Bőrrák téma

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-09-29 17:03
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

Hogyan ismerhetők fel a veszélyes anyajegyek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-17 11:42
Anyajegy
Anyajegyek az egész testfelületen, bárhol előfordulhatnak különböző színekben, formában és méretben. Általában jóindulatúak, egyes esetekben azonban rákos elváltozásokká fajulhatnak. Cikkünkből kiderül, hogyan ismerheti fel a veszélyes anyajegyeket, és milyen lehetőségek léteznek a kezelésükre.

A melanoma és tünetei, felismerése

WEBBeteg összeállítás - 2022-09-01 13:03
Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.

Tévhitek és tények a napozással kapcsolatban

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-29 17:03
Napozás
A napvédő készítményekkel és a napozással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére, amik a napsugárzás káros hatásaira és bőrünk megfelelő védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egyik legveszélyesebb tévhit például az, hogy létezik egészséges barnaság. Ennek és még öt további tévhitnek a cáfolatát olvashatják cikkünkben.

A verejtékmirigyrák - Egyre gyakrabban fordul elő

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2022-07-28 09:33
Tudományos kutatások kimutatták, hogy 1978 óta 170 százalékkal nőtt a verejtékmirigyrákosok száma. Habár a bőrfüggelék-eredetű daganatok, mint a verejtékmirigyrák, szőrtüszőrák, faggyúmirigyrák, ritkán fordulnak elő, mégis úgy tűnik, hogy növekszik a számuk.

A melanoma rizikófaktorai

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-07-02 15:03
Melanoma
A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-06-27 04:36
A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV-sugárzásnak való krónikus kitettségben.

A hám eredetű bőrdaganatok sebészi eltávolítása, helyi ellátása

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus - 2022-05-06 05:03
Bőrdaganat
Abban az esetben, ha a bőrön egyenetlenül festenyzett, növekvő, éles határral nem rendelkező elváltozás található, akkor felmerül annak eltávolítása. Bőrgyógyászati vizsgálat során dönthető el, hogy műtétre van-e szükség. Az alább ismertetett sebészeti eljárások kizárólag a nem melanoma típusú bőrdaganatokra vonatkoznak (basalioma, laphámrák stb.).

A leggyakoribb daganatok első tünetei

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - 2022-02-11 13:03
Daganat
Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

6 ok, amiért el kell menni anyajegyszűrésre

Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus - 2021-10-08 22:03
A bőrünkön megjelenő változásokat feltétlenül bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen a korai felismeréssel akár a rosszindulatú bőrdaganatok is kezelhetők. Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász a gyanús jelenségekről beszélt.

Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-10-03 09:31
Bőrrák
A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapotok közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

Mennyire veszélyes a szolárium?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-09-22 13:03
Bőrrák
Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

Ne vegye félvállról a leégést - Ezeknek növelheti a kockázatát

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2021-08-20 13:36
Napégés
A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát!

Ellenőriztesse rendszeresen anyajegyeit!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-08-07 15:06
A ma 40-50 éves generációban szakértők szerint igen magas a bőrrák és más bőrdaganatok kialakulásának kockázata.

A melanoma malignum kezelése

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus - 2021-06-10 18:33
Melanoma gyanúja esetén törekedni kell annak sebészi ellátására, a daganat kimetszésére. Ennek eredményéből nyerhető adat a környező nyirokcsomók állapotára vonatkozóan, amely meghatározza a kezelés további lépéseit is. Amennyiben indokolt, mert a daganatos elváltozás továbbterjedt az eltávolított szövetrészen, a műtéti beavatkozás megismétlésére kerülhet sor.

Az A-vitamin csökkenti a laphámsejtes bőrrák kialakulásának veszélyét is

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2020-07-24 11:33
Csodaszer lenne az A-vitamin, már ami a bőrrák megelőzését illeti? Ez ügyben óvatosnak kell lennünk, már csak azért is, mert a bőrráknak különböző típusai vannak. Amitől mindenki retteg, az a melanoma, a bőr pigmentsejtjeiből kialakuló rosszindulatú daganat.

Idén legyünk különösen óvatosak a napozással

Semmelweis Egyetem - 2020-06-03 11:03
A koronavírus miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, így kevesebb napfény érte a bőrüket. Ezért nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát. A napozás megkezdésekor egyébként is minden évben a fokozatosság a legfontosabb, hiszen pár nap alatt nem lehet lebarnulni.

Melanoma malignum - Milyenek a kilátások?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus - 2020-02-11 16:05
Felmérések alapján a melanoma malignum az esetek 80 százalékában kezdeti állapotban kerül felismerésre, amikor a betegség 5 éves túlélési esélye akár a 90 százalékot is eléri. A betegség lefolyása és a kezelés sikeressége elsősorban a tumor vastagságától függ.

A test jeleire érdemes odafigyelni

Több mint TestŐr - 2019-06-19 16:01
A bőrrák vagy a mellrák apró jeleit önvizsgálattal is fel lehet fedezni. Így a tünetek észlelésekor időben orvoshoz lehet fordulni. Sokszor azonban a test jeleit elbagatellizálják a betegek, és akár egy bal oldali végtagzsibbadást sem vesznek komolyan, ami esetleg akár stroke-ra is utalhat.

A melanoma szűrése életet menthet(ne)

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2019-05-10 20:35
A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt a melanomás esetek száma, éves átlagban 2800 új diagnózis születik hazánkban. Ez a rákfajta se válogat, mindkét nemnél, bármely életkorban kialakulhat - gyakran érint fiatalokat, nőket. Az UV sugárzásnak való kitettség a legnagyobb kockázati tényező, ezt növeli - az örökölt hajlam mellett -, ha sok vagy szabálytalan megjelenésű anyajegy van a bőrön.

Rendszeres szűréssel nem kell félni a melanomától

Több mint TestŐr - 2018-10-29 14:46
A bőrrákok közül a legagresszívebb a melanoma, ami könnyen ad áttétet és sokszor végzetes kimenetelű is lehet. Fontos viszont, hogy időbeni felismeréssel megelőzhető a komolyabb baj, ezért mindenkinek ajánlott évente melanomaszűrésre járnia.