• Melanoma - Könnyen felfedezhető, ám magas halálozású betegség

    Szerző: Magyar Dermatológiai Társulat

    A Magyar Dermatológiai Társulat – éppen a melanoma aggasztó térhódítását figyelembe véve – ebben az évben még nagyobb erőfeszítéseket tesz a betegség leküzdésére.

    A dermatológusoktól gyakran hallhatjuk, hogy különösen a nyári strandszezonban kiemelten nagy figyelmet kell fordítani bőrünk védelmére, hiszen számos veszélyforrás létezik, amely a bőrdaganatok valamely formájának kialakulását okozhatja.

    Hirdetés

    Hogy ne csak a szezonális bőrvédelem jelentőségét, hanem a folyamatos odafigyelést is a középpontba állítsák, a mai nap során több európai ország példáját követve, hazánkban számos helyszínen tartottak ingyenes bőrgyógyászati szűrővizsgálatot.

    Melanoma Nap


    „Mielőtt bőrét a Napnak mutatja meg, mutassa meg bőrgyógyászának is!” – tűzte zászlajára jelmondatát a Magyar Dermatológiai Társulat, amely ezúttal május 3-án, hétfőn biztosított lehetőséget azok számára, akik nemcsak napolajjal kívánják védeni bőrüket a káros ultraibolya sugárzások ellen. A 2006 óta minden évben megrendezésre kerülő Melanoma Nap keretében a Társulat immáron ötödik alkalommal szervezete meg prevenciós bőrgyógyászati vizsgálatait az ország számos városában.

    A szakorvosok május 3-án is arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a melanoma kialakulásában nagy szerepet játszó öröklött tulajdonságok – mint a világos bőr, a nagyszámú anyajegy vagy a családban előforduló melanoma – mellett a megváltozott életmódból származó rizikófaktoroknak is jelentős szerep tulajdonítható a bőrdaganatok e fajtájának kifejlődésében.

    Az életstílus kockázatnövelő voltát tökéletesen szemlélteti az az adat, miszerint a 20-as és 30-as éveikben járó nők – akik egyértelműen más ütemben élik mindennapjaikat, mint akár egy generációval idősebb társaik tették – körében a leggyakoribb haláloknak a melanoma számít.

    A kezdeményezéssel a Társulat célja elsősorban a lakosság felhívása volt a melanoma megelőzésére, a bőr fokozott védelmére, főleg így, a nyár közeledtével.

    A szakorvosok azonban kardinális fontosságúnak tartják, hogy az emberek ne csupán évente egyetlen alkalommal szenteljenek figyelmet bőrüknek, hanem mind a 365 napon tegyenek annak épsége megóvásáért. Hiszen a melanoma gyógyítható betegség, azonban csak abban az esetben, ha idejében felismerik és megkezdik a kezelését.

    Melanoma - Könnyen felfedezhető, ám magas halálozású betegség

    Mivel a bőr külső felszínében alakul ki, ezért a melanoma a beteg számára könnyen felfedezhető elváltozás.

    Anyajegy vagy bőrrák?


    A közönséges anyajegy a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az ún. atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktől, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
    Mitől alakulnak ki anyajegyek? >>

    Azonban az egyszerű észrevehetőség és jó gyógyíthatóság ne tévesszen meg senkit sem, a melanoma komoly, magas halálozású betegség, amely megelőzésére igenis oda kell figyelni. A helyes életmód, az erős napfénytől és más sugárzástól (pl. szolárium) való tartózkodás, valamint a rendszeres önvizsgálat és kontroll lényegesen megkönnyíti a daganat prevencióját.

    Sokan azonban legyintenek, amikor arra hívják fel figyelmüket, hogy testük más, fontos szerve mellett a bőrük is legalább ugyanolyan fokozott törődést igényel a mai, rohanó világ megváltozott körülményei közepette.

    Rákos elváltozások ugyanis a bőr sejtjeiben is kialakulhatnak, ráadásul az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre nagyobb valószínűséggel. A festéksejtekből kiinduló melanoma évről-évre elterjedtebb betegségnek számít, a diagnosztizált esetek száma minden egyes esztendőben 3%-kal növekszik.

    A melanoma felismerése és az önvizsgálat fontossága


    Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. Ehhez különböző szempontok segítséget nyújthatnak, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, egy speciális nagyítóval végzett megtekintés és szövettani vizsgálat (biopszia) alapján mondható ki.
    A melanóma
    Önvizsgálat esetén fontos szempontok
    A közönséges anyajegy határa éles, az atípusos anyajegy és melanoma esetében az elváltozás határa szabálytalan, elmosódó.

