• Tények és tévhitek a táplálékallergiáról és intoleranciáról

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi

    Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. Ennek ellenére még mindig sok a tévhit az ételallergiával és intoleranciával kapcsolatban. Nézzünk meg néhányat!

    Táplálékallergia vagy intolerancia?

    A táplálékallergia az immunrendszer téves reakciója egy adott táplálékkal szemben. A tünetek az étel fogyasztása után közvetlenül jelentkeznek és életveszélyesek is lehetnek. Ételintolerancia esetén az adott táplálékot lebontó enzim működése, azaz az adott étel emésztése csökkent. A tünetek enyhébbek és csak órák múlva jelentkeznek a táplálék elfogyasztását követően.

    Csak egy vérvizsgálatra van szükségem, hogy megállapítsák, milyen ételek okoznak allergiát−Tévhit

    Az ételallergia korrekt kimutatására nem elegendő önmagában a vérteszt, illetve a bőrön végzett allergiateszt alkalmazása.

    Ételallergia gyanúja esetén a betegnél ételpróbát kell végezni, azaz a gyanús ételből orvosi ellenőrzés mellett kell kis adagokat elfogyasztani. Ennek során amennyiben fennáll az allergia, a túlérzékenységi reakció közvetlenül kimutatható.

    A bőr- és vértesztekkel nem állapítható meg megbízhatóan, hogy az adott étel vált-e ki allergiás reakciót, és az allergiás reakció súlyosságára sem lehet következtetni. Sok embernek pozitív a bőr-, és vagy vértesztje, de mégsem allergiás. Példaként említhető, hogy a gyerekek mintegy 8 százalékának pozitív a bőrtesztje földimogyoróra, viszont valójában csak 1 százalékuk allergiás.

    Hirdetés

    A termékek címkéjén található "Nyomokban tartalmazhat" figyelmeztetés, csak a cégek jogi védelme szempontjából fontos. Az ételallergiások számára az ilyen termék nem okozhat gondot−Tévhit

    Az allergizáló ételből már nyomnyi mennyiség elfogyasztása − például az élelmiszeripari, vagy konyhai eszközökkel való átvitel− is okozhat súlyos allergiás reakciót!

    Gyermekemnél ételallergiát diagnosztizáltak, így ő soha többé nem eheti az allergiát okozó ételt−Tévhit

    A gyermekkorban jelentkező ételallergiás tünetek döntő többsége (80-90 százalék) a gyermekek 3-4 éves korára megszűnik, a gyermekek kinövik a betegséget.

    A betegek egy részénél az életkor előrehaladtával a táplálékallergének helyett inkább a légúti allergének kerülnek előtérbe. Iskolás korban már sokkal több a háziporatka- és pollenérzékeny beteg, mint az ételallergiás. Gyakori a tünetváltás is: például a kezdetben csak bőrjelenségeket mutató ételallergiás betegeknek későbbi életkorban légúti tüneteik alakulnak ki.

    A kora gyermekkorban szedett antibiotikum növelheti a tehéntejjel szembeni allergia és az asztma kialakulásának kockázatát−Tény

    Egy finn kutatócsoport által végzett vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy antibiotikummal gyakran kezelt gyerekeknél nagyobb a valószínűsége asztma, illetve tehéntej-allergia kialakulásának.

    Ugyanakkor a várandósság alatt, az anya által szedett antibiotikum is hatással lehet a születendő gyermek allergia hajlamának növekedésére.

    A tejallergia nagyon gyakori felnőttkorban−Tévhit

    A tehéntej-allergiát a tehéntejben lévő kazein fehérje okozza. A tehéntej-allergia korhoz kötött, gyermekkori betegség. A betegek 90 százaléka allergiáját hároméves korra kinövi, csupán 10 százalékban húzódik át felnőttkorra is.

    A kecsketejet és juhtejet a tehéntej-allergiában szenvedők fogyaszthatják−Tévhit

    Tévhit, hogy a kecsketejet és a juhtejet a tehéntej-allergiában szenvedők fogyaszthatják. Mindkét állat tejének fehérje-összetétele hasonló a tehéntejéhez, ezért ugyanúgy allergizálhat.

     Az ételallergia nem veszélyes−Tévhit

    Az ételallergia a jól ismert emésztőszervi (hasfájás, hasmenés), légúti (köhögés, tüsszögés) és bőr tüneteken (csalánkiütés, ekcéma) kívül egy igen súlyos, az egész szervezetet érintő úgynevezett anafilaxiás reakciót is okozhat. Az anafilaxia egyidejűleg több szerv működésének súlyos mértékű zavarával jár, életet veszélyeztető állapot, gyors beavatkozás nélkül halálhoz vezethet. Anafilaxiás reakciót leggyakrabban földimogyoró, tojás, földieper és tengeri halak válthatnak ki. Igazolt allergia esetén az adott étel fogyasztása szigorúan kerülendő!

    (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi)

    Módosítva: 2014.07.04 13:21, Megjelenés: 2014.07.04 13:21
   • Cikkajánló

    Új koronavírus

    Új koronavírus

    MTI

    Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült a betegek fogadására.

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

    Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

    Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

    Az ételallergia kezelése

    Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát, amikor az allergiás válasz még tart. Ez segíteni fog a diagnózis és a terápia felállításában.

    Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

    Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

    Ételallergia és keresztallergia - Óvatosan külföldön!

    A nyári utazások kapcsán kóstolgatjuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel találkozunk. Hogyan kerülhetjük el a szokatlan, ritkán vagy még soha nem fogyasztott élelmiszerek által kiváltott, látszólag váratlan allergiás reakciókat?

    Tények és tévhitek az ételintoleranciákról és ételallergiákról

    Sok tévhit kering a köztudatban mind a táplálékintoleranciáról, mind a táplálékallergiáról, ráadásul gyakran összekeverik a két betegséget. Ezen tévhitek tisztázására nézzünk meg néhány példát.

    Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?

    Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző élelmi anyagokat, élelmiszereket vagy adalékanyagokat elkerülhetjük. Az élelmiszerek pontos összetevőit megtalálhatják a betegek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások