• Allergiavizsgálat parlagfűországban

    Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Ragó Zsuzsanna, kutatás-fejlesztési vezető

    Magyarországon csaknem 2 millióan küzdenek allergiás tünetekkel, legnagyobb részük a parlagfűre allergiás. Az Európában is csak néhány kiemelt allergiacentrumban elérhető új, úgynevezett molekuláris vagy komponensalapú allergiavizsgálati módszer lehetővé teszi az allergiás betegségek pontosabb diagnosztizálását, ezáltal célzottabb, immunterápiás kezelését. Így a betegség tünetei már az első évben jelentősen csökkenhetnek, a 3-5 éves kezelés befejezése után pedig tartósan panaszmentes maradhat.

    A molekuláris allergiadiagnosztikát akkor használjuk, amikor a hagyományos allergiadiagnosztikai módszerek már igazolták az allergia tényét. Ilyen hagyományos allergiadiagnosztikai módszer a Prick-teszt (bőrteszt), illetve a vérből végzett a specifikus IgE antitest vizsgálat.

    Hirdetés

    Allergiadiagnosztikai módszerek

    Az alkaron végzett bőrteszttel azt keressük, hogy, melyik allergénre lehet érzékeny a szervezetünk. A vérből az allergének ellen termelt úgynevezett specifikus IgE antitesteket mutatjuk ki. Ez utóbbi módszer az allergénekkel szemben, a szervezetben termelődött allergiás típusú ellenanyagok mennyiségi kimutatását szolgálja, és a tünetekben még nem jelentkező allergiás folyamatra is rámutathat.  Ha a specifikus IgE antitestek kimutathatóak és/vagy a bőrtesztnél kis piros göbök jelennek meg, akkor tovább mehetünk az allergiadiagnosztikában. Ekkor „darabokra”, molekulákra szedjük szét az allergéneket, és megnézzük, hogy a már kimutatott allergén mely komponense (molekulája) ellen termel a szervezet allergiás típusú ellenanyagot.

    A molekuláris allergiavizsgálat azonosítja a súlyos tüneteket okozó úgy nevezett primer allergén-komponenseket, és/vagy az egyéb, enyhébb tünetekért felelős keresztallergiákat.

    Parlagfű - A leggyakoribb allergia hazánkban

    A magyarországi allergiás egyének közel 80%-a parlagfű-allergiás. Ez a leggyakoribb allergia Magyarországon. Úgy szokták mondani - mert Nyugat-Európában ez az allergia nem annyira ismert-, hogy Magyarország „parlagfűország”. Nemcsak azért mondják, mert nagyon sok nálunk a parlagfű, hanem mert nagyon sok a parlagfű-allergiásunk. Ha valaki parlagfű-allergiában szenved, a szénanátháján és/vagy asztmáján túl azt is tapasztalhatja, hogy nem tud például sárgadinnyét vagy görögdinnyét fogyasztani - főleg az augusztus-szeptemberi időszakban. Kellemetlen érzés alakul ki a szájában, bizsereghetnek az ajkai, a nyelve viszkethet, megdagadhat, torok viszketése alakulhat ki. Így elkerüli inkább a görögdinnyét, amelyet amúgy nagyon szeret! Ilyenkor keresztallergiáról beszélünk.

    Magyarázat: a parlagfűben vannak olyan allergénmolekulák, amelyek jelen vannak a dinnyében is. A már parlagfű-allergiás immunrendszere felismeri a gyümölcsben a parlagfűéhez nagyon hasonló fehérjerészt, és erre is „túlzó módon” reagál, lokálisan (a szájban) allergiás tüneteket okozva. Ez az orális allergia szindróma (OAS).

    Az allergén specifikus immunterápia

    A parlagfű-allergiások számára napjainkban a leghatékonyabb gyógymód, ami nemcsak a panaszokat csökkenti és szűnteti meg, de hosszú távon tünetmentességet is adhat, az úgynevezett allergénspecifikus immunterápia. Ha ezzel az immunterápiával kezeljük a beteget, akkor a keresztallergiák is gyógyulhatnak.

    A felsorolt allergiavizsgálati módszerekkel egyre pontosabban feltérképezhetők az allergiás megbetegedések, azonban megjegyzendő, hogy az allergia vizsgálatok eredményei minden esetben a klinikai tünetekkel együtt értékelendők. Ebben allergológus szakorvos elemzése és véleménye a mérvadó, mint ahogy a terápia beállítása, valamint a betegek gondozása, követése is szakorvosi kompetencia.

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
    Dr. Ragó Zsuzsanna

    Kutatás-fejlesztési vezető
    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Módosítva: 2017.09.12 07:38, Megjelenés: 2017.09.12 07:38
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Az ételallergia és tünetei

    Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

    Ha az allergia tüneteteit nem enyhíti a gyógyszer

    Pollenallergiám van (fűkeverék, rozs, parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű, nyír), ezenkívül a lisztatkára és a háziporatkára is allergiás vagyok. A fül-orr gégész tablettát és orrspray-t írt fel. A tünetek azonban semmit nem enyhültek. Mit javasolna a tünetek enyhítésére? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Koronavírus - a szakértő szerint nincsenek nagyobb veszélyben az allergiások

    A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

    A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg

    Nem csak az allergiások vannak nagyobb veszélyben.

    Keresztreakciók - Mit ne együnk?

    A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat.

    Vegyszerekkel szembeni allergia

    Folyamatosan és növekvő mértékben vagyunk kitéve figyelmeztetés nélkül olyan vegyszereknek, amelyek jelen vannak a belélegzett levegőben, ételeinkben és italainkban, munkahelyeinken és otthonainkban egyaránt.

    Újra itt a parlagfű szezon!

    Az utóbbi hetekben fokozatosan emelkedett a levegőben lévő pollen mennyisége. Hétfőn a meleg, száraz idő következtében jelentősen felerősödött a pollenterhelés.

    Pollennaptár

    A magyarországi allergén növények virágzási periódusai.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.