A szénanátha immunterápiás kezelése

szerző: Dr. Horváth Balázs, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

Az allergiás nátha egyik hatékony, nem csak a tüneteket enyhítő kezelési módja az immunterápia. Az immunterápia célja, hogy az allergén ne indítsa be az immunrendszer kóros működését, tolerancia alakuljon ki az allergénre.

A téma cikkei

9/1 A szénanátha, napjaink népbetegsége
9/2 Mit kell tudni a szénanátháról?
9/3 Nem szezonális (perzisztáló) allergiás nátha
9/4 Allergiás nátha: Önnél enyhe vagy súlyos?
9/5 Az allergiás nátha kivizsgálása
9/6 Mi okozza az allergiás náthát?
9/7 Az allergiás nátha gyógyszeres kezelése
9/8 Az allergiás nátha immunterápiás kezelése
9/9 Az allergiás nátha kezelésének lépései

Az immunterápia lényege, hogy a nagy tisztaságú allergént tartalmazó szereket egyre nagyobb adagban, majd a kívánatos "emlékeztető" dózisban évekig alkalmazzák. Egyre több allergénre fejlesztenek ki immunterápiás lehetőséget. Jelenleg immunterápia már rendelkezésre áll a szénanátha és egyéb allergiás nátha kezelésére: fapollenekkel, fűpollenekkel, gyomnövényekkel (parlagfű és fekete üröm, útifű), háziporatka-ürülékkel, állati szőrrel, tollal szembeni allergia kezelésére. Ez csupán néhány példa, de több más allergia esetén is alkalmazható immunterápia, erről érdeklődjön kezelőorvosánál.

Az immunterápia típusai

A specifikus immunterápiának több formája ismert.

Injekciós forma

Az injekciós formájú, bőr alá fecskendezett allergéneket alkalmazó subcutan immunterápia kétségtelenül hatékony eljárás, ám hátránya, hogy alkalmilag súlyos reakciók jelenhetnek meg az injekciót követően. Emiatt csak betegellátó intézetekben, szakorvosi felügyelet mellett alkalmazhatóak. Ezzel szorosan összefügg nagy időigénye, és – főként gyermekeknél – a folyamatos orvoshoz járás miatt esetlegesen létrejövő pszichés stressz.

Helyileg alkalmazott immunterápiák

Nem kell viszont az injekciós formánál esetlegesen felmerülő problémákkal számolni a helyileg alkalmazott immunterápiák esetében. Ezeket az eljárásokat a beteg otthon is végezheti. A klinikai tanulmányok alapján a helyileg alkalmazott immunterápiák közül bizonyítottan csak a nazális és a szublingvális immunterápia hatásos. A kettő közül – relatíve egyszerűbb alkalmazása miatt – inkább a szublingvális terápiát részesítik előnyben.

Az immunterápiás készítmények sora az utóbbi időben bővült az úgynvezett "monoid" szublingvális készítménnyel. A monoid módosított allergén, mely megőrzi az eredeti allergén immunológiai toleranciát kiváltó antigéntulajdonságait, ám kevésbé okoz allergiás mellékhatásokat.

Dr. Horváth Balázs, általános orvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Horváth Balázs, általános orvos

Cikkajánló

Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.