Melanoma malignum nodulare cutis abdominis, pT2a

Tisztelt Doktornő! 2 hete távolítottak el egy anyajegyet a, deréktájról és megkaptam a szövettani eredményt, ami nagyon megrémített. Ez áll benne: Részben orsoszerűen megnyílt, részben pedig epithelioid jellegű széles cytoplasmaval bíró, helyenként pleomorph maggal rendelkező finoman rögös, illetve porszerű melanin pigmentaciot mutató festéksejtek fészkei, illetve helyenkénti egysejtes és pagetoid jellege alkotta szövetszaporulat részleteit tartalmazó bőrrészlet. A tumor legn. vastagsága (Breslow): 1,5 mm, a tumor a reticularis dermis felsőbb területeire terjed be (Clark III). A tumort infiltraló lymphocytak szama jelentős, regressios jelek megfigyelhetők és ez utóbbi a tumor területének kevesebb, mint 20%-an figyelhetők meg. MI: 3/1 mm2, MIB1-gyel a proliferacios frakcio mitotikusan a legaktívabb területeken 20%. Perineuralis terjedés, vascularis invasio, szatellit tumorgoc képződés a vizsgalati síkokban nem láthato, de az elváltozas területén egy festéksejtes naevus maradványa megfigyelhető. Immunhisztokémiai vizsgalatokkal a sejtek nagyfoku MelanA pozitivitast mutatnak a malignus sejtek területen megfigyelhető csökkent p16 pozitivitás, illetve fokozott PRAME s HMB45 pozitivitás mellett. A kimetszés a vizsgalati sikokban ép szöveti hatarral tortént, a lateralis sebészi szél a tumortol 3,2 mm-re, a basalis pedig 5,4 mm-re húzódik. Ön szerint, mennyire súlyos, milyen esélyek vannak a gyógyításra?

Dr. Baki Márta válasza melanoma malinnum témában

Tisztelt Levélíró! Nagy valószínűség szerint a törzsön előforduló festékes anyajegy eltávolításakor nem merült fel, hogy ez egy rosszindulató festékes daganat. A szövettan viszont ezt igazolta. Ebben az esetben, ezen daganat nagyság mellett mindenképpen indokolt, hogy a daganat szélétól, 1-2 cm-ig ép széleket találjanak, azaz a daganat környezete rosszindulatú sejtektől mentes legyen. Ezért mindenképpen indokolt a további helyi sebészi beavatkozás, mert a szövettan alapján mindegyik 1 cm-nél kisebb nagyágú volt. Ezen kívül a későbbiek során felmerül, hogy úgynevezett őrszem nyirokcsomó vizsgálat is történjék. Az ilyen elváltozásokat javasolt centrumokban végezni, azaz az Ön lakóhelyéhez legközelebbi egyetem Bőrgyógyászati Klinikáját keresse fel. A rendelkezésre álló adatok alapján, ha Önnek egyéb panasza nincs, akkor nagy valószínűség szerint csak további megfigyelés javasolt, de ha az őrszem nyirokcsomóban találnak daganatos sejteket, akkor esetleg további kezelés szükséges. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. október 15.

Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek

Travocort krém újbóli használata
Műtéti heg kezelése
Lila foltok testszerte
Szeborreás dermatitis
Tisztelt Doktornő! Szeborreás dermatitis-el diagnosztizáltak, kevert arcbőröm van, a homlokom rendkívül zsíros, miteszeres és pattanásos, az arcom többi része...
Kutikula, eponychium
Kedves Doktornő! Szeretném tudni, hogy mi a különbség a kutikula és a hyponichium között. Sok helyen szinonimaként használják őket. A mellékelt kép szerinti?...
Csíkos körmök
Tisztelt Doktornő! Leginkább a kisujjamon van 1-2 erőteljesebb függőleges vonal. Több körmömön is van 1-1. (bocsánat picit a földtől el vannak színeződve a...