Melanoma+osteosarcoma?

Tisztelt Doktornő! Volt már egy pár "levélváltásunk", most újabb kérdéssel fordulnék Önhöz. Az előzmény dióhéjban: clark IV, breslow 5 mm-es melanoma, 4. stádium, jobb mell alatti subcutan, illetve máj áttéttel. 4-5 hónapja kb. mindkettő kb 6*7 cm-es volt. Akkor volt biopszia a subcutan áttétből, igazolta a braf mutáns melanomát. 3 hónap tafinlar+mekinist terápia után a ct a subcutan áttétnél 80%-os regressziót, a máj áttétnél viszont progressziót mutatott. Több helyen nem volt áttét. Most a májból is vettek, mintát. Legyen szíves értelmezze a leírtakat, mert nekem nem sikerült: "A vizsgált core biopsziás mintában osteoid jellegű strómával bíró orsósejtes tumor azonosítható. Az elágazódó eosinophil gerendák trikóm festéssel kékek. A tumorsejtek kisméretűek, nagyméretű hiperkróm sejtmagokkal rendelkeznek, osztódó alakok is láthatóak. A citoplazmában pigment nem azonosítható. A tumorsejtek sox10, melanA, ck 8/18, desmin, cd99 negatívak, vimentin pozitivak. SATB2 fokálisan halvány pozitvitást mutat, BRAF reakció pozitív. A klinikai képet és a braf immunhisztokémiai reakció eredményét figyelembe véve elsősorban a kórelőzményből ismert braf mutáns melanoma szövettani transzformációt - osteosarcoma irányú differenciációt mutató áttétnek felel meg", Hogy jön össze a melanoma és az osteosarcoma (csontrák)? Vagy mit jelent, amit leírt a szövettan? Melanomaként fogják immunterápiával kezelni, vagy mi várható? Köszönöm.

Dr. Baki Márta válasza melanomaa malignum témában

Tisztelt Levélíró! A levelében mellékelt szövettani leírás eléggé szerteágazó. A “tumorsejtek sox10, melanA, ck 8/18, desmin, cd99 negatívak” azt jelentik, hogy a bőr festékes daganatos megbetegedésére, a melanoma malignumra nagymértékben jellemző anyagokat nem találták meg a máj biopsziás mintában. A vimentin kimutatása arra utal, hogy nem hám eredetű a daganat, hanem egyéb lágyrészből (mesenchymalis) alakulhatott ki. Valóban a SATB2 (Special AT-rich sequence-binding protein 2) az oszteoszarkóma kimutatásának markere. Ugyanakkor egyéb rosszindulatú daganatokban is kimutatható, például tüdő daganatokban vagy, mint az Ön esetében a bőr festékes daganataiban. Ez a tény egyszerűen összefoglalva azt jelenti, hogy az eredeti – az Ön esetében a jobb emlő bimbó alatti – daganat megváltoztatta a tulajdonságát, ami az eddig alkalmazott kezelés módosítását igényli. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. július 23.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Tumormarker Ca72-4
Uzemorvosi éves laborvizsgálatnal a tumormarker érték magasabb lett. Tüneteim jelenleg nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy ez utale daganatos megbetegedésre....
Behùzódó mellbimbó
Tisztelt Doktornő! Egyik este mikor levettem a melltartóm, az egyik mellbimbóm teljesen befelé volt fordulva., Amint hozzáértem kijött újra, azóta nem...