Hirdetés
   • Hogyan függ össze az alkoholfogyasztás és a prosztatarák?

    Szerző: WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

    Évtizedek óta ismert, hogy az alkohol fokozott bevitele többek között növeli a szájüregi-, gége-, garat-, hörgő-, nyelőcső-, májrákok előfordulását. Az esetek nagy többségében az alkohol oki tényezőként is szerepel ezen daganatok kialakulásában. A dülmirigy (prosztata) rák esetén ilyen összefüggés egyértelműen nem bizonyított.

    A Prostate Cancer Foundation (PCF) szerint nincs közvetlen kapcsolat az alkoholfogyasztás és a prosztatarák kialakulásának kockázata között. Éppúgy, mint az American Cancer Society (ACS) sem sorolja a rizikófaktor okának az alkoholfogyasztást.

    Egy 2016-os felmérés alapján azonban azoknak a férfiaknak, akik fogyasztanak alkoholt, sokkal nagyobb esélye van a prosztatarák kialakulására, mint azoknak, akik tartózkodnak a rendszeres alkoholfogyasztástól. A daganat kockázatának mértéke egyenes arányban volt az alkoholbevitellel. A felmérésben részt vevő férfiak hiába számoltak be saját alkoholfogyasztási szokásaikról, mégsem tekinthetők ezek az adatok teljesen hitelesnek, tekintve, hogy egyéb tényezőt nem vettek figyelembe.

    Hirdetés

    Egy 2018-as kutatás alapján a fiatalkori alkoholfogyasztás kihatással van a prosztatarák szövettani altípusára. Fiatal korban nagyobb mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás után a daganatot rosszabb prognózisúnak találták. A prosztata biopszia eredménye és a jelenlegi alkoholfogyasztás között ugyanakkor nem talált kapcsolatot a vizsgálat.

    Prosztatarák esetén jelentkező tünetek

    A prosztatarák a betegség korai szakaszában nem okoz jellegzetes tüneteket, csak későbbi stádiumokban.

    Az alábbi tünetek fedezhetők fel:

    • gyakoribb vizelési inger, főleg éjszaka
    • nehézkes vizelés
    • fájdalom vagy égető érzés vizelés közben
    • véres vizelet vagy véres ondó
    • nehézkes erekció
    • fájdalmas ejakuláció
    • fájdalom a végbélben, deréktájon, a csípőben vagy a kismedencében.

    Szabad alkoholt fogyasztani, ha prosztatarákot diagnosztizáltak valakinél?

    Az egészséges életmód segít a gyógyulásban. Az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a kellő mennyiségű pihenés elengedhetetlen. Az egészséges életmódhoz pedig a mérsékelt alkoholfogyasztás is hozzátartozik.

    A Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 meghatározta, hogy nőknél napi egy, férfiaknál napi két ital számít még mértékletes alkoholfogyasztásnak.

    Az alkohol emellett reakcióba léphet a gyógyszerekkel és gátolhatja a hatásukat vagy mellékhatásokat is okozhat. Akik tehát a prosztatarák miatt gyógykezelést kapnak, kérjenek tanácsot az orvostól, hogy biztonságos-e számukra az alkoholfogyasztás.

    Azoknak, akik sugárkezelést kapnak, általában biztonságos a kis mennyiségű alkohol fogyasztása. A sugárkezelés ugyanakkor fáradtságot okozhat és az alkohol is ugyanezt a hatást váltja ki a szervezetből. Emellett a sugárkezelés érzékennyé teheti a gyomrot, amit az alkohol és a fűszeres ételek tovább fokoznak.

    A prosztatarák kialakulásának rizikófaktorai

    A kutatók számos kockázati tényezőt állapítottak meg, és jelenlegi tudásunk alapján ezek összessége szerepet játszhat a prosztatarák kialakulásában. Ezekből néhány a környezeti hatásokhoz kapcsolódik, a többi a genetikai háttérrel és az egyéni sajátságokkal van összefüggésben.

