Víz okozta csalánkiütés avagy vízallergia

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A víz okozta csalánkiütés (aquagenic urticaria) a csalánkiütés (urticaria) egy ritka fajtája, melyben vízzel történő érintkezést követően kiütések jelennek meg a bőrön. Ez a fizikai okok miatt jelentkező csalánkiütések egyik formája, ami viszketéssel és égő érzéssel társul.

A víz okozta csalánkiütéseket vízallergiának tartják. Kutatások azonban korlátozottan állnak rendelkezésre.

Egy 2011-es jelentés szerint kevesebb mint 100 víz okozta csalánkiütéses esetről számoltak be az orvosi szakirodalomban.

A vízallergia során jelentkező csalánkiütéseket többféle forrásból származó víz is kiválthatja, ideértve a következőket:

  • esővíz,
  • hó,
  • verejték,
  • könnyek.

Mi okozza ezt az állapotot?

A kutatók még dolgoznak azon, hogy a vízallergia pontos okát meghatározzák. Egyesek úgy vélik, hogy sokkal inkább a vízben előforduló vegyi adalékanyagok, úgymint a klór, okozzák ezt a reakciót, nem pedig magával a vízzel való érintkezés.

Az allergiaszerű tünetek a hisztamin felszabadulásának következményei.

Amikor allergiás reakciót tapasztalunk, akkor az immunrendszerünk hisztamint szabadít fel, válaszként az allergén anyaggal szembeni küzdelemben.

A hisztamin allergiaszerű tüneteket válthat ki attól függően, hogy a test mely része az érintett.

Mik a tünetek?

A vízallergia okozta csalánkiütés egy ritka betegség, aminek következtében viszkető, fájdalmas kiütések jelentkeznek. A kiütések rendszerint a nyakon, karokon és a mellkason jelentkeznek, bár az egész testen előfordulhatnak.

Percekkel a vízzel történő érintkezést követően az ebben a betegségben szenvedő emberek a következőket tapasztalhatják:

  • Vörös elváltozás (erythema), vagy a bőr kipirosodása.
  • Égő érzés.
  • A víz letörlését, illetve törölközést követően a bőrtünetek 30-60 percen belül kezdenek halványodni.

Súlyosabb esetekben, a vízfogyasztás a következő tüneteket válthatja ki:

  • kiütések a száj körül,
  • nyelési nehézségek,
  • légzési nehézség.

Hogyan diagnosztizálják?

A vízallergia, vagyis a víz okozta csalánkiütés diagnosztizálásához az orvos fizikális vizsgálatot végez a tünetek megfigyelése céljából, valamint áttekinti a beteg kórtörténetét és sor kerülhet egy „vízzel történő tesztelés” elvégzésére is.

Ezen vizsgálat során az orvos egy 35 °C-os vizes borogatást helyez a beteg felsőtestére, ami a reakció kiváltására szolgál. Amennyiben vízallergiáról van szó, a tünetek 15 percen belül jelentkeznek.

Az orvos feljegyezni a vízzel történő tesztelés során kiváltott reakciót és összeveti az aquagenic pruritus tüneteivel. Az aquagenic pruritus során viszketés és irritáció jelentkezik, azonban nem fordul elő csalánkiütés vagy bőrpirosodás.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A vízallergiára nincs gyógymód, a tünetek enyhítésére azonban rendelkezésre állnak kezelési lehetőségek.

Az antihisztamin gyógyszereket az allergiaszerű tünetek kezelésére alkalmazzák. Az orvos javasolhatja valamilyen vényköteles antihisztamin szedését a vízzel való érintkezést követően jelentkező csalánkiütések enyhítésére.

Ha valakinél a vízallergia súlyos esete áll fenn, akkor EpiPen használatára lehet szükség. Az EpiPen epinephrine hatóanyagot, más néven adrenalint tartalmaz. Ezt kizárólag súlyos allergiás reakció estén alkalmazzák.

A későbbi fellángolások megakadályozása

Ha az orvos a vízallergia diagnózisát állítja fel, a betegnek meg kell próbálnia elkerülni a vízzel való érintkezést. Ez azonban nem mindig lehetséges. De meg kell próbálni a lehető legjobban korlátozni a vízzel való érintkezést. Ez magában foglalja a rövid és nem gyakori zuhanyzást, páraáteresztő lélegző ruházat viselését, valamint az időjárás figyelembevételét.

Érdemes lehet változtatni az étrenden is, a magas víztartalmú élelmiszerek elkerülése érdekében.

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Aquagenic Urticaria (healthline.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Erősebben érkezik idén az allergia...

Az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az...

Erre is érdemes figyelni az ünnepi...

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez gyakran választunk különböző illatokat, mint a fahéj és a vanília. Ezeket ételek, sütemények ízesítéséhez...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.