Rákot okoz az arzénos ivóvíz

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Számos településen a víz arzéntartalma jóval magasabb, mint az Európai Uniós határérték. A vizek arzéntartalma nem lett magasabb, mindössze a szabályozás változott.

Az arzénnal szennyezett víz az egészségre ártalmas, mégis több százezren ittak eddig arzénos vizet Magyarországon. Karácsonytól azonban zacskós vizet osztanak a szakemberek, de van ahol már most is lajtos kocsi hordja az ivóvizet. Az érintett településeken nem következett be vízminőség-romlás, csak az Európai Uniós előírásoknak megfelelően alacsonyabb lett a határérték. Az Európai Uniótól hazánk év végéig kapott haladékot a mentesítésre. A településeknek nincs választási lehetősége, be kell szerelniük a víztisztító berendezéseket, addig nem indulhat el újra a vízellátás.

A Belügyminisztérium intézkedik

„A geológiai arzén jelenléte természeti adottság, amely a Kárpát-medencében is megtalálható. Az Európai Bizottság jelentése szerint 365 település és 811 ezer ember érintett. Számuk folyamatosan csökken a kormányzat intézkedéseinek köszönhetően. Jelenleg Magyarországon nincs olyan érintett település, ahol ne lenne folyamatban vagy befejezve a probléma kezelése.” – tudtuk meg a Belügyminisztérium sajtóosztályától, ahol a felől érdeklődtünk, hogy pontosan mit is jelent ez az Uniós szabályozás.

Az arzénmérgezés tünetei és kezelése

Magyarországon az egyik legaggályosabb ivóvíz-szennyező kémiai anyag az arzén. Vegyületei vízben nehezen oldódóak, színtelenek, szagtalanok és igen mérgezőek. A Dél-Alföldön közel 150 település kútjaiban az arzén mennyisége meghaladja azt a határértéket, amelynek még nincs egészségügyi kockázata. Az arzénmérgezés tünetei és kezelése

Az Európai Unió által előirt határérték az arzén esetében 10 mikrogramm/liter. Településenként változik, hogy mennyivel lépik túl ezt az értéket. Az ormánsági Gyöngyfa az egyik legrosszabb helyzetű település az országban, vizében kiemelkedő, 96 mikrogramm/liter arzéntartalmat mértek. Jelenlegi szűrőberendezésükkel 35-40-re tudják mérsékelni ezt az értéket, de ez is kevés. Az arzénprobléma legsúlyosabban a dél-alföldi térséget érinti, itt vannak olyan települések, ahol 10-13-szorosa az érték a megengedettnek.

„A mentesítés víztisztító, vízhígító berendezésekkel lehetséges.” – írta a sajtóosztály, ahol azt is elmondták, ezeket a berendezéseket nagyrészt EU-s projektek keretében szerezhetik be az önkormányzatok.

Az arzén gyógyít és mérgez is

Az arzén kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben azonban toxikus hatású. A mérgezés egyszeri nagy mennyiségtől, vagy többszöri kis adagtól is kialakulhat. Hazánkban is vannak arzénes gyógyvizek, melyeket krónikus bőrgyulladások, reumatológiai betegségek kezelésére használnak, bizonyos formáiban pedig gyógyszerként is alkalmazzák bőrbetegségek kezelésére. Folyamatos fogyasztása esetén mégsem beszélhetünk jótékony hatásokról.

Vegyületei vízben nehezen oldódóak, színtelenek, szagtalanok, így észrevenni is nehéz, ha a víz arzénnal szennyezett. – A szennyezettség arzén-felhalmozódáshoz vezet a szervezetben, amelynek döntő szerepe lehet a bőr-, tüdő-, hólyag és veserák kialakulásában. Ilyenkor elhúzódó mérgezés állhat a hátterében, de találkozhatunk akut mérgezés tüneteivel is. Az arzén a szervezetbe jutva képes befolyásolni a sejtek anyagcsere folyamatait. Hosszantartó arzénbevitel esetén olyan mértékű sejtkárosodást okozhat, ami már daganatok kialakulásához vezet – írta a webbeteg.hu-n megjelent írásában Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász szakorvosjelölt.

A hosszantartó arzénmérgezés következtében először fáradékonyság, gyengeség jelentkezhet. Később, az arzén a szarurétegekben felhalmozódva a bőr szárazságát, elvékonyodását okozza. Gyakori a hajhullás, a körmökben pedig jellegzetes csíkok jelentkeznek. Később máj és csont degeneráció, immunrendszer gyengülés, idegkárosodás, és bénulás alakulhat ki. A több szervi elégtelenség szívelégtelenséghez, akár halálhoz is vezethet.

A krónikus, rég óta tartó mérgezést nehezebb felismerni, de arzénnal szennyezett ivóvíz esetén mindig gondolni kell rá. A szervezetben az arzén vizeletből és hajmintából is kimutatható.

(WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.