoknak, akik tartózkodnak a rendszeres alkoholfogyasztástól. A daganat kockázatának mértéke egyenes arányban volt az alkoholbevitellel. A felmérésben részt vevő férfiak hiába számoltak be saját alkoholfogyasztási szokásaikról, mégsem tekinthetők ezek az adatok teljesen hitelesnek, tekintve, hogy egyéb tényezőt nem vettek figyelembe.

    Hirdetés

    Egy 2018-as kutatás alapján a fiatalkori alkoholfogyasztás kihatással van a prosztatarák szövettani altípusára. Fiatal korban nagyobb mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás után a daganatot rosszabb prognózisúnak találták. A prosztata biopszia eredménye és a jelenlegi alkoholfogyasztás között ugyanakkor nem talált kapcsolatot a vizsgálat.

    Prosztatarák esetén jelentkező tünetek

    A prosztatarák a betegség korai szakaszában nem okoz jellegzetes tüneteket, csak későbbi stádiumokban.

    Az alábbi tünetek fedezhetők fel:

    • gyakoribb vizelési inger, főleg éjszaka
    • nehézkes vizelés
    • fájdalom vagy égető érzés vizelés közben
    • véres vizelet vagy véres ondó
    • nehézkes erekció
    • fájdalmas ejakuláció
    • fájdalom a végbélben, deréktájon, a csípőben vagy a kismedencében.

    Szabad alkoholt fogyasztani, ha prosztatarákot diagnosztizáltak valakinél?

    Az egészséges életmód segít a gyógyulásban. Az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a kellő mennyiségű pihenés elengedhetetlen. Az egészséges életmódhoz pedig a mérsékelt alkoholfogyasztás is hozzátartozik.

    A Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 meghatározta, hogy nőknél napi egy, férfiaknál napi két ital számít még mértékletes alkoholfogyasztásnak.

    Az alkohol emellett reakcióba léphet a gyógyszerekkel és gátolhatja a hatásukat vagy mellékhatásokat is okozhat. Akik tehát a prosztatarák miatt gyógykezelést kapnak, kérjenek tanácsot az orvostól, hogy biztonságos-e számukra az alkoholfogyasztás.

    Azoknak, akik sugárkezelést kapnak, általában biztonságos a kis mennyiségű alkohol fogyasztása. A sugárkezelés ugyanakkor fáradtságot okozhat és az alkohol is ugyanezt a hatást váltja ki a szervezetből. Emellett a sugárkezelés érzékennyé teheti a gyomrot, amit az alkohol és a fűszeres ételek tovább fokoznak.

    A prosztatarák kialakulásának rizikófaktorai

    A kutatók számos kockázati tényezőt állapítottak meg, és jelenlegi tudásunk alapján ezek összessége szerepet játszhat a prosztatarák kialakulásában. Ezekből néhány a környezeti hatásokhoz kapcsolódik, a többi a genetikai háttérrel és az egyéni sajátságokkal van összefüggésben.

    A rizikófaktorok a következők lehetnek:

    • életkor, 50 év felett jelentősen megnő a prosztatarák kialakulásának kockázata
    • a prosztatarák családi előfordulása
    • túlsúly vagy kóros elhízás.

    Olvasson tovább! A prosztatarák megelőzése

    Diagnózis

    Az 50 éves vagy annál idősebb férfiak számára ajánlott a szűrővizsgálat, abban az esetben is, ha a páciens nem észlel semmiféle rákra utaló tünetet. Ha korai stádiumban diagnosztizálják a daganatot, a gyógyulás teljes értékű lehet.

    Az ún. Prosztata Specifikus Antigén (PSA) egy, a prosztatában termelődő fehérje. Vérből tudják megállapítani a PSA szintet, ami ha magas, a prosztata elváltozásra utalhat.

    A PSA teszt elvégzése után indokolt esetben szükség lehet biopsziára. A biopszia során a prosztata különböző részeiből vesznek szövettani mintát, majd ezt mikroszkóp alatt átvizsgálják, hogy található-e daganatos elváltozás bennük. Az orvosok többek között ultrahang segítségével is vizsgálhatják a prosztatát.

    A stádiumba való besorolás azt mutatja meg, a szervezetben hol találhatók kimutatható daganatos sejtcsoportok. A prosztataráknak három fő stádiuma van:

    • helyi, amikor a rákos sejtek csak a prosztatát érintik
    • regionális, amikor a rákos sejtek a prosztatához közeli területekben is fellelhetők
    • elterjedt, a rákos sejtek több szervben megtalálhatók

    A helyi és regionális stádiumú betegek 5 éves túlélési rátája közel 100%, míg a végső stádiumú betegeké 29%. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csupán egy átlagos érték, minden ember más, ezért a túlélési esély is más minden embernél.

    A tudósoknak többet kell még foglalkozniuk a prosztatarák és az alkoholfogyasztás közti kapcsolat pontos megállapításával. Azon férfiak számára, akik ilyen betegségben szenvednek, fontos a mértékletes alkoholfogyasztás, az egészséges életmód pedig segíthet a prosztatarák kezelésének kedvező kimenetelében.

    Napjainkban egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy a multiparametrikus MR-technológia fejlődésével a prosztata állomány és környező struktúrák nagy pontosságú képalkotása érhető el.

    Forrás: WEBBeteg
    S. F., fordító; medicalnewstoday
    Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

    Módosítva: 2019.07.22 17:05, Megjelenés: 2019.07.22 17:05
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Kismedencei fájdalom férfiaknál

    A kismedencei fájdalom a köldök és az ágyék között jelentkező, meglehetősen gyakori panasz, mely gyakran egyéb tünetekkel is jár. A kezelés a kiváltó októl függően változik, ezért fontos az alapos orvosi kivizsgálás.

    Férfi meddőség - hogyan küzdjünk meg vele?

    Gyakori jelenség, hogy a meddőséget és a gyermek utáni vágyakozást elsősorban a nőkhöz kötjük, pedig a várva várt baba érkezéséért éppen olyan arányban lehet felelős a férfi, mint a nő.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

    Alkoholfogyasztás és a fiatalfelnőtt generáció

    A társadalmi változások hatására napjaink fiatalfelnőtt generációja is változáson megy keresztül. Szocializációjukban csökken a család, az iskola szerepe, viszont megnő a média és a fogyasztói ipar befolyása, felértékelődik a kortárscsoport, előtérbe kerül a fogyasztói kultúra mintája.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.