Egyszerűen csökkenthető a prosztatarák kockázata

MTI
megjelent:

Az LDL-koleszterin alacsony értékének fontosságát külön aláhúzza, hogy elsősorban a gyorsan fejlődő, agresszív prosztatarák kockázata csökkent.

Sok vizsgálat bizonyította, hogy a koleszterin vérszint alacsony értéke védi az ereket, gátolja az érelmeszesedés megjelenését, a legújabb adatok pedig azt jelzik, hogy ilyenkor a prosztatarákos megbetegedés esélye is csökken.

Koleszterintáblázat
zöldségSzámolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

Az erősebb nem tagjai számára igen fontos, tudományos eredményeket a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention novemberi száma közölte. A "rossz" LDL-koleszterin magas vérszintje szorosan összefügg a koszorúér-betegség előfordulásával, az infarktus bekövetkezésével. A kutatóknak voltak olyan megfigyeléseik is, amelyek szerint a vérzsírok valamilyen módon a prosztata rosszindulatú daganatának megjelenésével is kapcsolatban vannak.

Elizabeth A. Platz és munkacsoportja 5586 korosodó férfi gondos vizsgálatát végezte el annak tisztázására, hogy milyen gyakran fordul elő prosztatarákos megbetegedés azoknál, akik alacsony vérkoleszterinjük miatt védettebbek az infarktussal szemben, mint a szívroham szempontjából nagyobb esélyű, magas koleszterinszintű férfitársaik.

Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol

A magas koleszterinszint, nagyobb kockázatot jelent

Az eredmények azt mutatták, hogy az emelkedett vérkoleszterin miatt egyébként is fokozott kockázatú férfiak a prosztata rosszindulatú daganata szempontjából kétszerte veszélyeztetettebbek, mint azok, akiknél a vérzsír értékei normál szinten vagy az alatt maradtak. A vérükben kevés LDL-koleszterinnel élő szerencsések mind az infarktus, mind a prosztatarák ellen védettebbek.

Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?

Az LDL-koleszterin alacsony értékének fontosságát külön aláhúzza, hogy elsősorban a gyorsan fejlődő, agresszív prosztatarák kockázata csökkent.

Egy másik munkacsoport az ATBC vizsgálat adatait elemezte. Nagy feltűnést keltett az a kutatás, amelynek keretében csaknem harmincezer, cigarettázó finn férfi sorsának alakulását nézték 18 éven keresztül.

Az önkéntes résztvevők vagy E-vitamint, vagy béta-karotint, az A-vitamin alapját jelentő készítményt szedték.

Akkor sokaknak csalódást okozott, hogy az eredmények szerint ezek a vitaminok nem csökkentették a dohányosok tüdőrákjának gyakoriságát.

Most viszont az derült ki, hogy ebben a vizsgálati csoportban azok a férfiak, akiknek "jó" HDL-koleszterinszintje magas volt, védettebbnek bizonyultak a rosszindulatú daganatos betegségekkel szemben. Azt mindkét munkacsoport hangsúlyozza, HOGY ezek az összefüggések további vizsgálatokat igényelnek.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.