Keresztallergiája van? Ezzel az új teszttel kiderítheti

Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Réthy Lajos, allergológus

Ha Önnek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét! A hagyományos allergiatesztek azonban ilyen esetekben nem mindig kellően informatívak. Egy merőben új, korszerű allergiavizsgálat azonban segíthet meghatározni, hogy mi okozza a tüneteket.

Pollenre allergia, ételre keresztallergia?

Mintha nem jelentene elég gondot az ismert allergén által kiváltott tünetek kezelése, az allergiás betegeknek gyakran még a keresztallergia által okozott kellemetlen panaszokkal is meg kell küzdeniük. Ilyenkor a tünetek nemcsak az allergiát okozó anyagra, például pollenre jelentkeznek, hanem más pollenfélék, vagy éppen bizonyos ételek fogyasztása is kiválthatja azokat.

Dr. Réthy Lajos allergológustól, a Budai Allergiaközpont főorvosától megtudtuk, hogy keresztallergia esetén a tünetek nemcsak akkor jelentkeznek, ha a beteg érintkezik az allergénnel - az allergiáját kiváltó anyaggal - hanem más anyagokra is, ezek lehetnek pollenek vagy ételek. „A keresztallergia oka az anyagok szerkezeti hasonlóságában keresendő. Amennyiben két anyag szerkezete közti eltérés annyira kismértékű, hogy a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni őket, akkor mindkét anyag ellen védekezéssel reagál. A legismertebbek a pollen-étel keresztallergiák, azonban más keresztallergia típusok is léteznek.”

Olvasson tovább! Tudjon meg többet a keresztallergiáról!

Jellemző keresztallergiák

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka.

  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.

  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó.

  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

  • Földimogyoró: dió.

  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi.

Inkább mindet elkerüli, ha egy már okozott tüneteket

Ha valaki tudja, hogy allergiás a nyírfára és nála szájüregi tüneteket okoz például az alma is, akkor azt általában nem fogyasztja, hogy a kellemetlen tüneteket elkerülje. A tapasztalat szerint, ha egy allergiás beteg több problémás ételre gyanakszik - akár a jellemző keresztallergia táblázat ismeretében - akkor még azokra az ételekre is diétás megszorításokat alkalmazhat, amik nem is okoznak neki tüneteket. Bonyolítja a kérdést, hogy a hagyományos allergia-tesztek, főleg ételek esetében lehetnek ál pozitívak, azaz a teszt bejelezhet olyan ételekre is, amik fogyasztása ténylegesen nem vált ki tüneteket. Ilyen esetben mindig körültekintő konzultáció szükséges annak meghatározásához, hogy a gyanúba fogott ételek közül mi fogyasztható és mi nem.

244-es nanotechnológiás allergiateszt: jobb életminőség és biztonságérzet

Minden allergén több összetevőből áll, ezek pedig eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Attól függően, hogy kinél melyik allergén-komponens áll az érzékenysége hátterében, meg lehet állapítani, hogy allergiás tünetek szempontjából magas, vagy alacsony kockázatú csoportba tartozik-e.

Erre egy chip-technológián alapuló, új vizsgálati módszer nyújt lehetőséget. A jelenleg világszerte legfejlettebb vizsgálat összesen 244 allergént (122 molekuláris allergén-komponenst és emellett 122 hagyományos allergén kivonatot) tud egyszerre megvizsgálni, egy kicsinyke, mikroszkópos tárgylemeznyi felületen. Segítségével pontosan meg lehet mondani, hogy két nyírfaallergiás beteg közül kinél okoz, és milyen súlyos keresztallergiát például a földimogyoró, és kinél az alma stb.. Ez lényeges könnyebbséget jelenthet az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára, életvitelének alakítása szempontjából.

Összefoglalva, Réthy főorvos szerint az új, 244-es nanotechnológiás allergia vizsgálat segíthet a keresztallergiák közötti eligazodásban, és a fölösleges diéták elkerülésében.

Olvasson tovább! Tudjon meg többet az allergiáról a WEBBetegen!

Dr. Réthy Lajos, allergológusBudai Allergiaközpont
Dr. Réthy Lajos, allergológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Az ételallergia és tünetei

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan...

Allergia vagy nátha? - Az allergia...

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan...

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

Arcmaszk viselése: enyhítheti az...

A szezonális allergia évről évre egyre többek életminőségét rontja az allergénekre gyorsan vagy időszakosan megjelenő, olykor krónikus formát...

Praktikus tanácsok allergiásoknak

Ha allergiára utaló panaszaink vannak, még mielőtt saját és ismerőseink véleménye szerint különböző kezelésekbe fognánk, vizsgáltassuk ki...

Allergiás eredetű...

A kötőhártya-gyulladás leginkább baktériumok vagy vírusok által okozott fertőzés, ám kialakulásának hátterében egyre gyakrabban allergiás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.