Mivel pótolható az anyatej? Mikor jelent megoldást a tápszer?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Jelentősen csökkentették tavaly és idén is a tápszerek támogatását, már nem minden termékre adható tb-támogatás, így sokkal többet kell fizetniük az édesanyáknak, mint korábban. Milyen megoldás létezik a pótlásra: támogatott anyatejellátás vagy tápszer? Mikor érdemes váltani? Laktációs tanácsadót és dietetikust kérdeztünk.

A kisbabák speciális táplálkozási igényeinek kielégítésére, az anyatejellátáson túl, lehetőség van egészségbiztosítási támogatással tápszert vásárolni. Tavaly azonban 55 százalékról 25 százalékra csökkentette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az újszülött- és csecsemőtápszerekre vonatkozó támogatást, és idén is változott a támogatott tápszerek listája – írja a 24.hu. Arra nem minden esetben van lehetőség, hogy egy másik, olcsóbb vagy támogatott tápszert kapjon az anyuka, de akkor mi a megoldás? Milyen lehetősége van a családnak?

Miért fontos az "aranyóra"?

Kutatások szerint, ha a születés után közvetlenül az úgynevezett aranyórában megkezdődik a szoptatás, akkor valószínűbb, hogy a későbbiekben kevesebb probléma merül fel és hosszabb lesz a szoptatás időtartama – mondja kérdésünkre dr. Gorácz Orsolya kórházi-klinikai szakgyógyszerész, laktációs szaktanácsadó. Amennyiben egy anya tejtermelése normálisan működik, akkor egyedül az fogja szabályozni, hogy mennyi teje lesz, hogy mennyi minőségi és mennyiségi inger éri a melleket. Azaz, ha a mell gyakran és alaposan ki van ürítve, akkor sok tej lesz, ha nincs, akkor kevés, ha egyáltalán nem ürül a mellből a tej, akkor egy idő elteltével a tejtermelés meg is szűnik.

„Ha a kisbaba hatékonyan szopik, akkor a rendelkezésére álló tej mennyisége bőséges lesz és ez biztosítja, hogy a baba jól fejlődjön.”

Amennyiben a baba nem tud kellően hatékony lenni (pl. koraszülött a kisbaba, vagy különböző fejlődési rendellenességek, anatómiai problémák miatt), vagy akár a szoptatási gyakorlat nem megfelelő (pl. időben vagy számban korlátozott a szoptatás), könnyen lehet, hogy nem lesz elegendő a tej mennyisége és pótlás szükséges. Dr. Gorácz Orsolya a WEBBeteg.hu portálnak elmondta azt is: pótlásnak tekintünk mindent, amit nem a mellből eszik a baba. Pótolni akkor szükséges, ha a fejlődés, elsősorban a súly gyarapodása nem megfelelő.

Ha nincs saját anyatej...

A legjobb választás az anya saját lefejt teje. Ha ez nem vagy nem kellő mennyiségben áll rendelkezésre, akkor a következő legjobb választás egy másik édesanya teje. Az úgynevezett donor anyatejhez hozzájuthatnak a rászoruló anyák az anyatejgyűjtő állomásokon, ha ezt a gyermekorvos receptre felírja.

A tejleadó anyák számos szűrővizsgálaton esnek át, a fejéshez használt eszközeiket, mellüket az előírt módon kell fertőtleníteniük, majd a leadott anyatejet kiszűrik különböző kórokozók jelenlétére. Ezt követően a tejet pasztörizálják, ezután kerülhet azokhoz az anyákhoz, akiknek nincs elegendő anyatejük, ebben a kapocs az anyatejgyűjtő állomás.

Infó Az anyatejgyűjtő állomások listáját és elérhetőségeit ide kattintva találja

Az egészségbiztosítás keretében akkor jogosult a csecsemő az anyatejellátásra, ha az anya saját tejével nem tudja táplálni és a baba koraszülött, vagy kis súlyú, azaz 2500 g testsúly alatti újszülött. Érett újszülött és a csecsemő is jogosult a támogatott anyatejellátásra, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, vagy hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved és az anya nem tudja őt saját tejével táplálni – olvasható a NEAK tájékoztatójában. Amennyiben az anyuka olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti, olyan gyógyszert szed, amely szedése mellett nem szoptathatja babáját, vagy súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van, pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi, akkor a csecsemő 8 hónapos koráig a súlyától függetlenül a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátása vagy járóbeteg-szakellátása során a gyermekgyógyász szakorvos, illetve a háziorvos rendelése alapján jogosult a térítésmentes anyatejellátásra.

