Növényi zsírok fogyasztásával tovább élhetnek a prosztatarákosok

Szerző: MTI

A prosztatarákban szenvedő férfiak életét meghosszabbíthatja, ha állati zsírok vagy szénhidrátok helyett növényi zsiradékot fogyasztanak - állítja egy tanulmány.

Azok a betegek, akik napi kalóriabevitelük tíz százalékának megfelelő mennyiségben szénhidrát helyett növényi zsírokat, például olívaolajat, dióféléket vagy avokádót fogyasztottak, a nyolcéves megfigyelési időszak alatt 29 százalékkal kevesebb eséllyel haltak meg prosztatarákban, és 26 százalékkal kevesebb eséllyel más egészségügyi ok miatt - írja a Live Science portál a JAMA Internal Medicine Journal tudományos folyóiratban megjelent tanulmány nyomán.

További napi egy adag (28,34 gramm) dióféle 11 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot. "Eredményeink alátámasztják, hogy az érintett betegeknek érdemes szívbarát étrendet ajánlani, amelyben a szénhidrátokat telítetlen zsírokkal és diófélékkel helyettesítik" - írják a tanulmány szerzői.

A növényi zsírok és a túlélés közötti ok-okozati összefüggést a tanulmány nem tudja bizonyítani, csak megállapította a látszólagos kapcsolatot. Más kockázati tényezőket is figyelembe vettek, így a gyógykezelést, a testtömegindexet, a dohányzási és sportolási szokásokat, de ezeken kívül olyan tényezők is magyarázhatják az eredményt, mint például a rák kezelésének ideje vagy az állati zsír elkészítési módja.

A tanulmány 4577 férfit követett, akiknél prosztatarákot állapítottak meg, ám a daganat nem terjedt át más testtájakra. Négyévenként kérdezték őket táplálkozási szokásaikról. A kutatás idején 1046 beteg halt meg, 31 százalékuk szív- és érrendszeri betegség, 21 százalékuk prosztatarák, 21 százalékuk egyéb daganat következtében.

Az elhízás a legfőbb veszélyforrás

A tanulmányt kísérő szerkesztői levélben Stephen Freeland, a Duke Egyetem munkatársa azt írja, az elhízás az egyetlen befolyásolható tényező, amelyet bizonyosan összefüggésbe lehet hozni a prosztatarákos halálozással.

"Ezért a túlsúly elleni küzdelem életbevágó" - állította Freeland. Ennek egyik módja lehet az egészségtelen ételek egészségessel való helyettesítése. Azt azonban tovább kell kutatni, hogy a kevesebb "rossz" étel vagy a több "jó" étel fogyasztása befolyásolja-e a túlélést (http://www.livescience.com/37317-vegetable-fat-prostate-cancer-death.html).

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

Prosztataproblémák - Miért...

A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki....

A prosztatarák a korai stádiumban...

A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb s legfélelmetesebb tumoros betegsége. A tünetek jelentkezése előtt, azaz megfelelő időben...

Mi a prosztatarák?

A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma...

Álnegatív rákszűrési eredmény...

A prosztatarákban a PSA-szint jellemzően megemelkedik. Az elhízás pedig jelentősen növeli a prosztatarák kockázatát. Amerikai kutatók azt...

A prosztatarák - Válaszok a...

A világon kétpercenként hal meg valaki prosztatarákban - derül ki a Magyar Urológus Társaság adataiból. Minél hamarabb derül fény a daganatra...

A prosztatarák stádiumai

Akárcsak a többi daganatos betegség esetében, prosztatarák diagnosztizálásánál is attól függ a prognózis, milyen stádiumú a betegség....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.