• Diabéteszes neuropátia - áttekintés

    Dr. Brasnyó Pál
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál belgyógyász, nefrológus, diabetológus

    A cukorbetegség kis ereket érintő szövődményei közül az idegkárosodás jelentőségét sokáig alábecsülték. Egyrészt kiderült, hogy nem egy ritka szövődményről van szó, hiszen a cukorbetegek 20-40 százalékát érinti, másrészt bizonyos idegkárosodások jelenléte szoros összefüggést mutat ezen szövődménnyel élő betegek fokozott szív eredetű halálozásával.

    A diabéteszes neuropátia téma cikkei

    8/1 A diabéteszes neuropátia
    8/2 A diabéteszes neuropátia típusai
    8/3 A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei
    8/4 A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai
    8/5 A diabéteszes neuropátia megelőzése
    8/6 A diabéteszes neuropátia kezelése
    8/7 Élet diabéteszes neuropátiával
    8/8 Tippek diabéteszes neuropátiás betegeknek

    A kockázat a nem szövődményes betegekhez képest megközelítőleg ötszörös. A cukorbetegség okozta idegkárosodás kialakulásában kulcsfontosságú  az oxidatív stressz, amely a cukorbetegség egyéb szövődményeinek kialakulásában is az egyik fontos tényező.   A kórfolyamatban az idegek közvetlen károsodása, illetve az ereket ellátó kis erek károsodása játszik szerepet.

    Neuropátia tünetei szerteágazóak lehetnek, a károsodott idegek funkciójától függenek.  Fájdalmas neuropátia a cukorbetegek 10-20 %-ában fordul elő. Típusos esetben szimmetrikus,  a lábakon, nyugalomban, gyakran éjszaka jelentkező, fokozódó, égő fájdalom léphet fel, de gyakran zsibbadás, bizsergés, hangyamászás-érzés is jelentkezik.  Az érző idegek károsodása esetén előfordulhat érzéskiesés is (fájdalom, tapintás, hő érzés).  Az izmokat beidegző idegek károsodása izmok sorvadásához, izomerő csökkenéséhez, kézügyesség romlásához, járási nehézségekhez, súlyos esetben mozgásképtelenséghez vezethet. Belső szerveink beidegzésének károsodása szintén szerteágazó tüneteket okozhat, így verejtékezés zavarai, szívritmus zavarai, gyomor-bélmozgás zavarai, hasmenés, vizeletürítés zavarai, impotencia stb.

    Hirdetés
    A cukorbetegség szövődményei

    Az alacsony vércukorszint leggyakoribb oka gyermekkori cukorbetegségben az intenzív testmozgás, amennyiben ezt nem előzi meg a szénhidrát-, és energiabevitel növelése, illetve az inzulin adagjának csökkentése. Az 1-es típusú cukorbetegség szövődményei

    A 2-es típusú cukorbetegséget könnyű figyelmen kívül hagyni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti. A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei

    A neuropátia az ún. diabéteszes láb meghatározó kóroki tényezője is. Az egyik legfontosabb károsodás az érző idegek (fájdalom, hő, tapintás) károsodása.  A beteg nem vesz tudomást a kisebb-nagyobb sérülésekről, nem történik meg időben ezek kezelése és így tud kialakulni az érintett (főként alsóvégtagi) fekély, amely aztán baktériumokkal felülfertőződve súlyos állapotokat, akár a végtag elvesztését is eredményezheti.  A diabeteszes láb felismerésének, kezelésének jelentőségét az adja, hogy a nem baleset okozta végtagi amputációk felét cukorbetegeken végzik, az amputációk megközelítőleg 80 %-a megelőzhető lenne az időben történő kezeléssel.

    Az idegkárosodások kórlefolyása különböző. A fájdalmas és izmokat érintő idegkárosodásra a hirtelen kezdet jellemző, nem függ a cukorbetegség tartamától, az anyagcserehelyzettől, gyakrabban fordul elő 2-es típusú cukorbetegségben, és általában javulni szokott.  Az érző idegek és a szerveinket beidegző idegek károsodása többnyire fokozatosan alakul ki, régóta meglévő cukorbetegség esetén számíthatunk megjelenésére, mindkét cukorbetegség esetén egyforma valószínűséggel.  Rossz anyagcseréjű betegeknél gyakrabban látjuk, és sajnos a terápiák ellenére is romlani szokott.