Vannak veszélyek!

Kering egy tévhit a köztudatban. Vannak anyukák, akik tehéntejet vagy más állat tejét adják a babának, felvizezve. Ezzel kapcsolatban Szőke Andrea dietetikus elmondta, hogy nem ajánlatos adni ezt a fajta tejet, ugyanis többek között növeli az allergiák kialakulásának kockázatát, a felnőttkori szív- és érrendszeri megbetegedések és diabétesz kialakulásának kockázatát. Egészen más a fehérjeösszetétele, mint az anyatejnek, ráadásul ha vízzel hígítják, mert azt olvasták, hogy önmagában túl tömény az anyatejhez képest, az sem megoldás, ráadásul kalóriahiányt okozhat.

Mikor jöhet szóba a tápszer?

Amennyiben nem áll rendelkezésre az anya saját lefejt teje és donor anyatej sem megoldás a pótláshoz, akkor javasolt a tápszer adása, szerencsés, ha ez gyermekorvos javaslata és felügyelete mellett történik – mondja dr. Gorácz Orsolya.

Tisztázzuk! Nem mindegy, hogy kiegészítésre vagy pótlásra kapja a baba a tápszert!

  • Az anyatej-helyettesítő tápszer olyan különleges táplálkozási célú élelmiszer, amely önmagában kielégíti a csecsemők tápanyagszükségletét a születést követő első hónapokban.
  • Az anyatej-kiegészítő tápszer pedig a csecsemők táplálására szolgál a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetésekor, és amely a fő folyadékelemet alkotja a csecsemők változatosabbá váló étrendjében.
  • A speciális tápszer vagy élelmiszer a csecsemők és kisgyermekek számára készült, speciális gyógyászati célra szánt, valamint testtömeg-szabályozás céljára szolgáló teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer, amely megfelel az Európai Unió vonatkozó irányelveinek.

Mikor jár támogatás?

A gyógyszerek támogatásához hasonlóan csak azokhoz a tápszerekhez jár támogatás, amelyeket a NEAK a társadalombiztosítási támogatásba befogadott. Az egyébként támogatással nem rendelhető, de különleges táplálkozási igényt kielégítőnek minősülő tápszer árához az egészségbiztosító méltányosságból nyújthat támogatást, de ezt kérelemmel kell intézni.

Szőke Andrea dietetikus hozzátette, nagyon fontos, hogy megbeszéljék a megfelelő tápszer adagolását a szakemberrel, a háziorvossal vagy a táplálkozási tanácsadóval, illetve ha váltani szeretne az édesanya, akkor azt is mondja el, mert előfordulhat, hogy egy olcsóbb termék nem lesz megoldás a babának. Különösen most, hogy csökkent a tb-támogatás bizonyos termékekre, fontos, hogy körültekintőek legyenek az anyukák.

Hasznos tippek a laktációs szaktanácsadótól!

Amikor egy édesanya úgy látja, hogy nem fejlődik megfelelően a kisbabája, érthető módon aggódik, de fontos, hogy hiteles forrásokból, korszerű információkhoz jusson, mielőtt pótláshoz folyamodna.

  • Elsőként mindenképpen érdemes körüljárni a szoptatási gyakorlatot, ebben a legjobb, ha szakember, elsősorban szoptatási tanácsadó segít.
  • Lehetséges, hogy a gyakorlat módosításával, illetve az esetleges problémák feltárásával (például a babánál lenőtt nyelv, izomtónus eltérései) megelőzhetőek, hogy pótlást kelljen adni.
  • Ha mégis szükséges a pótlás, az anyát támogatni kell abban, hogy saját tejét tudja adni a babájának, ha ez az út nem járható, akkor szerencsés, ha a tápszer helyett a baba egy másik anya tejét kaphatja pótlásként.

Bővebb információ Aranycsepp

Tovább

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Forrás: Anyatej és tápszer ellátás (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK))
Szakétők: Dr. Gorácz Orsolya, kórházi-klinikai szakgyógyszerész, laktációs szaktanácsadó és Szőke Andrea, dietetikus

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.