• Egyszerűen csökkenthető a prosztatarák kockázata

    Szerző: MTI

    Az LDL-koleszterin alacsony értékének fontosságát külön aláhúzza, hogy elsősorban a gyorsan fejlődő, agresszív prosztatarák kockázata csökkent.

    Sok vizsgálat bizonyította, hogy a koleszterin vérszint alacsony értéke védi az ereket, gátolja az érelmeszesedés megjelenését, a legújabb adatok pedig azt jelzik, hogy ilyenkor a prosztatarákos megbetegedés esélye is csökken.

    Hirdetés

     Koleszterintáblázat
    Számolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen
    Az erősebb nem tagjai számára igen fontos, tudományos eredményeket a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention novemberi száma közölte. A "rossz" LDL-koleszterin magas vérszintje szorosan összefügg a koszorúér-betegség előfordulásával, az infarktus bekövetkezésével. A kutatóknak voltak olyan megfigyeléseik is, amelyek szerint a vérzsírok valamilyen módon a prosztata rosszindulatú daganatának megjelenésével is kapcsolatban vannak.

    Elizabeth A. Platz és munkacsoportja 5586 korosodó férfi gondos vizsgálatát végezte el annak tisztázására, hogy milyen gyakran fordul elő prosztatarákos megbetegedés azoknál, akik alacsony vérkoleszterinjük miatt védettebbek az infarktussal szemben, mint a szívroham szempontjából nagyobb esélyű, magas koleszterinszintű férfitársaik.

    Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

    Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
    Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol>>

    A magas koleszterinszint, nagyobb kockázatot jelent

    Az eredmények azt mutatták, hogy az emelkedett vérkoleszterin miatt egyébként is fokozott kockázatú férfiak a prosztata rosszindulatú daganata szempontjából kétszerte veszélyeztetettebbek, mint azok, akiknél a vérzsír értékei normál szinten vagy az alatt maradtak. A vérükben kevés LDL-koleszterinnel élő szerencsések mind az infarktus, mind a prosztatarák ellen védettebbek.

      Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?
    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
    Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?>>
    Az LDL-koleszterin alacsony értékének fontosságát külön aláhúzza, hogy elsősorban a gyorsan fejlődő, agresszív prosztatarák kockázata csökkent.

    Egy másik munkacsoport az ATBC vizsgálat adatait elemezte. Nagy feltűnést keltett az a kutatás, amelynek keretében csaknem harmincezer, cigarettázó finn férfi sorsának alakulását nézték 18 éven keresztül.

    Az önkéntes résztvevők vagy E-vitamint, vagy béta-karotint, az A-vitamin alapját jelentő készítményt szedték.

    Akkor sokaknak csalódást okozott, hogy az eredmények szerint ezek a vitaminok nem csökkentették a dohányosok tüdőrákjának gyakoriságát.

    Most viszont az derült ki, hogy ebben a vizsgálati csoportban azok a férfiak, akiknek "jó" HDL-koleszterinszintje magas volt, védettebbnek bizonyultak a rosszindulatú daganatos betegségekkel szemben. Azt mindkét munkacsoport hangsúlyozza, HOGY ezek az összefüggések további vizsgálatokat igényelnek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.05 13:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    A koleszterinszint mérése

    A VLDL, LDL, összkoleszterinszint növekedés és a HDL szint csökkenés fokozza az érelmeszesedést és az ezzel összefüggő betegségeket, mint szívinfarktus, stroke, érbetegségek kockázatát. Ezért is fontos a koleszterinszint mérése.

    Jó vagy rosszindulatú? A prosztatamegnagyobbodás vizsgálata

    Az életkorral együtt járó, természetes folyamat, sokan mégsem fordulnak orvoshoz annak ellenére, hogy a tünetek nagymértékben rontják az életminőséget. A vizsgálatot azért sem szabad halogatni, mert habár hasonló tünetekkel jelentkezik, de a prosztatamegnagyobbodás lehet rosszindulatú folyamat is. A vizsgálat lépéseit dr. Szabó Andrea radiológus főorvos ismertette.

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

    A koleszterinszint-emelkedés a menopauza tünete lehet

    A menopauza jól érzékelhető testi és lelki tünetei mellett néhány láthatatlan tünettel is számolniuk kell a változókorba lépő vagy már változókorban járó nőknek. A hormonális hatások változása miatt ugyanis ebben az időszakban fokozottabban megemelkedhet a koleszterinszint.

    Hogyan csökkentsük a rossz- és növeljük a jó koleszterin szintjét?

    Sokan tisztában vannak azzal, hogy vérünkben megkülönböztethetünk rossz és jó koleszterineket. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta és Szarka Dorottya dietetikus arról beszélt, hogyan javíthatjuk ezek arányát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.