Tévhitek és tények téma

5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

WEBBeteg - S.J., Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt időszakban sokat tettek a fájdalom megértése és kezelése érdekében. Ez idő alatt azonban lehullott a lepel néhány tévhitről is. Melyek ezek?

Tények és tévhitek az anyagcseréről

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.

Tejallergia - Tények és tévhitek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A tej és a tejtermékek Magyarországon alapélelmiszernek számítanak, számos ételt és italt készítenek belőle, valamint sok élelmiszerben is megtalálható alapanyag, ezért étrendi elhagyása nehéz feladat akár betegségről, akár egyéni döntésről legyen szó.

Gyakori hiedelmek a pszichiátriában

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

A pszichiátria az orvostudományon belül sokak számára talán a legmisztikusabb terület, így itt találkozhatunk a legtöbb félreértéssel és tévhittel. Ezek közül veszünk sorra néhányat a pszichiátriai osztályon dolgozó orvos szemével.

Víz és tudomány: a betegek félrevezetése

WEBBeteg/Rákgyógyítás.hu

Milyen hatással van a daganatos betegekre a csodavizeknek kikiáltott vizek fogyasztása? Mennyire hihetünk a jóhiszemű vagy az üzleti érdekeken alapuló és gyorsan terjedő tévhiteknek? Hogyan csapják be a betegeket a tudományosnak ható állításokkal? A Debreceni Egyetem korábbi rektora, dr. Fábián István vegyész professzor részletesen bemutatta a rakgyogyitas.hu weboldalon.

Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve, komótosan elfogyasszuk azt.

Miért vagyunk szomjasak?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!

Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már számtalan vizsgálat bizonyította.