Allergiavizsgálat parlagfűországban

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Ragó Zsuzsanna, kutatás-fejlesztési vezető

Magyarországon csaknem 2 millióan küzdenek allergiás tünetekkel, legnagyobb részük a parlagfűre allergiás. Az Európában is csak néhány kiemelt allergiacentrumban elérhető új, úgynevezett molekuláris vagy komponensalapú allergiavizsgálati módszer lehetővé teszi az allergiás betegségek pontosabb diagnosztizálását, ezáltal célzottabb, immunterápiás kezelését. Így a betegség tünetei már az első évben jelentősen csökkenhetnek, a 3-5 éves kezelés befejezése után pedig tartósan panaszmentes maradhat.

A molekuláris allergiadiagnosztikát akkor használjuk, amikor a hagyományos allergiadiagnosztikai módszerek már igazolták az allergia tényét. Ilyen hagyományos allergiadiagnosztikai módszer a Prick-teszt (bőrteszt), illetve a vérből végzett a specifikus IgE antitest vizsgálat.

Allergiadiagnosztikai módszerek

Az alkaron végzett bőrteszttel azt keressük, hogy, melyik allergénre lehet érzékeny a szervezetünk. A vérből az allergének ellen termelt úgynevezett specifikus IgE antitesteket mutatjuk ki. Ez utóbbi módszer az allergénekkel szemben, a szervezetben termelődött allergiás típusú ellenanyagok mennyiségi kimutatását szolgálja, és a tünetekben még nem jelentkező allergiás folyamatra is rámutathat. Ha a specifikus IgE antitestek kimutathatóak és/vagy a bőrtesztnél kis piros göbök jelennek meg, akkor tovább mehetünk az allergiadiagnosztikában. Ekkor „darabokra”, molekulákra szedjük szét az allergéneket, és megnézzük, hogy a már kimutatott allergén mely komponense (molekulája) ellen termel a szervezet allergiás típusú ellenanyagot.

A molekuláris allergiavizsgálat azonosítja a súlyos tüneteket okozó úgy nevezett primer allergén-komponenseket, és/vagy az egyéb, enyhébb tünetekért felelős keresztallergiákat.

Parlagfű - A leggyakoribb allergia hazánkban

A magyarországi allergiás egyének közel 80%-a parlagfű-allergiás. Ez a leggyakoribb allergia Magyarországon. Úgy szokták mondani - mert Nyugat-Európában ez az allergia nem annyira ismert-, hogy Magyarország „parlagfűország”. Nemcsak azért mondják, mert nagyon sok nálunk a parlagfű, hanem mert nagyon sok a parlagfű-allergiásunk. Ha valaki parlagfű-allergiában szenved, a szénanátháján és/vagy asztmáján túl azt is tapasztalhatja, hogy nem tud például sárgadinnyét vagy görögdinnyét fogyasztani - főleg az augusztus-szeptemberi időszakban. Kellemetlen érzés alakul ki a szájában, bizsereghetnek az ajkai, a nyelve viszkethet, megdagadhat, torok viszketése alakulhat ki. Így elkerüli inkább a görögdinnyét, amelyet amúgy nagyon szeret! Ilyenkor keresztallergiáról beszélünk.

Magyarázat: a parlagfűben vannak olyan allergénmolekulák, amelyek jelen vannak a dinnyében is. A már parlagfű-allergiás immunrendszere felismeri a gyümölcsben a parlagfűéhez nagyon hasonló fehérjerészt, és erre is „túlzó módon” reagál, lokálisan (a szájban) allergiás tüneteket okozva. Ez az orális allergia szindróma (OAS).

Az allergén specifikus immunterápia

A parlagfű-allergiások számára napjainkban a leghatékonyabb gyógymód, ami nemcsak a panaszokat csökkenti és szűnteti meg, de hosszú távon tünetmentességet is adhat, az úgynevezett allergénspecifikus immunterápia. Ha ezzel az immunterápiával kezeljük a beteget, akkor a keresztallergiák is gyógyulhatnak.

A felsorolt allergiavizsgálati módszerekkel egyre pontosabban feltérképezhetők az allergiás megbetegedések, azonban megjegyzendő, hogy az allergia vizsgálatok eredményei minden esetben a klinikai tünetekkel együtt értékelendők. Ebben allergológus szakorvos elemzése és véleménye a mérvadó, mint ahogy a terápia beállítása, valamint a betegek gondozása, követése is szakorvosi kompetencia.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kutatás-fejlesztési vezető
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az ételallergia és tünetei

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan...

Allergia vagy nátha? - Az allergia...

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan...

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

Arcmaszk viselése: enyhítheti az...

A szezonális allergia évről évre egyre többek életminőségét rontja az allergénekre gyorsan vagy időszakosan megjelenő, olykor krónikus formát...

Újra itt a parlagfű szezon!

Az utóbbi hetekben fokozatosan emelkedett a levegőben lévő pollen mennyisége. Hétfőn a meleg, száraz idő következtében jelentősen felerősödött a...

Pollennaptár

A magyarországi allergén növények virágzási periódusai.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.