• Egyszerűen csökkenthető a prosztatarák kockázata

    Szerző: MTI

    Az LDL-koleszterin alacsony értékének fontosságát külön aláhúzza, hogy elsősorban a gyorsan fejlődő, agresszív prosztatarák kockázata csökkent.

    Sok vizsgálat bizonyította, hogy a koleszterin vérszint alacsony értéke védi az ereket, gátolja az érelmeszesedés megjelenését, a legújabb adatok pedig azt jelzik, hogy ilyenkor a prosztatarákos megbetegedés esélye is csökken.

    Hirdetés

     Koleszterintáblázat
    Számolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen
    Az erősebb nem tagjai számára igen fontos, tudományos eredményeket a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention novemberi száma közölte. A "rossz" LDL-koleszterin magas vérszintje szorosan összefügg a koszorúér-betegség előfordulásával, az infarktus bekövetkezésével. A kutatóknak voltak olyan megfigyeléseik is, amelyek szerint a vérzsírok valamilyen módon a prosztata rosszindulatú daganatának megjelenésével is kapcsolatban vannak.

    Elizabeth A. Platz és munkacsoportja 5586 korosodó férfi gondos vizsgálatát végezte el annak tisztázására, hogy milyen gyakran fordul elő prosztatarákos megbetegedés azoknál, akik alacsony vérkoleszterinjük miatt védettebbek az infarktussal szemben, mint a szívroham szempontjából nagyobb esélyű, magas koleszterinszintű férfitársaik.

    Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

    Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
    Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol>>

    A magas koleszterinszint, nagyobb kockázatot jelent

    Az eredmények azt mutatták, hogy az emelkedett vérkoleszterin miatt egyébként is fokozott kockázatú férfiak a prosztata rosszindulatú daganata szempontjából kétszerte veszélyeztetettebbek, mint azok, akiknél a vérzsír értékei normál szinten vagy az alatt maradtak. A vérükben kevés LDL-koleszterinnel élő szerencsések mind az infarktus, mind a prosztatarák ellen védettebbek.

      Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?
    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
    Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?>>
    Az LDL-koleszterin alacsony értékének fontosságát külön aláhúzza, hogy elsősorban a gyorsan fejlődő, agresszív prosztatarák kockázata csökkent.

    Egy másik munkacsoport az ATBC vizsgálat adatait elemezte. Nagy feltűnést keltett az a kutatás, amelynek keretében csaknem harmincezer, cigarettázó finn férfi sorsának alakulását nézték 18 éven keresztül.

    Az önkéntes résztvevők vagy E-vitamint, vagy béta-karotint, az A-vitamin alapját jelentő készítményt szedték.

    Akkor sokaknak csalódást okozott, hogy az eredmények szerint ezek a vitaminok nem csökkentették a dohányosok tüdőrákjának gyakoriságát.

    Most viszont az derült ki, hogy ebben a vizsgálati csoportban azok a férfiak, akiknek "jó" HDL-koleszterinszintje magas volt, védettebbnek bizonyultak a rosszindulatú daganatos betegségekkel szemben. Azt mindkét munkacsoport hangsúlyozza, HOGY ezek az összefüggések további vizsgálatokat igényelnek.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.11.05 13:07, Megjelenés: 2009.11.05 13:07
   • Cikkajánló

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    A has feltűnően elődomborodik, a végtagok a testhez képest vékonyak. Súlyos betegséget jelezhet!

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Milyen az ideális koleszterinszint?

    A koleszterinszintet a vérben lévő összes koleszterin mennyisége adja. Megkülönböztetünk HDL-koleszterint (High Density Lipoprotein), azaz jó koleszterint és LDL-koleszterint (Low Density Lipoprotein), azaz rossz koleszterint.

    Milyen hatással van a testmozgás a koleszterinszintre?

    A koleszterin-anyagcsere 40 éves kor felett sajnos gyakran felborul. Ennek a kockázati tényezőnek a megszelídítésére a koleszterinszintet csökkentő készítmények mellett a testmozgás is alkalmas. Németh Vivien mozgásterapeuta azokról a módszerekről beszélt, amelyek hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez.

    A metabolikus szindróma

    Ha Önnek metabolikus szindrómája van vagy megjelent annak bármelyik komponense, akkor eljött az ideje, hogy határozottan változtasson az életmódján!

    Felvonulással hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére

    A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségére hívja fel a figyelmet ismét a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása a hétvégén.

    Koleszterinszint-kontroll - Kinél milyen időközönként kell ellenőrizni az értékeket?

    A magas koleszterinszint köztudottan emeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát az érelmeszesedési folyamatok gyorsításával. A koleszterinszint rendszeres ellenőrzése ezért fontos a szövődmények lehetőség szerinti elkerüléséhez.

    Hogyan csökkentsük a rossz és növeljük a jó koleszterin szintjét?

    Sokan tisztában vannak azzal, hogy vérünkben megkülönböztethetünk rossz és jó koleszterineket. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta és Szarka Dorottya, dietetikus arról beszélt, hogyan javíthatjuk ezek arányát.

    PSA - Mit kell tudni róla?

    A PSA (prosztata specifikus antigén) egy enzimfehérje, amelyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. Az egészséges prosztata termeli ezt a fehérjét, de a dülmirigy jó- és rosszindulatú elváltozásaiban ugyancsak termelődik.

    A magas koleszterinszint érszűkülethez vezethet

    Érdemes komolyan venni és kezelni a magas koleszterinszintet - figyelmeztet prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus. A magas koleszterinszint ugyanis közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és a végtagi trombózisnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.