• Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?

        Irinyi-Barta Tünde
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző élelmi anyagokat, élelmiszereket vagy adalékanyagokat elkerülhetjük. Az élelmiszerek pontos összetevőit megtalálhatják a betegek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.

        Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?

        Ételallergiás panaszok már csecsemőkortól, tápszeres és anyatejes babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Milyen tünetek esetén gondoljunk ételallergiára? Mikor forduljunk orvoshoz? - erről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát. Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?>>

        Állati eredetű alapanyagok közül panaszt okozhat többek között a tehéntej, a tojás, a húsok, a halak és a tenger gyümölcsei. Tehéntejfehérje-allergiában el kell hagyni az étrendből a tehén-, a kecske- és a juhtejet, és az ezekből készült tejtermékeket, a tejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket, és keresztreakció miatt a marhahúsokat is. Helyettük választhatóak növényi tejek, például kókusztej, mandulatej, szójatej, rizstej zabtej, tejföl helyettesítésére házi tejfölt készíthetünk olajos magvakból. Laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység, laktáz enzim hiánya) esetén laktózmentes tejet és tejtermékeket kell választani.

        A tojásérzékenyek nem fogyaszthatják a tojássárgáját és a fehérjét sem. Keresztreakció is felléphet, ha szárnyas húst fogyaszt a beteg, így ezeket is kerülni kell tünetek jelentkezése esetén. A tojás helyettesítésére kiváló a tojáshelyettesítő por, ugyanakkor tejfehérje érzékenyek ezt nem alkalmazhatják. A durumlisztből készült tészták nem tartalmaznak tojást, így ezek beilleszthetőek az étrendbe.

        Hirdetés
        Keresztreakciók - Mit ne együnk?

        A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat. Keresztreakciók - Mit ne együnk?>>

        A húsok közül erősebb allergén a hal, a csirke-, a sertés- és a marhahús. Kevésbé allergizál a pulykahús és a nyúlhús. Halallergia fennállása esetén egész életen át tartó diétát kell tartani, amely során a halat teljesen ki kell iktatni az étrendből. Nagyfokú húsallergia esetén zöldségekkel, szójával, és tejtermékekkel pótolhatjuk a húst.

        A növényi eredetű anyagok közül hazánkban a leggyakoribb a szójaérzékenység. A szójafehérjét számos termékben felhasználják, például húskészítményekben, tejdesszertekben, pékárukban, édességekben és csecsemőtápszerekben, ezért az összetevőket és a hivatalos listát figyelve az adott terméket nem szabad fogyasztani.

        Az olajos magvak közül a legerősebb allergén a földimogyoró. Elkerülő étrendje teljes életre szól, mely során a müzliféléket, magkeverékeket, süteményeket, csokoládékat, stb. is ki kell iktatni. Allergia lehetséges mandulára, dióra, szezámmagra, pisztáciára, és mákra is.

        Gabonafélék fehérjéire is lehetünk allergiásak, amely diétája lehet időleges, vagy hosszú távú. A lisztérzékenységgel ellentétben nem feltétlenül kell minden gabonát egy teljes életre kiiktatni. Kerülni kell többek között a búzalisztből készült pékárukat, a búzasört, az édességeket, kekszeket, tésztákat, készételeket, gabonapelyheket, búzadarát, a korpát és a rozst is. Válasszunk helyette rizslisztet, és abból készült termékeket, magvak lisztjét, szójalisztet, kukorica- és burgonyakeményítőt.

        Az allergiát kiváltó zöldségeket és gyümölcsöket ki kell iktatni az étrendből, és más gyümölcs- és zöldségfélét fogyasszunk helyettük.

        (WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

        Módosítva: 2016.03.29 11:25, Megjelenés: 2016.03.29 11:25
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Tudásteszt

        Tudásteszt

        WEBBeteg

        Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

        Szürkehályog-műtét

        Szürkehályog-műtét

        Szponzorált tartalom

        Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

        Régi-új találmány: Erjesztett ételek

        Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

        Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

        Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

        Az ételallergia kezelése

        Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát, amikor az allergiás válasz még tart. Ez segíteni fog a diagnózis és a terápia felállításában.

        Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

        Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

        Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

        Ételallergia és keresztallergia - Óvatosan külföldön!

        A nyári utazások kapcsán kóstolgatjuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel találkozunk. Hogyan kerülhetjük el a szokatlan, ritkán vagy még soha nem fogyasztott élelmiszerek által kiváltott, látszólag váratlan allergiás reakciókat?

        Tények és tévhitek az ételintoleranciákról és ételallergiákról

        Sok tévhit kering a köztudatban mind a táplálékintoleranciáról, mind a táplálékallergiáról, ráadásul gyakran összekeverik a két betegséget. Ezen tévhitek tisztázására nézzünk meg néhány példát.

        Tények és tévhitek a táplálékallergiáról és intoleranciáról

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. Ennek ellenére még mindig sok a tévhit az ételallergiával és intoleranciával kapcsolatban. Nézzünk meg néhányat!

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA