• Élesztőgomba-allergia: Tünetek, okok és tippek allergiásoknak

        Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

        Az élesztőallergia, pontosabban élesztőgomba-allergia meglehetősen ritka betegség. Viszont nagyon sok élelmiszer van, ami élesztőt tartalmaz, és ezek mindegyike az élesztőre érzékenyeknél allergiás reakciót vált ki.

        A betegség előfordulási gyakoriságát illetően országonként megfigyelhetők eltérések, az Amerikai Egyesült Államokban például a lakosság jelentős része élesztőallergiában szenved. Bárkinek lehet élesztőgomba-allergiája, ám vannak bizonyos foglalkozások, amelyek fokozott kockázatot jelentenek, így például a pékségekben, szeszfőzdékben és sörgyárakban dolgozók és az élesztő ipari előállításával foglalkozók különösen veszélyeztettek.

        Hirdetés

        Mi is az élesztőgomba?

        A Tömlősgombák törzsébe tartozó Saccharomyces nemzetség tagjait nevezzük sarjadzó- vagy élesztőgombáknak, legismertebb fajuk az élesztőgomba, latin nevén Saccharomyces cerevisiae. Számos Saccharomyces faj és a Saccharomyces cerevisiae különféle törzsei jelentős gazdasági szereppel bírnak. A Saccharomyces fajok kultúrái számukra ideális körülmények között nagyon gyorsan növekednek, három napon belül beérnek, azaz elnyerik azt a képességüket, hogy különféle szénhidrátokat, elsősorban a cukrokat, képesek legyenek hasznosítani, miközben alkohol és szén-dioxid gáz szabadul fel.

        Az egysejtű élesztőgombák tömegéből álló sütőélesztőt, más néven sörélesztőt (lehet tömb formájú vagy szárított por) pékáruk, borok, sörök készítéséhez használják. A Saccharomyces cerevisiae sejtek sarjadzással szaporodnak. Különféle törzseit sokféleképpen használják fel az élelmiszeriparban. Nagyüzemileg melasztartalmú táptalajon tenyésztik. Tésztafélék, sütemények, pékáruk kelesztéséhez, valamint alkoholos italok (sörök, borok, pálinkák) és ecet erjesztéséhez használják. Az orvoslásban a Saccharomyces cerevisiae-t, hasonlóan a rokon faj Saccharomyces boulardiihoz, probiotikumként alkalmazzák antibiotikumkezelés alatt megelőző jelleggel és utána. Korlátozzák a baktériumok túlszaporodását, ezáltal megelőzve a hasmenéses tünetek fellépését.  Ezen a módon szerepet játszanak a természetes bélflóra megőrzésében, illetve visszaállításában. Az élesztőgombát a kozmetikai iparban is felhasználják.

        Milyen tüneteket okoz az élesztőgomba-allergia?

        A Saccharomyces cerevisiae-vel szembeni érzékenység, allergia ismert, ám ritka betegség. Az allergiás reakciót közvetlenül az élesztőgombában lévő fehérje váltja ki. Ha az immunrendszer érzékennyé válik ezzel az anyaggal szemben, vagyis kialakul az allergia, akkor ezt a fehérjét az immunrendszer allergénként, idegen anyagként ismeri fel, antitesteket termel ellene, és jelentkeznek az élesztőallergia tünetei. Az élesztőgomba-allergia tünetei hasonlóak más élelmiszerallergiák tüneteihez. Az egyes élesztőgomba fajok feltehetően különböző erősségű allergének, különböző mértékben allergizálnak.

        Az élesztőgombára allergiás személyeknél élesztőt tartalmazó élelmiszerek (pl.: kenyér, zsemle és egyéb pékáruk, sütemények, pizza, valamint sör, bor, ecet stb.) fogyasztását követően vagy az allergén belélegzése következtében, pl. sütéskor élesztőpor (porélesztő) használata miatt a következő tünetek jelentkezhetnek:

        • a száj-, orr- és garatnyálkahártyák duzzanata, allergiás rhinitis,
        • a nyelv és az ajkak megduzzadása,
        • gyomorpanaszok, émelygés, hányás, hasmenés,
        • bőrt érintő panaszok: a bőr kivörösödése, ekcéma, viszketés, hólyagocskák, pusztulák
        • csalánkiütés, atópiás dermatitisz
        • légúti panaszok, allergiás asztma, asztmás roham,
        • anafilaxiás sokk.

