• Bajusznövesztő hónap: szűrővizsgálatokkal a prosztatarák ellen!

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    November 2009 óta itthon is a prosztatarák, a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatokra történő felhívás hónapja. Tavaly ezer férfi ment el a Movember Magyarország Egyesület által szervezett ingyenes PSA-mérésekre. Most szintén ebben a hónapban lesznek programok.

    Miért látni novemberben több bajuszos férfit, mint az év más hónapjában?

    Egy ausztrál kezdeményezés az oka mindennek: egy teljes hónapra félreteszik a borotvájukat és világszerte megnövesztik bajszukat. Ezzel a cselekedetükkel felhívják a figyelmet arra, hogy az erősebbik nem képviselőinek is törődniük kell az egészségükkel, valamint szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal, amely hazánkban a második leggyakoribb halálozási ok. Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja, hogy világos üzenetet küldjön: rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon, amely abban segít, hogy időben felismerjék a problémát, és elindulhasson a kezelés.

    Tudjon meg többet A prosztatarák felismeréséről, kezeléséről és megelőzési lehetőségeiről

    Hirdetés

    Magyarországon 2009-ben indították útjára a hazai mozgalmat. A három éve civil szervezetként bejegyzett Movember Magyarország Egyesület véglegesen is megalapozta a programsorozat országos ismertségét, amelynek eredményeként az ország egyik legjobb civil kommunikációs kampányának választották, nem beszélve arról, hogy ma már egyre többen tudják, milyen célt szolgál a bajuszos kampány.

    PSA-szint: fontos, hogy megismerjük!

    Tények a prosztatarákról

    Mintegy 4000 új prosztatarákos beteget regisztrálnak évente Magyarországon, és 1500-an halnak bele a betegségbe.

    Az életkor előrehaladásával a betegség előfordulási aránya növekszik, a leggyakrabban a 65-75 éves korosztály körében fordul elő a prosztatarák.

    Akinek előfordult a családjában a betegség, nagyobb eséllyel betegszik meg prosztatarákban, különösen akkor, ha a megbetegedett családtagnál viszonylag fiatalon fedezték fel a betegséget.

    A férfi nemi hormonok (androgének) közül a tesztoszteron az, amely leginkább szerepet játszik a betegség kialakulásában.

    Valószínűleg a zsírban gazdag, vitaminban és növényi eredetű táplálékban szegény étrend növeli a betegség kockázatát. Védő tényezőként az E- és C-vitamin, valamint a cink és a szelén szerepe fontos.

    Bővebben a prosztatarákról!

    Hazánkban minden 40 évesnél idősebb férfinak javasolt, hogy évente vizsgáltassa meg a prosztatáját, kiváltképp, ha a családban előfordult már ez a daganat. A fizikális vizsgálat mellett fontos az úgynevezett PSA-mérés, azaz egy speciális fehérje, a prosztata specifikus antigén (PSA) mennyiségének meghatározása: az antigént a szervezetben csak a prosztata sejtjei termelik, vérben mérhető koncentrációja arányos a prosztata nagyságával.

    Tavaly óta már nem csupán novemberben, hanem egész évben növeljük országos jelenlétünket, hogy ezáltal a lehető legtöbb helyszínre eljussunk információs anyagainkkal és szűrővizsgálatainkkal. Ebben a munkában a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája és a Magyar Vöröskereszt nyújt szakmai segítséget – tájékoztatta portálunkat Honti Dániel, a Movember Magyarország Egyesület elnöke, főszervező.

    Elindult a Prosztata Kommandó!

    Az egyesület a Semmelweis Egyetem segítségével összeállított egy egészségügyi stábot, amely szakszerűen végez PSA-mérést, valamint felvilágosítást nyújt a férfiak számára magáról a betegségről, illetve az egészségmegőrzésről. Az úgynevezett Prosztata Kommandó az ország bármely pontjára kitelepül, legyen szó céges vizsgálatokról vagy egészségnapokról. 2016-ban a kommandó két nyilvános eseményen, a General Electric oroszlányi egészségnapján és a Vöröskereszt két véradásán vett részt.

    A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájával karöltve 2016 tavaszán és novemberben két ingyenes PSA-méréssel egybekötött vizsgálati nap volt, ezekre 40 év feletti férfiak jelentkeztek.

