Kutatók rájöttek, hogyan fordítható vissza a 2-es típusú cukorbetegség

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos frissítve:

A 2-es típusú cukorbetegség visszafordítását célzó új testsúlykezelési módszer, a DiRECT (Diabetes RemissionClinicalTrial) kidolgozói nemrégiben olyan áttörést értek el kutatásuk során, ami teljesen megváltoztathatja a 2-es típusú cukorbetegség kezelését a jövőben.

A kutatást vezető Roy Taylor és Mike Lane professzorok elmondása szerint az első év tapasztalatai szerint a 2-es típusú cukorbetegség remissziójának elérése egyes betegek számára elérhető az alacsony kalóriatartalmú étrenden alapuló súlykezelési program segítségével. A kutatásban résztvevő betegek majdnem felénél (45,6 százalék) a betegség egy éven belül remisszióban volt.

Diétás szabályok cukorbetegség esetén

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.
Diétás szabályok cukorbetegség esetén

A remisszióról

Remisszióról akkor beszélünk, ha a vércukorszint újból a normális tartományban van. Ez nem azt jelenti, hogy a diabétesz teljesen elmúlt, ezért nagyon fontos, hogy a betegek továbbra is rendszeresen ellenőriztessék állapotukat annak érdekében, hogy az esetlegesen visszatérő 2-es típusú cukorbetegség tüneteit vagy komplikációit időben felismerjék és kezeljék.

A vizsgálat azt mutatta, hogy szoros összefüggés van a 2-es típusú cukorbetegség visszafordíthatósága és a teljes testsúlycsökkenés között. A programban résztvevő, több mint 15 kg-ot fogyó betegek 86 százalékánál a betegség egy év múlva remisszióban volt, míg ez az arány a 10-15 kg-ot fogyók körében 57 százalék, az 5-10 kg-ot fogyóknál pedig 34 százalék volt.

A kontrollcsoportban, ahol a betegek a jelenleg rendelkezésre álló legjobb cukorbeteg gondozásban részesültek, ám nem próbálták az új, DiRECT súlykezelési programot, a résztvevők mindössze 4 százalékánál fordult vissza a diabétesz.

A DiRECT módszer

A DiRECT módszer kidolgozásának célja egy olyan alacsony kalóriatartalmú étrenden alapuló testsúlycsökkentő program létrehozása, mely a 2-es típusú cukorbetegség remisszióját, és tartósan ebben az állapotban maradását eredményezi.

A módszer kidolgozása két korábbi, kisebb tanulmány eredményeire épült, melyek elsőként szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrend visszafordíthatja a 2-es típusú diabéteszt.

Ezeket a kutatásokat a Newcastle University végezte, és azt tapasztalták, hogy a résztvevőknél 8 héttel az alacsony kalóriatartalmú diéta után csökkent a zsír mennyisége a májban és a hasnyálmirigyben is. Mindez elősegítette a szervezte újbóli inzulintermelését, ezáltal a 2-es típusú cukorbetegség remisszióját. Egyeseknél a diéta hatása még 6 hónap múlva is érzékelhető volt.

Az alábbi MRI vizsgálat képein jól látható, hogy a magas zsírszázalékú (36 százalék) máj hogyan változott meg a kalóriamegvonásos diéta után.

MRI vizsgálat

A DiRECT kidolgozásában résztvevő 306 beteg életkora 25-65 év volt, és mindegyikőjüket a kutatás megkezdése előtti hat évben diagnosztizálták 2-es típusú cukorbetegségben. Az összes résztvevő túlsúlyos volt, s bár nem minden 2-es típusú cukorbeteg túlsúlyos, az elhízás és a súlyfelesleg a legfontosabb rizikófaktorai a betegségnek.

A kutatásban résztvevők fele a létező legjobb cukorbeteg ellátásban részesült, míg a másik fele 8-20 hét időtartamú alacsony kalóriatartalmú étrendre lett fogva, amit egy hosszú távú, testsúlymegőrző program követett. A napi 800 kalóriáttartalmazó diéta 4 levesből vagy turmixból állt, melyek minden fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaztak.

A diétát követően fokozatosan szoktatták vissza a résztvevőket a normális étrendre, miközben szakértők segítették őket a fogyás eredményeinek hosszú távú megőrzésében.

A kutatók az anyagcserét és a testzsírszázalékot is vizsgálták, hogy pontosabb képet kapjanak arról, hogyan segíti a fogyás a 2-es típusú cukorbetegség remisszióját, illetve hogyan lehet ezt a megközelítési módszert a jövőben a rutin orvosi ellátás részéve tenni.

Alacsony kalóriatartalmú étrend

Az alacsony kalóriatartalmú diéta nem csodaszer és a szakemberek nem ajánlják senkinek, hogy orvosi felügyelet nélkül kipróbálja. Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az elért testsúly és a cukorbetegség remisszió megtartása érdekében később is keményen meg kell dolgozni. Éppen ezért nagyon fontos az ilyen jellegű diétáknál az egészségügyi szakember felügyelete és támogatása.

Mielőtt alacsony kalóriatartalmú étrendbe kezdene, feltétlenül beszéljen orvosával és forduljon dietetikushoz, hogy személyre szabott tanácsokat kapjon!

Fontos megjegyezni, hogy ha Ön is 2-es típusú cukorbeteg, és arra valamilyen gyógyszert szed, mint például szulfanilureát, vagy inzulint adagol, az alacsony kalóriatartalmú étrend növeli a túlságosan alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kockázatát. Ez szükségessé teheti a gyógyszeres kezelés módosítását és a vércukorszint gyakoribb ellenőrzését.

A kutatók elmondása szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire hosszú távú a DiRECT által elért remisszió, és hogyan lehet azt a 2-es típusú cukorbetegek általános kezelésére felhasználni. Amennyiben további kutatások is bizonyítani tudják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség hatékonyan, és hosszú távon remisszióban tartható, az új módszer nem csak teljesen átalakítaná a betegség kezelését, de sok millió embernek segítene egy hosszabb, minőségibb élet elérésében.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, diabetes.org.uk
Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lackó Andrea és Dr. Brasnyó Pál
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.