        Ez olvasta már? Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

        Egyébként gyakrabban fordul elő, hogy a Saccharomyces cerevisiae inkább belélegzés útján vált ki allergiás reakciót, mégpedig azonnali allergiás reakciót. Az allergén fehérje egy enoláz enzim. Egy vizsgálat során azt találták, hogy a Candida albicansra érzékeny páciensek 95 százalékánál az allergiateszt erre az allergénre pozitív lett. Továbbá a súlyos atópiás dermatitiszben szenvedő páciensek 94 százalékánál mutattak ki Saccharomyces cerevisiaevel szembeni érzékenységet. Az élesztővel szembeni érzékenység felléphet foglakozási ártalomként is, a pékek asztmáját a por formában használt sütőélesztővel (pékélesztő) való kontaktus okozza.

        Ismertek továbbá olyan esetek, amikor exogén allergiás alveolitis (a tüdő gyulladásával járó betegség) alakult ki, így többek között kimutatták CAP-teszt  segítségével, hogy a porélesztő előállításával, csomagolásával foglalkozó emberek élesztővel szemben termelődött IgG-szintje (immunglobulin G, az ellenanyagok=antitestek egy fajtája) nagyon magas, illetve a páciensektől vett vérszérumban indirekt immunfluoreszcencia nevű vizsgálattal is erős Ig-antitest-pozitivitást figyeltek meg. Mivel a szárított, más néven porélesztőt pékáruk, sütemények és alkoholtartalmú gyümölcsitalok előállításánál is használják, ezek az élelmiszerek és italok szintén kiválthatják az allergiás reakciót.

        Ez a cikk is érdekelheti Önt! Az ételallergia és tünetei

        Mi a teendő, ha az említett tüneteket tapasztalja?

        Ha kelesztett vagy erjesztett élelmiszerek fogyasztását követően az előzőekben említett tüneteket vagy azok valamelyikét tapasztalja, feltétlenül forduljon mielőbb orvoshoz, és végeztessen allergiatesztet. Az anafilaxiás reakció életveszélyes állapot, ezért ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni!

        Az élesztőallergia igazolására általában bőrtesztet (Prick-teszt vagy epicutan teszt) használnak, de vérteszttel is kimutathatóak a vérben lévő antitestek. Ha valaki allergiás egy élesztőgomba fajra, akkor a többi élesztőgomba faj is kiválthatja nála az allergiás reakciót.

        Mi a teendő, ha kiderül, hogy élesztőallergiája van?

        Kerülni kell minden olyan élelmiszert, ami élesztőt tartalmaz, vagy kelesztéséhez, erjesztéséhez élesztőt használtak. Kelesztéshez használhat kovászt vagy élesztőmentes sütőport. Szigorúan élesztőmentes étrendje összeállításában kérje dietetikus segítségét! Számtalan élelmiszer tartalmaz élesztőt, ezért vásárláskor mindig olvassa el az élelmiszerek címkéjén az összetevőket. Nemcsak élelmiszerek, hanem gyógyszerek, étrend-kiegészítők, ápolási és kozmetikai cikkek is tartalmazhatnak élesztőt.

        Amennyiben szakorvos által végzett allergiateszttel beigazolódik, hogy élesztőallergiája van, beszélje meg allergológusával, hogy élesztőallergia esetében van-e lehetőség immunterápiára. Ezt az eljárást folyamatos és szigorú felügyelt mellett végzi az orvos, mivel ennek során a pácienst az élesztő allergén egyre növekvő dózisának teszik ki, így szoktatva hozzá immunrendszerét az allergénhez, hogy idővel az már ne váltson ki allergiás reakciót.

        Forrás: WEBBeteg
        B. M., szakfordító; alles-zur-allergologie.de 
        Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

        Módosítva: 2019.10.12 11:35, Megjelenés: 2018.05.30 14:38
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Önálló fejfájások

        Önálló fejfájások

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

        Belgyógyászati vizsgálat

        Belgyógyászati vizsgálat

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        Mi történik konkrétan a belgyógyászati vizsgálaton férfiak esetében?

        Extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja

        Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország egyes területein, a tetőzés szeptember elején várható.

        Mérséklődik, de hétvégétől újra fokozódik a parlagfű pollenszórása

        Az átvonuló hidegfront, illetve az azt kísérő csapadékos idő hatására a parlagfű pollenkoncentrációja átmenetileg országszerte mérséklődik.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.