    A budapesti eseményeken túl a Movember kampány önkéntesei Egerben és Székesfehérvárott tevékenykednek, tavaly Debrecenben is voltak programok. Az országos eseményeket futóversenyek, ismeretterjesztő előadások, beszélgetések és szűrések is gazdagították.

    Váljon természetessé!

    2016-ban 12 helyszínen - Budapesten, Egerben, Dabason, Hatvanban, Miskolcon, Debrecenben - és összesen 17 alkalommal szerveztek ingyenes PSA-méréseket a novemberi hónap során, ezeken közel 1000 fő vett részt. A szűrés létjogosultságát jelzi, hogy a tavalyi résztvevők 22 százalékánál mértek magasabb értékeket. (A PSA emelkedett lehet a prosztata gyulladása, fertőzéses állapota, annak rákja esetén, sőt, közvetlenül ejakuláció után is.)

    Honti Dániel elárulta: a szakmai partnereinkkel való együttműködésünket a következő években még intenzívebbé kívánjuk tenni annak érdekében, hogy a prosztata szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel éppen olyan természetes legyen a férfiak esetében, mint amennyire a mellrákszűrés a nőknél.

    Ingyenes PSA szűréssel egybekötött véradás

    A Magyar Vöröskereszt alapfeladatai közé tartozik az egészséges életmódra való nevelés és az egészségtudatos élet népszerűsítése, ezért is tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon a Movember Mozgalomhoz, 2016-ban első alkalommal. Tavaly két helyszínen sikeres PSA-meghatározással egybekötött véradást rendeztek Budapesten.

    November 30-án 9 és 13 óra között szintén rendhagyó véradást szerveznek az Arany János utcai székházban. Minden vért adó férfinek és érdeklődőnek lehetősége nyílik egy ilyen szűrésre.

    WEBBeteg
    Forrás: WEBBeteg
    T.A., újságíró

    Módosítva: 2017.11.14 11:25, Megjelenés: 2017.11.14 11:25
   • Cikkajánló

    A köszvény

    A köszvény

    Dr. Zsuga Judit

    A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, főleg éjszaka kezdődik.

    A hangulatjavítók

    A hangulatjavítók

    Dr. Muszil Dóra

    Nemcsak testi tüneteket okoznak, hatással vannak az érzelmi életre is.

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    Különböző daganattípusok kimutatására is alkalmas az új típusú vérteszt

    A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A Dana-Farber Rákkutató Intézet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) 2019. évi kongresszusán egy olyan új típusú vértesztet mutatott be, amely nagy biztonsággal alkalmas többfajta rák kimutatására is.

    Tévhitek a prosztatáról

    Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

    A prosztatarák tünetei

    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!

    A prosztatarák - Válaszok a legfontosabb kérdésekre

    A világon kétpercenként hal meg valaki prosztatarákban - derül ki a Magyar Urológus Társaság adataiból. Minél hamarabb derül fény a daganatra, annál jobbak a betegség gyógyulásának esélyei. Milyen terápia alkalmazható? Mivel jár a prosztata teljes eltávolítása? Ezekre a kérdésekre is választ kap cikkünkből.

    Mit lehet tenni a prosztata védelme érdekében?

    A férfiak maguk is sokat tehetnek annak érdekében, hogy megőrizzék prosztatájuk egészségét. Mire figyeljen? Mit tehet egészsége megőrzése érdekében?

    Sikeres Movember - A prosztata került a figyelem középpontjába

    2015-ben is bajusznövesztéssel hívta fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a férfiak egészségének megőrzésére a gyűjtéssel egybekötött nemzetközi Movember-mozgalom, amelynek keretében PSA-szűrést szerveztek több hazai helyszínen, ezen több mint 3000 férfi jelent meg novemberben.

    Ismerje meg ön is a prosztatáját! A szűrés és ami mögötte van

    Népbetegség a prosztatarák, évente közel négyezer új esetet regisztrálnak. Kezdetben tünetmentes betegség, amelyre általában vizelési panaszoknál elvégzett szűrővizsgálatok vagy prosztatamegnagyobbodás miatt végzett szövettani vizsgálat során derül fény. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: minél hamarabb kiderül a daganat, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.