    Diabéteszes neuropátia: Önsegítő technikák
    Orvosa segíthet azonosítani az Ön neuropátiás fájdalmát, illetve az elérhető legjobb terápiát fogja javasolni, ám mindemellett számos olyan dolog is van, amit Ön tehet annak érdekében, hogy vigyázzon egészségére és kezelje fájdalmát. Diabéteszes neuropátia: Önsegítő technikák>>

    A neuropátia vizsgálatát 1-es típusú cukorbetegség esetén öt éves betegségtartam után, 2-es típusú cukorbetegség esetén –lévén, hogy a betegség valódi kezdete több évvel megelőzheti a diagnózist- már a betegség diagnosztizálásakor el kell végezni.  A diagnózist a beteg panaszai, a látható eltérések (izomsorvadás, fekély stb.), egyszerű vizsgálati módszerek (hangvillával végzett vibrációérzés, egyéb érzés vizsgálatok, fájdalom vizsgálat tűvel stb.), összetettebb vizsgálati módszerek (szív beidegzésének vizsgálata, verejtékezés vizsgálata, idegek közvetlen károsodásának műszeres vizsgálata, szövettani mintavétel stb.) alapján lehet kimondani.

    Kezelési lehetőségek diabéteszes neuropátia esetén

    A diagnózis felállítása után a kezelésben oki és tüneti terápiát folytatunk. Tekintettel arra, hogy a rossz anyagcsere (többek között magas vércukorértékek) fontos szerepet játszanak a szövődmények kialakulásában, így elsődleges ennek rendezése. A kezelőorvos és dietetikus által meghatározott megfelelő étrend tartása alapvető fontosságú. Természetesen fontosak a vércukorháztartást javító gyógyszeres kezelések is.  Az anyagcsere javítása, a megjelenő szövődmények mérséklése érdekében szükség lehet ezen kezelések módosítására. Fontos az egyéb kockázati tényezők (dohányzás, magas vérnyomás, magas vérzsír értékek stb.) rendezése szintén a megfelelő életmód illetve szükség esetén gyógyszeres kezeléssel.

    Mivel a kórfolyamatok során az oxidatív stressz kulcsfontosságú, így szintén oki kezelésként adhatunk olyan készítményeket, amelyek a kóros anyagcsere folyamatok rendezésén túl ezt is csökkentik. Ilyen a benfotiamin, vagy az alfa-liponsav. Ezen szerek a tüneteket, így a fájdalmat is mérsékelni tudják. Amennyiben ezt nem sikerül elérni, akkor úgynevezett tüneti szereket is alkalmazunk. Ezek olyan gyógyszerek, amelyeket más betegségek kezelésére is használnak, és kedvezően befolyásolják az idegi károsodások okozta fájdalmat. Ezek a szerek a gabapentin, pregababalin, duloxetin, de az epilepszia és a depresszió kezelésében használatos készítmények is jó eredménnyel használhatóak. A fájdalom rendezésén túl a szívpanaszok, a gyomor bélrendszeri panaszok stb. javítására is vannak lehetőségek.

    A cukorbetegség okozta idegkárosodás tehát egy nem ritka szövődmény, amely a beteg életminőségét, életkilátását ronthatja, így megelőzése, felismerése, kezelése alapvető fontosságú.

    (WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál)

    Módosítva: 2015.11.17 02:51, Megjelenés: 2015.11.17 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Belgyógyászati vizsgálat

    Belgyógyászati vizsgálat

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Mi történik konkrétan a belgyógyászati vizsgálaton férfiak esetében?

    Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

    Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

    Diabéteszes neuropátia - A hipoglikémia észlelésének zavara

    Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm neuropátia alakult ki, a tünetek nem jelentkeznek, ami nehézzé teszi a hipoglikémia észlelését.

    A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei

    A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség mikrovaszkuláris szövődménye, melyet az idegeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerek gyengülése okoz.

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

    6 diétatipp a diabéteszes neuropátia megelőzésére

    Cukorbetegként már tudja, hogy mindaz, amit megeszik, és amikor eszi, hatással van a vércukorszintjére. A cukorbetegség és a diéta szinte együtt jár. A helyes étkezés sokat segíthet abban is, hogy védje az idegeit a diabéteszes neuropátiától.

    A dohányzás diabéteszes neuropátiához vezethet

    A kutatások szerint kétszer akkora eséllyel alakul ki diabéteszes neuropátia a dohányzók esetében, mint azoknál, akik nem cigarettáznak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.