    A rizikófaktorok a következők lehetnek:

    • életkor, 50 év felett jelentősen megnő a prosztatarák kialakulásának kockázata
    • a prosztatarák családi előfordulása
    • túlsúly vagy kóros elhízás.

    Olvasson tovább! A prosztatarák megelőzése

    Diagnózis

    Az 50 éves vagy annál idősebb férfiak számára ajánlott a szűrővizsgálat, abban az esetben is, ha a páciens nem észlel semmiféle rákra utaló tünetet. Ha korai stádiumban diagnosztizálják a daganatot, a gyógyulás teljes értékű lehet.

    Az ún. Prosztata Specifikus Antigén (PSA) egy, a prosztatában termelődő fehérje. Vérből tudják megállapítani a PSA szintet, ami ha magas, a prosztata elváltozásra utalhat.

    A PSA teszt elvégzése után indokolt esetben szükség lehet biopsziára. A biopszia során a prosztata különböző részeiből vesznek szövettani mintát, majd ezt mikroszkóp alatt átvizsgálják, hogy található-e daganatos elváltozás bennük. Az orvosok többek között ultrahang segítségével is vizsgálhatják a prosztatát.

    A stádiumba való besorolás azt mutatja meg, a szervezetben hol találhatók kimutatható daganatos sejtcsoportok. A prosztataráknak három fő stádiuma van:

    • helyi, amikor a rákos sejtek csak a prosztatát érintik
    • regionális, amikor a rákos sejtek a prosztatához közeli területekben is fellelhetők
    • elterjedt, a rákos sejtek több szervben megtalálhatók

    A helyi és regionális stádiumú betegek 5 éves túlélési rátája közel 100%, míg a végső stádiumú betegeké 29%. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csupán egy átlagos érték, minden ember más, ezért a túlélési esély is más minden embernél.

    A tudósoknak többet kell még foglalkozniuk a prosztatarák és az alkoholfogyasztás közti kapcsolat pontos megállapításával. Azon férfiak számára, akik ilyen betegségben szenvednek, fontos a mértékletes alkoholfogyasztás, az egészséges életmód pedig segíthet a prosztatarák kezelésének kedvező kimenetelében.

    Napjainkban egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy a multiparametrikus MR-technológia fejlődésével a prosztata állomány és környező struktúrák nagy pontosságú képalkotása érhető el.

    Forrás: WEBBeteg
    S. F., fordító; medicalnewstoday
    Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

    Módosítva: 2019.07.22 17:05, Megjelenés: 2019.07.22 17:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Térdfájdalom

    Térdfájdalom

    B. M., szakfordító

    Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt? Melyek a térdízületet kímélő sportágak?

    Neuropátia

    Neuropátia

    Prof. Dr. Barkai László

    Milyen következményekkel járhat, ha nem kezelik? Az elhanyagolás veszélyei.

    Mit jelentenek a férfi nemi szerveken észlelt elváltozások?

    A nemi szerven észlelt - általában vöröses színű, fájdalmas és viszkető, időnként dudorokkal vagy fekélyekkel kísért - elváltozásokat számos egészségügyi probléma okozhatja, ezért, ha ilyet tapasztal, mielőbb forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében!

    A férfiak nehezen fejezik ki mélyebb érzéseiket, hamarabb megbetegszenek

    Nem szívesen beszélnek róla, nem ismerik be, de a felmérések azt igazolják, hogy a férfiak több mint egyharmada időről időre magányosnak érzi magát. Többségük elvált, özvegy, agglegény vagy egyszerűen az elköteleződéstől tartó férfi, aki nehezen nyit a párkapcsolat vagy új barátok felé, ha régen él magányos farkasként.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

    Alkoholfogyasztás és a fiatalfelnőtt generáció

    A társadalmi változások hatására napjaink fiatalfelnőtt generációja is változáson megy keresztül. Szocializációjukban csökken a család, az iskola szerepe, viszont megnő a média és a fogyasztói ipar befolyása, felértékelődik a kortárscsoport, előtérbe kerül a fogyasztói kultúra mintája.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.