• A D-vitamin és az asztma közötti összefüggés

    Szerző: Avigayil Kadesh

    A D-vitamin hiánya és az asztma előfordulása gyakori probléma az egész világon. Lehet-e valamilyen összefüggés a két betegség között? Az elmúlt évek során a kutatók sokat foglalkoztak ennek a kérdésnek a megválaszolásával. Egy nemrég megjelent izraeli kutatás szerint, a D-vitamin hiánya növelheti az asztmás rohamok gyakoriságát.

    Az izraeli Dr. Ronit Confino-Cohen, Kfar Saba város Meir Medical Center egészségügyi központ Allergológiai és Immunológiai Osztálya munkatársának vezetésével készült legújabb kutatás szerint, annak ellenére, hogy az egyik probléma nem a másik kiváltó oka, a túlságosan alacsony D-vitamin szint asztmás betegeknél gyakrabban idéz elő rohamokat.

    A D-vitamin jelentősége

    A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős hatására derítenek fényt, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna. A D-vitamin jelentősége sokkal nagyobb, mint eddig gondoltuk>>

    Az amerikai járványügyi központ adatai szerint, ez idáig 18,7 millió amerikai felnőttet (8 százalék) és 6,8 millió amerikai gyermeket (9 százalék) diagnosztizáltak krónikus asztmával, amelynek gyakori tünetei a visszatérő ziháló légzés és a légszomj, mivel a légutak megduzzadnak és összeszűkülnek, megnehezítve ezzel a tüdőben zajló oxigéncserét. 2001 és 2011 között Amerikában az asztmás betegek száma 28 százalékkal nőtt.

    2011-ben, a D vitaminhiány előfordulási aránya 41,6 százalék volt és az afroamerikai, valamint a spanyol lakosság körében még ennél is magasabb értékeket mértek.

    Az izraeli tanulmány szerint, a D-vitaminhiányos emberek esetében, a D-vitamin szintjének növelése segíthet az asztmás rohamok számának csökkentésében. Confino-Cohen szerint „A D-vitamin jelentős immunmoduláns hatással rendelkezik, ezért régóta úgy vélik, hogy befolyásolja az immunológiailag közvetített betegség az asztma kialakulását.”

    Hirdetés

    25 százalékkal több asztmás roham

    Confino-Cohen és kutatótársai Izrael legnagyobb egészségügyi intézménye, a Clalit Health Services mintegy négymillió páciense orvosi leleteinek elemzését követően jutottak erre a következtetésre

    Hiányzik, mint egy falat kenyér!

    Ön mennyi D-vitamint juttat be a szervezetébe? Mikor volt vérvételen, ahol a D-vitaminszintet is megtudhatja? Egy új állásfoglalás szeretné ráirányítani a figyelmet a téma fontosságára. D-vitamin: hiányzik, mint egy falat kenyér!>>

    A kutatók 307 900, 22 és 50 év közötti páciensre koncentráltak, akik D vitamin szintjét 2008 és 2012 között rendszeresen ellenőrizték. Ezt követően meghatározták az „kontrollálatlan” asztmás betegek körét, amely csoportba azok a páciensek tartoztak, akiknek legalább öt „készenléti” inhalációs készüléket, orális kortikoszteroidokat írtak fel, vagy egyetlen év alatt legalább négy alkalommal keresték fel az orvosukat visszatérő asztmás rohamokra panaszkodva.

    Confino-Cohen szerint, aki egyben a Tel Aviv-i Egyetem Orvostudományi intézetének munkatársa is, azért választottak felnőtteket a kutatásoz, mert a D-vitaminnal és az asztmával kapcsolatos rendelkezésre álló adatok többsége gyerek populációkból származtak, és korántsem voltak meggyőzőek

    Például egy 2012-ben elvégzett vizsgálat azt tárta fel, hogy az alacsony D-vitamin-szintű asztmás gyerekeket gyengébb tüdőműködés jellemzi. A kutatásban résztvevő tudósok azonban azt is elismerték, hogy e tekintetben számos ellentmondás mutatkozott a korábban elvégzett kutatások eredményeivel összehasonlítva.

