A nem szoptató édesanyák nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek

Medipress
megjelent:

Azok az édesasanyák, akik nem szoptatnak, sokkal gyakrabban lesznek 2-es típusú cukorbetegek későbbi életük során, mint akik legalább egy hónapig szoptatják gyermeküket, derül ki Pittsburgh-i kutatók az American Journal of Medicine szeptemberi számában megjelent közleményéből.

„A cukorbetegek száma drámaian megnőtt az elmúlt évtizedekben” - nyilatkozta Dr.Eleanor Bimla Schwarz a Pittsburgh-i Egyetem neves orvos-docense. Az egészséges életmód és a mozgás ezzel szemben csökkenti a betegség kialakulásának valószínűségét, ám azt kevesen tudják, hogy a szoptatásnak is szerepe van a megelőzésben, azáltal, hogy csökkenti a has körül lerakódott zsír mennyiségét.

A kísérletbe 2233, 40 és 78 év közötti nőt vontak be. Legalább egy hónapig 56 százalékuk szoptatta újszülöttjét. Azok között, akik egyáltalán nem szoptattak, 27 százalék lett cukorbeteg. A szoptató vagy soha nem szült hölgyek között fele ennyien lettek cukorbetegek. A betegség kialakulásának ilymértékű növekedése akkor is megmaradt, ha az életkort, a faji hovatartozást, a pszihés állapotot, illetve a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásokat is figyelembe vették. „Újabb bizonyítékot találtunk, hogy igenis érdemes szoptatni.

Még az egy hónapig tartó szoptatás is csökkenti a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét” - mondta Dr. Schwarz. A kettes típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége tehát összefügg a terhességek számával és a szoptatási szokásokkal is, vonták le a következtetést a kutatók.

(Medipress)

Cikkajánló

Antioxidánsok
Antioxidánsok

Milyen szerepet töltenek be szervezetünkben?

Nőgyógyászat
Nőgyógyászat

Visszatérő hüvelyfolyás gyakori okai, megelőzése.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Barla Erzsébet, nephrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.