• Csecsemőtáplálás témájú cikkek

        WEBBeteg - Faar Ida
        A csecsemők egészséges fejlődése érdekében az anyatejes táplálás fontossága vitathatatlan. Az Egészségügyi Világszervezet véleménye szerint a bébiételek fogyasztása nem is ajánlható a kicsik 6 hónapos koráig - majd csak ezután iktathatóak be az étrendbe a csecsemő elválasztása idején, a kisgyermek étrendjének kiegészítéseként, vagy az általánosan fogyasztott élelmiszerekhez való fokozatos hozzászoktatás folyamán.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgasztroenterológus
        A szervezetünkben élő jótékony baktériumokról sokat hallunk, talán azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz, és miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra?
        Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
        Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.
        WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
        A terhesség hónapjai alatt a hormonális változások miatt a női mell különleges átalakulásokon megy keresztül: mirigyállománya felszaporodik és alkalmassá válik a tejtermelésre. Míg a tejbelövellés a szülés után pár napot még várat magára, az úgynevezett előtej az első perctől kezdve a baba rendelkezésére áll.
        WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya
        Csecsemőkorban a gyomortáj záródási elégtelenségének, azaz a refluxnak a leggyakoribb oka a gyomorszáj-záróizom lazasága, mely a kor előrehaladtával megerősödik, kivéve, ha a reflux oka veleszületett rekeszsérv.
        WEBBeteg
        Ugyan a terhesség 20. hetére szerkezetileg teljesen kialakul a magzat emésztőrendszere, a születéskor még nincs teljesen érett állapotban, így gyakrabban fordulhatnak elő hasfájással és puffadással járó állapotok, mint például az ún. három hónapos kólika. (x)
        Magyar Védőnők Egyesülete
        Féléves korára csupán a babák fele kap anyatejet Magyarországon, ami bár a világátlaghoz képest jó eredmény, még mindig messze van az elégségestől. Az anyatejben található ellenanyagok ugyanis olyan pótolhatatlan védelmet biztosítanak a csecsemő számára, amely a felnőttkori egészségére is hatással van. A legfrissebb hazai kutatás szerint minden harmadik anyuka tapasztal nehézséget a szoptatás során, a szakmai szervezetek ugyanakkor továbbra is arra bátorítják az édesanyákat, hogy a problémák ellenére se adják fel a szoptatást, hanem kérjék szakértő segítségét.
        WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
        A baba kizárólagos anyatejes táplálása védelmet nyújt számára az allergiás betegségekkel szemben. A kizárólagos szoptatás alatt minimális az idegen allergén fehérjék bejutása a szervezetbe, az anyatej számos, az immunrendszer érését befolyásoló anyagot tartalmaz, és támogatja az egészséges bélflóra kialakulását.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A táplálás célja a csecsemő- és gyermek egészséges növekedésének és fejlődésének biztosítása minőségileg és mennyiségileg az életkornak megfelelő táplálék biztosításával. Az optimális táplálás fontos szerepet játszik a megfelelő súlygyarapodásban, az immunrendszer érésében, a mozgás fejlődésében, az értelmi és érzelmi élet alakulásában.
        WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
        A kisbabák első életévében a szülőknek a legtöbb fejtörést a különböző hasi problémák okozzák, mint a hasfájás vagy közismert nevén kólika, a puffadás, a széklet milyensége, gyakorisága. Talán könnyebb lesz eligazodnunk ebben a témakörben, és hatékonyabban tudunk segíteni gyermekünknek, ha egy kicsit megvilágítás alá kerül ezeknek a folyamatoknak az élettani háttere.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!