Az anya étrendje hatással lehet a baba allergiájára

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Ha a kismama a terhesség alatt sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, azzal csökkentheti a születendő gyermeknél bizonyos allergiák kialakulásának kockázatát – állítja egy japán tanulmány.


A zöld és sárga színű zöldségek, citrusfélék és a béta karotinban gazdag (általában piros vagy narancs színű) zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű fogyasztása a terhesség alatt, csökkenti a születendő gyermeknél az ekcéma kialakulásának kockázatát – állítja Dr. Yoshihiro Miyake, a Fukuoka Egyetem orvosa.

Az E-vitaminban magas ételek, mint például a sötétzöld zöldségek, a nehéz légzést kockázatát csökkenti a babáknál. A béta karotin és az E-vitamin csak kettő a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható antioxidánsok közül, melyek egészségünkre gyakorolt pozitív hatása köztudott.

Az asztma tünetei

A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást megakadályozhatja.
Az asztma jelei >>

Azonban a kismama antioxidáns bevitelének a születendő gyermekre gyakorolt hatásának vizsgálata még fejlődő tudományág – mondta Miyake, aki kutatása során 763 terhes nő zöldség és gyümölcsfogyasztását és gyermekeik korai allergiáit vizsgálta.

A nők átlagéletkora 30 év volt, és a terhesség 17. hetétől kísérték őket figyelemmel. Azt tapasztalták, hogy azoknak az anyukáknak a gyermekei, akik a terhesség alatt jelentősen több zöld és sárga zöldséget, citrusfélét vagy béta karotin tartalmú élelmiszert fogyasztottak, kevésbé voltak kitéve az ekcéma kockázatának.

A kutatók minden kismamának ajánlják a béta karotin, E-vitamin és egyéb antioxidánsok bevitelét az allergiák kockázatának megelőzésére, noha hozzáteszik, hogy ebben a témában még számos kutatásra van szükség.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: yahoo; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

A magzat fejlődése a negyedik...

A negyedik hónapban a baba már folyamatos mozgásban van, csontjai pedig egyre szilárdabbak, így egyre nagyobb az esély, hogy édesanyja is megérezze az...

A terhességi...

Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet....

Szedjünk-e magnéziumot terhesség...

Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és ásványi...

A magzat fejlődése az ötödik...

A huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.

A magzat fejlődése a harmadik...

A tizenkettedik hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több...

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

A nő, aki allergiás a saját...

Mikor Joanne Mackie életet adott fiának, Jamesnek, semmi másra nem vágyott, mint, hogy ölbe vegye és magához ölelje. De a 28 éves brit nő nem volt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.