• Tények és tévhitek a táplálékallergiáról és intoleranciáról

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi

    Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. Ennek ellenére még mindig sok a tévhit az ételallergiával és intoleranciával kapcsolatban. Nézzünk meg néhányat!

    Táplálékallergia vagy intolerancia?

    A táplálékallergia az immunrendszer téves reakciója egy adott táplálékkal szemben. A tünetek az étel fogyasztása után közvetlenül jelentkeznek és életveszélyesek is lehetnek. Ételintolerancia esetén az adott táplálékot lebontó enzim működése, azaz az adott étel emésztése csökkent. A tünetek enyhébbek és csak órák múlva jelentkeznek a táplálék elfogyasztását követően.

    Csak egy vérvizsgálatra van szükségem, hogy megállapítsák, milyen ételek okoznak allergiát−Tévhit

    Az ételallergia korrekt kimutatására nem elegendő önmagában a vérteszt, illetve a bőrön végzett allergiateszt alkalmazása.

    Ételallergia gyanúja esetén a betegnél ételpróbát kell végezni, azaz a gyanús ételből orvosi ellenőrzés mellett kell kis adagokat elfogyasztani. Ennek során amennyiben fennáll az allergia, a túlérzékenységi reakció közvetlenül kimutatható.

    A bőr- és vértesztekkel nem állapítható meg megbízhatóan, hogy az adott étel vált-e ki allergiás reakciót, és az allergiás reakció súlyosságára sem lehet következtetni. Sok embernek pozitív a bőr-, és vagy vértesztje, de mégsem allergiás. Példaként említhető, hogy a gyerekek mintegy 8 százalékának pozitív a bőrtesztje földimogyoróra, viszont valójában csak 1 százalékuk allergiás.

    Hirdetés

    A termékek címkéjén található "Nyomokban tartalmazhat" figyelmeztetés, csak a cégek jogi védelme szempontjából fontos. Az ételallergiások számára az ilyen termék nem okozhat gondot−Tévhit

    Az allergizáló ételből már nyomnyi mennyiség elfogyasztása − például az élelmiszeripari, vagy konyhai eszközökkel való átvitel− is okozhat súlyos allergiás reakciót!

    Gyermekemnél ételallergiát diagnosztizáltak, így ő soha többé nem eheti az allergiát okozó ételt−Tévhit

    A gyermekkorban jelentkező ételallergiás tünetek döntő többsége (80-90 százalék) a gyermekek 3-4 éves korára megszűnik, a gyermekek kinövik a betegséget.

    A betegek egy részénél az életkor előrehaladtával a táplálékallergének helyett inkább a légúti allergének kerülnek előtérbe. Iskolás korban már sokkal több a háziporatka- és pollenérzékeny beteg, mint az ételallergiás. Gyakori a tünetváltás is: például a kezdetben csak bőrjelenségeket mutató ételallergiás betegeknek későbbi életkorban légúti tüneteik alakulnak ki.

    A kora gyermekkorban szedett antibiotikum növelheti a tehéntejjel szembeni allergia és az asztma kialakulásának kockázatát−Tény

    Egy finn kutatócsoport által végzett vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy antibiotikummal gyakran kezelt gyerekeknél nagyobb a valószínűsége asztma, illetve tehéntej-allergia kialakulásának.

    Ugyanakkor a várandósság alatt, az anya által szedett antibiotikum is hatással lehet a születendő gyermek allergia hajlamának növekedésére.

    A tejallergia nagyon gyakori felnőttkorban−Tévhit

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tehéntej-allergiát a tehéntejben lévő kazein fehérje okozza. A tehéntej-allergia korhoz kötött, gyermekkori betegség. A betegek 90 százaléka allergiáját hároméves korra kinövi, csupán 10 százalékban húzódik át felnőttkorra is.

    A kecsketejet és juhtejet a tehéntej-allergiában szenvedők fogyaszthatják−Tévhit

    Tévhit, hogy a kecsketejet és a juhtejet a tehéntej-allergiában szenvedők fogyaszthatják. Mindkét állat tejének fehérje-összetétele hasonló a tehéntejéhez, ezért ugyanúgy allergizálhat.

     Az ételallergia nem veszélyes−Tévhit

    Az ételallergia a jól ismert emésztőszervi (hasfájás, hasmenés), légúti (köhögés, tüsszögés) és bőr tüneteken (csalánkiütés, ekcéma) kívül egy igen súlyos, az egész szervezetet érintő úgynevezett anafilaxiás reakciót is okozhat. Az anafilaxia egyidejűleg több szerv működésének súlyos mértékű zavarával jár, életet veszélyeztető állapot, gyors beavatkozás nélkül halálhoz vezethet. Anafilaxiás reakciót leggyakrabban földimogyoró, tojás, földieper és tengeri halak válthatnak ki. Igazolt allergia esetén az adott étel fogyasztása szigorúan kerülendő!

    (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi)

    Módosítva: 2014.07.04 13:21, Megjelenés: 2014.07.04 13:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    Allergiás tünetek nyáron: Alternariák is okozhatják

    Szemviszketés, allergiás nátha, asztmás rohamok - különösen nyáron sokan szenvednek allergiás tünetektől. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem mindig vagy nem mindig kizárólag a fűfélék, a palagfű vagy egyéb virágos növények pollenjei okozzák a tüneteket.

    Allergia és környezetszennyezés

    A környezetszennyezéssel magyarázható az asztmás megbetegedések megnövekedett száma - mondta Nékám Kristóf allergológus.

    Az ételallergia kezelése

    Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát, amikor az allergiás válasz még tart. Ez segíteni fog a diagnózis és a terápia felállításában.

    Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

    Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

    Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

    Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

    Ételallergia és keresztallergia - Óvatosan külföldön!

    A nyári utazások kapcsán kóstolgatjuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel találkozunk. Hogyan kerülhetjük el a szokatlan, ritkán vagy még soha nem fogyasztott élelmiszerek által kiváltott, látszólag váratlan allergiás reakciókat?

    Tények és tévhitek az ételintoleranciákról és ételallergiákról

    Sok tévhit kering a köztudatban mind a táplálékintoleranciáról, mind a táplálékallergiáról, ráadásul gyakran összekeverik a két betegséget. Ezen tévhitek tisztázására nézzünk meg néhány példát.

    Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?

    Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző élelmi anyagokat, élelmiszereket vagy adalékanyagokat elkerülhetjük. Az élelmiszerek pontos összetevőit megtalálhatják a betegek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Ha sérülés, Leukoplast!
    A legkisebb seb védelmére is minden esetben szükség van.
    Bőrvédelem fekvő betegnél
    Tisztálkodás, ápolás és védelem – mindhárom elengedhetetlen.
    A nemzet háziorvosa
    Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások