A nyaki és a fejbőri melanoma a legveszélyesebb

Medipress
megjelent:

Egy, az 'Archives of Dermatology' című szaklapban megjelent tanulmány szerint a melanoma, amely a bőrrák egy fajtája, a nyakon és a fejbőrön a leghalálosabb.

A kutatók a tanulmány elkészítése során összesen 51704 esetet vizsgáltak meg az Egyesült Államokban 1992 és 2003 között regisztrált melanomás megbetegedések közül. A vizsgálatok alapján kiderült, hogy a nyakon és a fejbőrön előforduló melanoma esetében a betegek 1.84 -szer gyakrabban haltak bele a betegségbe, mint azok a páciensek, akiknél a test más területén alakult ki a bőrrák.

A fejbőrön és a nyakon található melanomás betegek az adatok szerint jóval később kerültek diagnosztizálásra, valószínűleg azért, mert a haj eltakarhatja ezeket a területeket. "Ez azonban valószínűleg nem az egyetlen magyarázat, ezek a melanomák ugyanis jóval agresszívabbak, mint a test más területén előforduló bőrdaganatok" - nyilatkozta Dr. Nancy Thomas, az Észak-Karolina Orvosi Egyetem munkatársa.

Halálosabb a többi típusnál

A nyaki és fejbőri melanomák átlagosan vastagabbak (0.8 milliméter) mint a többi melanoma (0.6 milliméter), és hajlamosabbak a fekélyesedésre is. A kutatási adatok szerint a nyirokcsomó-áttétek is gyakoribbak ezekben az esetekben. "A nyaki és fejbőri melanomás esetek csupán az összes melanomás megbetegedés hat százalékát teszik ki, de a halálos kimenetelű esetek tíz százalékáért felelősek" - nyilatkozta Dr. Thomas.

A kutatási adatok szerint az öt éves túlélési ráta a nyaki és fejbőri melanomás betegek esetében 83 százalék, szemben a többi melanomás beteg 92 százalékával. Tíz évre kivetítve a túlélési ráta 76 százalék, míg a többi betegnél 89.

A melanoma kialakulásának legfőbb oka a túl sok napsugárzásnak való kitettség, különösen a gyermekkorban elszenvedett leégések veszélyesek. A fehérbőrűeknél gyakrabban alakul ki a melanoma, különösen, ha a családban már előfordult ilyen megbetegedés.

Medipress

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganat a daganatos elváltozások 2 százalékát teszi ki, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.