Tények és tévhitek a táplálékallergiáról és intoleranciáról

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. Ennek ellenére még mindig sok a tévhit az ételallergiával és intoleranciával kapcsolatban. Nézzünk meg néhányat!

Táplálékallergia vagy intolerancia?

A táplálékallergia az immunrendszer téves reakciója egy adott táplálékkal szemben. A tünetek az étel fogyasztása után közvetlenül jelentkeznek és életveszélyesek is lehetnek. Ételintolerancia esetén az adott táplálékot lebontó enzim működése, azaz az adott étel emésztése csökkent. A tünetek enyhébbek és csak órák múlva jelentkeznek a táplálék elfogyasztását követően.

Csak egy vérvizsgálatra van szükségem, hogy megállapítsák, milyen ételek okoznak allergiát−Tévhit

Az ételallergia korrekt kimutatására nem elegendő önmagában a vérteszt, illetve a bőrön végzett allergiateszt alkalmazása.

Ételallergia gyanúja esetén a betegnél ételpróbát kell végezni, azaz a gyanús ételből orvosi ellenőrzés mellett kell kis adagokat elfogyasztani. Ennek során amennyiben fennáll az allergia, a túlérzékenységi reakció közvetlenül kimutatható.

A bőr- és vértesztekkel nem állapítható meg megbízhatóan, hogy az adott étel vált-e ki allergiás reakciót, és az allergiás reakció súlyosságára sem lehet következtetni. Sok embernek pozitív a bőr-, és vagy vértesztje, de mégsem allergiás. Példaként említhető, hogy a gyerekek mintegy 8 százalékának pozitív a bőrtesztje földimogyoróra, viszont valójában csak 1 százalékuk allergiás.

A termékek címkéjén található "Nyomokban tartalmazhat" figyelmeztetés, csak a cégek jogi védelme szempontjából fontos. Az ételallergiások számára az ilyen termék nem okozhat gondot−Tévhit

Az allergizáló ételből már nyomnyi mennyiség elfogyasztása − például az élelmiszeripari, vagy konyhai eszközökkel való átvitel− is okozhat súlyos allergiás reakciót!

Gyermekemnél ételallergiát diagnosztizáltak, így ő soha többé nem eheti az allergiát okozó ételt−Tévhit

A gyermekkorban jelentkező ételallergiás tünetek döntő többsége (80-90 százalék) a gyermekek 3-4 éves korára megszűnik, a gyermekek kinövik a betegséget.

A betegek egy részénél az életkor előrehaladtával a táplálékallergének helyett inkább a légúti allergének kerülnek előtérbe. Iskolás korban már sokkal több a háziporatka- és pollenérzékeny beteg, mint az ételallergiás. Gyakori a tünetváltás is: például a kezdetben csak bőrjelenségeket mutató ételallergiás betegeknek későbbi életkorban légúti tüneteik alakulnak ki.

A kora gyermekkorban szedett antibiotikum növelheti a tehéntejjel szembeni allergia és az asztma kialakulásának kockázatát−Tény

Egy finn kutatócsoport által végzett vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy antibiotikummal gyakran kezelt gyerekeknél nagyobb a valószínűsége asztma, illetve tehéntej-allergia kialakulásának.

Ugyanakkor a várandósság alatt, az anya által szedett antibiotikum is hatással lehet a születendő gyermek allergia hajlamának növekedésére.

A tejallergia nagyon gyakori felnőttkorban−Tévhit

A tehéntej-allergiát a tehéntejben lévő kazein fehérje okozza. A tehéntej-allergia korhoz kötött, gyermekkori betegség. A betegek 90 százaléka allergiáját hároméves korra kinövi, csupán 10 százalékban húzódik át felnőttkorra is.

A kecsketejet és juhtejet a tehéntej-allergiában szenvedők fogyaszthatják−Tévhit

Tévhit, hogy a kecsketejet és a juhtejet a tehéntej-allergiában szenvedők fogyaszthatják. Mindkét állat tejének fehérje-összetétele hasonló a tehéntejéhez, ezért ugyanúgy allergizálhat.

Az ételallergia nem veszélyes−Tévhit

Az ételallergia a jól ismert emésztőszervi (hasfájás, hasmenés), légúti (köhögés, tüsszögés) és bőr tüneteken (csalánkiütés, ekcéma) kívül egy igen súlyos, az egész szervezetet érintő úgynevezett anafilaxiás reakciót is okozhat. Az anafilaxia egyidejűleg több szerv működésének súlyos mértékű zavarával jár, életet veszélyeztető állapot, gyors beavatkozás nélkül halálhoz vezethet. Anafilaxiás reakciót leggyakrabban földimogyoró, tojás, földieper és tengeri halak válthatnak ki. Igazolt allergia esetén az adott étel fogyasztása szigorúan kerülendő!

(WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi)

Cikkajánló

Ételallergia
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.