Az anya étrendje hatással lehet a baba allergiájára

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Ha a kismama a terhesség alatt sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, azzal csökkentheti a születendő gyermeknél bizonyos allergiák kialakulásának kockázatát – állítja egy japán tanulmány.

A zöld és sárga színű zöldségek, citrusfélék és a béta karotinban gazdag (általában piros vagy narancs színű) zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű fogyasztása a terhesség alatt, csökkenti a születendő gyermeknél az ekcéma kialakulásának kockázatát – állítja Dr. Yoshihiro Miyake, a Fukuoka Egyetem orvosa.

Az E-vitaminban magas ételek, mint például a sötétzöld zöldségek, a nehéz légzést kockázatát csökkenti a babáknál. A béta karotin és az E-vitamin csak kettő a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható antioxidánsok közül, melyek egészségünkre gyakorolt pozitív hatása köztudott.

Az asztma tünetei

A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást megakadályozhatja.
Az asztma jelei >>

Azonban a kismama antioxidáns bevitelének a születendő gyermekre gyakorolt hatásának vizsgálata még fejlődő tudományág – mondta Miyake, aki kutatása során 763 terhes nő zöldség és gyümölcsfogyasztását és gyermekeik korai allergiáit vizsgálta.

A nők átlagéletkora 30 év volt, és a terhesség 17. hetétől kísérték őket figyelemmel. Azt tapasztalták, hogy azoknak az anyukáknak a gyermekei, akik a terhesség alatt jelentősen több zöld és sárga zöldséget, citrusfélét vagy béta karotin tartalmú élelmiszert fogyasztottak, kevésbé voltak kitéve az ekcéma kockázatának.

A kutatók minden kismamának ajánlják a béta karotin, E-vitamin és egyéb antioxidánsok bevitelét az allergiák kockázatának megelőzésére, noha hozzáteszik, hogy ebben a témában még számos kutatásra van szükség.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: yahoo; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.