A pikkelysömör kockázatai

MTI
megjelent:

A pikkelysömörrel élő embereknél akár háromszoros lehet a szélütés és a rendellenes szívritmus kockázata - idézte dán kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

A European Heart Journal című folyóiratban közzétett eredeti tanulmányhoz 4,5 millió ember adatait használták fel. A kutatók szerint az erek gyulladásos folyamata állhat a kockázatnövekedés hátterében.

A bőrsejtek normál esetben három-négy hetente cserélődnek ki, ez a megújulási folyamat azonban sokkal gyorsabb a pikkelysömörrel élő, psoriasisos embereknél. Akár néhány napra is rövidülhet a ciklus, amely ahhoz vezet, hogy a bőrön vörös, pikkelyesen hámló foltok jelennek meg. Az állapot az emberek körülbelül két százalékát érinti. Hátterében gyulladásos folyamat áll, amikor a szervezet immunrendszere megtámadja az egészséges bőrsejteket, ez pedig serkenti az új bőrsejtek termelődését.

Az ötven év felettiek kevésbé veszélyeztetettek

A mostani kutatáshoz az 1997 és 2006 között Dániában élő valamennyi ember adatait áttekintették. Megállapították, hogy 36765 embernek volt enyhe psoriasisa, 2793 ember pedig az állapot súlyos formájával élt együtt.

Az ötven év alatti, enyhe psoriasissal élők között az átlagosnál 50 százalékkal volt nagyobb az abnormális szívritmus (atriális fibrilláció) kockázata és 97 százalékkal volt magasabb az ischaemiás szélütés valószínűsége.

A súlyos pikkelysömörrel élők körében az emelkedés mértéke 198 százalék, illetve 180 százalék volt. A kockázatnövekedés jóval enyhébbnek mutatkozott az ötven év felettieknél.

A kutatók szerint eredményeik újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a psoriasisos pácienseknél megemelkedik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ennek hátterében vélhetően a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok állnak.

A pikkelysömörös panaszok megelőzése

Mivel a betegség genetikusan meghatározott, a jövő legnagyobb kihívása a betegség megelőzésének géntechnikai megoldása. Egyébként a kór kiújulását a betegenként eltérő kiváltó tényezők kiküszöbölésével lehet megelőzni: a fertőzések megelőzése, a provokáló gyógyszerek elhagyása, sok gyümölcs fogyasztása és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése mind jó hatású lehet. A pikkelysömör tünetei, okai és kezelése részletesen

(MTI)

Cikkajánló

A pikkelysömör tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva, Dr. Fehér Gergely
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.