    „Kutatásunk azért számít egyedülállónak, mert hatalmas fiatal felnőtt populációt vizsgáltunk, akiket más betegségek nem szennyeztek“- összegezte Confino-Cohen.

    Asztmás roham - megelőzhető?

    Asztmás roham ritkán jelentkezik előzetes tünetek nélkül. Ismerje meg az intő jeleket, a megelőzés lépéseit és a telemedicinát, amelynek segítségével orvosa a távolból is nyomon követheti a légzésfunkciós értékek változását! Megelőzhető az asztmás roham?>>

    A Clalit intézet azon pácienseinek, akik D-vitaminszintjét a kutatás során mérték, 6,9 százaléka (21 237) diagnosztizált asztmás beteg, szemben az általános lakosság körében tapasztalt 5,7 százalékos adattal. Emellett a D-vitamin hiányban szenvedő páciensek 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek legalább egy rohamban a közelmúltban, mint a többi asztmás beteg.

    Confino-Cohen és a Clalit Research Institute-beli kollégái, Arnon Goldberg, Becca Feldman és Ilan Brufman az Allergy című szakfolyóirat 2014. októberi számában számoltak be a kutatás eredményeiről.

    Jobb életminőség

    A kutatás eredményei arra mutatnak rá, hogy a diagnosztizált asztmás betegek esetében szükséges a D-vitamin szintjének ellenőrzése, különös tekintettel azon betegekre, akik asztmás betegségét a meglévő kezeléseik miatt nem lehet kontrollálni.

    A következő kérdés az, hogy hogyan lehet a szükséges mennyiségű D-vitamint a szervezetbe bevinni. Noha napi tízperces napozás elegendő lenne, az orvosok aggodalmuknak adtak hangot a bőrrák kialakulásának veszélye miatt, és a napozás helyett inkább a D-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők vagy élelmiszerek, például tojás, zsíros halak, gomba vagy a hozzáadott vitamint tartalmazó tej és növényi alapú tej-jellegű italok fogyasztását javasolják.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Confino-Cohen megjegyezte, hogy világszerte nő az asztma előfordulása – amely az Amerikai Allergia-, Asztma- és Immunológiai Társaság becslése szerint ma mintegy 300 millió embert érint – és a szakemberek nem tudnak magyarázatot adni erre a jelenségre.

    Confino-Cohen kiemelte, hogy a kutatásban résztvevő csapat eredményeinek támogatásához további kutatásokra, „a kontrollálatlan asztmás betegek számára pedig újfajta kezelési módok kialakítására” van szükség.

    „Sokat tudunk már a betegségről, és többféle terápiás lehetőség áll a rendelkezésünkre. Éppen ezért nagyon bosszantó, hogy az asztma előfordulása nem csökken, a páciensek asztmás rohamoktól szenvednek, és életminőségük jelentős mértékben romlik. A D-vitamin szintjének növelésével egyszerűen javíthatjuk az emberek életminőségét” – összegezte a kutatást Confino-Cohen.

    (Avigayil Kadesh)

    Legutóbb frissült: 2015.01.17 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    Asztmás roham gyermekkorban - Figyeljen a kezdeti tünetekre!

    A fenntartó gyógyszeres kezelés előírás szerinti alkalmazásával jó eséllyel csökkenteni lehet az asztmás roham kialakulásának kockázatát. Vannak azonban olyan körülmények, ún. triggerek, amelyek rohamot provokálhatnak. Ez mindenkinél eltérő, lehet akár egy légúti betegség, ismert allergén, stresszesebb időszak, dohányfüstös, poros környezet, de asztmás rohamot provokálhat akár az időjárás hirtelen változása is.

    Okozhatnak asztmát a klórozott vizű úszómedencék?

    Régóta ismert a klórgáz és a vízből felszabaduló egyéb klórszármazékok légúti irritációt okozó hatása. Több, kisebb klinikai vizsgálat alapján felmerült az esetleges összefüggés gyermekek rendszeres, klóros vizű medencében való úszása és az asztma kialakulásának gyakorisága között.

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    A foglalkozási tüdőbetegség

    Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.