Tejallergia - Tények és tévhitek

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A tej és a tejtermékek Magyarországon alapélelmiszernek számítanak, számos ételt és italt készítenek belőle, valamint sok élelmiszerben is megtalálható alapanyag, ezért étrendi elhagyása nehéz feladat, akár betegségről, akár egyéni döntésről legyen szó.

A tej kiváló tápanyagforrás, gazdag kalciumban, D-, A- és B-vitaminokban, magnéziumban és cinkben. A benne lévő fehérje biológiai értéke magas, azaz jól hasznosul a szervezetünkben. Sajnos a lakosság egy kis részének gondot okoz a tej fogyasztása, amely tejallergia vagy tejcukor-érzékenység miatt fordulhat elő. Sokan keverik a két betegséget, ezért nézzük meg, mi jellemző a tejallergiára.

Tejallergia vagy laktózérzékenység - Mi a különbség?

Tejallergia esetén a tejben jelen lévő fehérjék egyikére (β-laktoglobulin, kazein, α-laktalbumin) a szervezet idegen anyagként reagál, és az immunrendszer antitestek termelésével védekezni próbál ellenük. Ez a védekezés túlzott mértékű (túlérzékenységi reakció), emiatt már kis mennyiségű tejes étel vagy ital elfogyasztása után rövid időn belül jelentkeznek a panaszok.

Bővebben A tejallergiáról részletesen

Laktózintolerancia (más nevén tejcukor-érzékenység) fennállásakor az emésztőrendszerben keresendő a probléma: részben vagy egészben hiányos a tejcukorbontó enzim (laktáz) működése, és így a tejcukor emésztetlen formában halad végig a tápcsatornában, majd a vastagbélben lévő jótékony bélbaktériumok bontják le. Ez az érzékenység eltérő mértékű lehet, és enzimpótlással (cseppek, tabletták) vagy laktózmentes termékekkel panaszmentesség érhető el.

Bővebben Tudnivalók a tejcukor-ézékenységről

Egy korty tejeskávétól is fáj a hasam, rosszul vagyok - Lehetséges

Tejallergia esetén már kis mennyiség is kiváltja a tüneteket, amelyek akár súlyosak is lehetnek:

  • hasi görcsök,
  • hányinger, hányás,
  • hasmenés,
  • étvágytalanság,
  • emelkedett vérnyomás,
  • szapora pulzus,
  • szédülés,
  • köhögés,
  • fejfájás,
  • bőrpanaszok,
  • legsúlyosabb esetben akár anafilaxiás roham.

Ha egy pohár tej vagy tejterméket tartalmazó étel elfogyasztása nem okoz gondot, akkor tejcukor-érzékenység állhat a háttérben. Fontos, hogy allergia esetén teljes mértékben ki kell zárni az étrendből a tejtermékeket. Melegítés hatására sem csökken, sőt fokozódik az allergiás reakció, ugyanis magas hőmérsékleten a tejben lévő fehérjék reakcióba lépnek a tejcukorral, ami emeli az allergizáló hatást.

Kisgyermekként allergiás voltam a tejre, mára azonban gond nélkül tudom fogyasztani - Lehetséges

A csecsemőkori tejallergia kinőhető, 90%-ban elmúlhat később. Fontos, hogy tápszeres etetés során tejfehérjementes (hypoallergén) tápszert kapjon a kisbaba, illetve a szoptatós anyuka étrendje se tartalmazzon semmilyen tejterméket, hiszen az allergének megjelennek az anyatejben is. 3-4 éves korban már lehet próbálkozni a tej ismételt adásával, panaszmentesség esetén gond nélkül fogyasztható a továbbiakban. Fontos, hogy a diagnózist szakember állapítsa meg vérvizsgálattal, ugyanis egyénileg tartott tejmentes diéta kisgyermekkorban fontos ásványi anyagok és vitaminok hiányához, fejlődésbeli problémákhoz vezethet.

Tejallergiásként semmit sem lehet fogyasztani, ami tartalmaz tejet - Tény

Ha felnőttként is allergiás a tejre, akkor a terápia csak és kizárólag a szigorú tejmentes étrend. A tehéntejfehérjét teljes mértékben száműzni kell, azaz a túrót, tejfölt, kefirt, joghurtot, tejport, tejszínhabot, vajat, írót, sajtok nagy részét is, és minden élelmiszert és ételt, amely ezekből készült, vagy akár csak nyomokban tartalmazza. A különféle termékek csomagolásán kiemeléssel kötelező feltüntetni a tejet, mint allergént. Figyeljünk az összetevők listájára, mert olyan termékek is tartalmazhatnak tejet, amelyről elsőre nem is gondolnánk, mint például a felvágottak, félkész- és késztermékek, chipsek, lekvárok, üdítőitalok, ételízesítők, édes és sós rágcsálnivalók.

Sajnos a kecske és a juh tejével nem lehet helyettesíteni a tehéntejet, hiszen a fehérjék szerkezete nagy hasonlóságot mutat, ezért ezek a tejféleségek is kiválthatják a tüneteket. Keresztreakció léphet fel a marhahúsból, illetve borjúhúsból készült ételek fogyasztásakor is, ezért nem árt óvatosan közelíteni egy tányérnyi steak felé. Figyelemmel kell lenni gyógyszerek, táplálék-kiegészítők szedése során is, hiszen gyakran tartalmazhatnak tejszármazékokat ezek a készítmények is.

Mivel lehet pótolni a tejet?

Gyermekkori allergia esetén kiemelten fontos, hogy a tejben lévő hasznos anyagokat (kalcium, D-vitamin) másképpen pótoljuk. Csecsemőknek speciális (hidrolizált) gyógytápszert írhat fel a gyermekorvos, amellyel később a növekvő gyermekek ételeit is el lehet készíteni. A nagyobbak számára már fogyasztható a zabtej, rizstej vagy a kölestej, 6 éves kor után pedig alternatívaként adható a szójatej, mandulatej is. Szója- vagy zabtejszínnel tovább szélesedik a paletta, amely rendelkezésre áll tejallergiások számára. A sajtok, túrók helyettesítésére bátran használjunk tofut.

Ha igazolttá vált a tejallergia, jól tesszük, ha azonnal felhagyunk a tej fogyasztásával, és akár dietetikusi segítséget igénybe véve alakítunk ki egy új étrendet, hiszen csak így érhető el teljes mértékben panaszmentes élet.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.