    A közönséges anyajegy és a melanoma gyakoribb azokon a bőrfelületeken, amelyeket több napsütés ér, az atípusos anyajegy esetében ez nem figyelhető meg, sőt, a ruhával fedett testfelszíneken több van belőlük.

    A közönséges anyajegy gyermekkorban és fiatal felnőttkorban jelenik meg, az atípusos forma és a melanoma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő.

    Egy beteg esetében a felismerés pillanatában leginkább egy melanomás terület fedezhető fel, közönséges anyajegyből egy személyen általában 10-20 darab, míg atípusos anyajegyek esetében nem ritkán száznál is több elváltozás található.

    Olvasson bővebben a melanoma felismeréséről a WEBBetegen>>

    Anyajegy tanácsadás

    A jelenlegi állapot komolyságát jelzi, hogy bőrdaganatok ezen fajtájának előfordulási gyakorisága az elmúlt két évtized során duplájára emelkedett. Mára odáig fajult a helyzet, hogy minden hetvenedik emberben kialakul a rosszindulatú betegség, és amennyiben a jelenlegi tendencia tovább folytatódik, pozitív irányú változás a jövőben sem várható.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Magyar Dermatológiai Társulat – éppen a melanoma aggasztó térhódítását figyelembe véve – ebben az évben még nagyobb erőfeszítéseket tesz a betegség leküzdésére. A bőrgyógyász szakemberek az Országos Melanoma Nap keretében az ország több helyszínén ingyenes tanácsadással várták az érdeklődőket, elsősorban a megelőzéssel – ezen belül a korszerű fényvédelemről szóló módszerekkel – kapcsolatban. Mivel a bőrrák e formája különösen az anyajegyes bőrfelületet veszélyezteti, ezért a jobb felvilágosítás, valamint a hatékonyabb prevenció érdekében a szakorvosok anyajegy-tanácsadással is a látogatók rendelkezésére álltak.

    (Magyar Dermatológiai Társulat)

    Módosítva: 2015.08.23 02:11, Megjelenés: 2015.08.23 02:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Széntabletta szedése

    Széntabletta szedése

    Dr. Árki Ildikó

    Jól tolerálható szer, továbbá kevés mellékhatás jellemzi. Mikor használjuk?

    A hüvelyszárazság okai

    A hüvelyszárazság okai

    Dr. Tekse István

    Számos kezelés áll rendelkezésre a hüvelyszárazság enyhítésére.

    A melanoma szűrése életet menthet(ne)

    A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt a melanomás esetek száma, éves átlagban 2800 új diagnózis születik hazánkban. Ez a rákfajta se válogat, mindkét nemnél, bármely életkorban kialakulhat - gyakran érint fiatalokat, nőket. Az UV sugárzásnak való kitettség a legnagyobb kockázati tényező, ezt növeli - az örökölt hajlam mellett -, ha sok vagy szabálytalan megjelenésű anyajegy van a bőrön.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    A Hailey-Hailey-kór

    A Hailey-Hailey-kór vagy más néven pemphigus chronicus benignus familiaris egy ritkán előforduló, genetikailag meghatározott, autoszomális domináns (AD) öröklődésmenetű hólyagokkal jelentkező bőrbetegség, melynek hátterében az ATP2C1 gén áll.

    Hogyan ismerhetők fel a veszélyes anyajegyek?

    Anyajegyek az egész testfelületen, bárhol előfordulhatnak különböző színekben, formában és méretben. Általában jóindulatúak, egyes esetekben azonban rákos elváltozásokká fajulhatnak. Cikkünkből kiderül, hogyan ismerheti fel a veszélyes anyajegyeket, és milyen lehetőségek léteznek a kezelésükre.

    Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

    A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapot közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

    Bőrrák: elengedhetetlen az önvizsgálat! - Mutatjuk, hogyan végezze

    A bőrrák az egyik leggyakoribb daganattípus. Szinte mindegyik fajtája hatékonyan kezelhető, amennyiben időben felismerik, ezért az önvizsgálatnak óriási szerepe van a betegség gyógyítása szempontjából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Bőrvédelem fekvő betegnél
    Tisztálkodás, ápolás és védelem – mindhárom elengedhetetlen.
    Ha sérülés, Leukoplast!
    A legkisebb seb védelmére is minden esetben szükség van.
    A nemzet háziorvosa
    Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások