• Bakteriális hüvelyfertőzés A-Z-ig

    Dr. Farkas Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

    A bakteriális hüvelyfertőzés vagy más néven bakteriális vaginózis egy olyan hüvelygyulladás, amikor a hüvelyben a normál mikrobiom összetétele megváltozik, és egyes (a hüvelyben kis számban egyébként normálisan is megtalálható) baktériumok elszaporodnak, eközben viszont a normál hüvelyflórát védő Lactobacillusok száma csökken. A bakteriális vaginózis a 15 és 44 év közötti nők körében az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés.

    Tünetek

    A betegség legjellegzetesebb tünete a rendellenes hüvelyi folyás. A váladék ilyenkor fehéres vagy szürkés, esetleg zöldes színű, vizes állagú, nem sűrű, és gyakran kifejezetten kellemetlen, sokszor a halhoz hasonló szag kíséri.

    A kellemetlen szag gyakran erőteljesebb lehet szexuális együttlétet követően, és vizelés közben égő érzés is jelentkezhet.

    A hüvelyben égő, viszkető érzést csak nagyon ritkán okozza gyulladás, és az esetek körülbelül felében semmilyen panasz vagy tünet nem jelentkezik.

    Hirdetés

    A bakteriális hüvelyfertőzés okai, hajlamosító tényezők

    Nem teljesen ismert az összes hajlamosító tényező, sem a betegség valamennyi kiváltó oka, jelenleg is folyamatos kutatás zajlik annak érdekében, hogy a folyamat kialakulásának okait pontosabban megértsük.

    Jellegzetes az életkori eloszlás: a termékeny korú nők esetében jóval gyakrabban fordul elő a bakteriális hüvelyfertőzés, de bármely életkorban számolni lehet a megjelenésével.

    Hajlamosíthat rá a védekezés nélküli együttlét, de fontos tudni, hogy nem szexuális úton átvihető fertőzésről van szó.

    A helytelen tisztálkodási szokások (például a gyakori hüvelyöblítés, vagy irritáló hatású intim lemosó választása) is könnyen vezethetnek bakteriális vaginózis kialakulásához. Ennek az az oka, hogy az ilyen külső hatások következtében a hüvelyben jelen lévő, a normál hüvelyi mikrobiom részét képező Lactobacillusok száma jelentősen lecsökken, így a hüvely természetes védekezőképessége is gyengül.

    A hüvelyi mikrobiom tökéletes egyensúlyát több más tényező is befolyásolhatja. Az ösztrogén változó szintje, valamint az életmóddal kapcsolatos számos tényező, például a táplálkozás, túlsúly, testmozgás stb.

    A bakteriális vaginózis veszélyei

    Sok esetben nem okoz hosszú távú problémát a betegség, és akár kezelés nélkül is megszűnik. Jó tudni azonban, hogy néha csak a tünetek szűnnek meg, a hüvelyfertőzés viszont továbbra is jelen van.

    A bakteriális vaginózis a következő betegségekre hajlamosíthat:

    Koraszülés: Terhesség során észlelt bakteriális hüvelyfertőzés esetén mindenképpen fontos a megfelelő kezelés, hiszen koraszüléshez, így az újszülött alacsony születési súlyához vezethet.

    Szexuális úton terjedő betegségek: Amikor a hüvelyben folyamatos gyulladás van, kóros baktériumok szaporodtak el, a Lactobacillusok száma pedig lecsökkent, sokkal könnyebben fertőződhet meg a nő  olyan szexuális úton átvihető betegségekkel, mint a HIV, a genitális herpesz, a Chlamydia vagy a gonorrhoea is.

    Nőgyógyászati műtéteket követő fertőzések kockázata: Bakteriális hüvelyfertőzés esetén a nőgyógyászati műtétek során könnyebben alakulhat ki fertőzés. Nemcsak a hüvelyen keresztül végzett műtétek (például terhességmegszakítás), hanem az összes olyan műtét is kockázatos lehet, amelynél a hüvellyel kapcsolatban lévő, üreggel rendelkező szerv (ilyen a méh és a petevezetékek) nyílik meg.

    Kismedencei gyulladás: Ritka szövődmény ugyan, de időnként előfordulhat, hogy a bakteriális vaginózis következménye egy kismedencei felszálló fertőzés, ami a méhet, illetve a petevezetékeket is érintheti, így akár akut gyulladásos panaszokhoz, vagy krónikus esetben meddőséghez is vezethet.

    A bakteriális hüvelyfertőzés kezelése és megelőzése

    A betegség diagnosztizálását érdemes nőgyógyászra bízni több ok miatt is. Részint azért, mert a pontos diagnózishoz fizikális vizsgálat szükséges, amit adott esetben egyéb vizsgálatokkal is ki kell egészíteni, továbbá mert a kezeléshez szükséges gyógyszerek általában vényköteles antibakteriális hatású készítmények. A lehetséges szövődmények miatt nem érdemes a nőgyógyászati vizsgálatot elkerülni.

    A kezelés egyik összetevője az antibiotikum, amit vagy szájon át, vagy helyileg, a hüvelyben kell alkalmazni. Visszatérő gyulladás esetében akár hosszú távon is szükséges lehet a kezelés. A kezelés másik része a normál hüvelyi mikrobiom helyreállítása, ami időnként kihívást jelenthet.

    A hüvelyi normál flóra megerősítése

    Minden olyan esetben, amikor a természetes hüvelyflóra károsodott, vagy tudjuk, hogy egy adott élethelyzetben könnyen károsodhat, a helyreállításra és a megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni. Visszatérő bakteriális vaginózis esetén a kezelés egyik alappillére a normál flóra támogatása vagy pótlása.

    Első lépésként a hajlamosító tényezők kerülése javasolt. Megfelelő tisztálkodási szokásokat kell kialakítani, kerülni kell a védekezés nélküli szexuális együttlétet, és egészséges életmódot kell kialakítani.

    Emellett fontos bizonyos kiegészítő készítmények, prebiotikumok és probiotikumok alkalmazása is. a A hüvelyi mikrobiom helyreállítására többféle készítmény is elérhető, a legjobb, ha olyanokat választunk, amelyeket kifejezetten erre a területre fejlesztettek ki. Vannak készítmények, amelyek a hasznos Lactobacillus-törzseket tartalmazzák, és vannak olyanok, amelyekkel a számukra fontos tápanyagokat (oligo-, és poliszacharidokat) vihetjük be a szervezetbe, közvetlenül a hüvelybe. Ennek azért van nagy jelentősége, mert minden emberben egyedi mikrobiom alakul ki, így a hasznos baktériumok összetétele sem állandó, és nem ugyanolyan. Nehéz lehet emiatt a megfelelő Lactobacillus-törzset megtalálni, táplálkozni viszont mindegyiknek kell, így a helyes tápanyagok pótlásával és a normál pH kialakításával támogathatjuk a hüvelyi mikrobiom helyreállítását, és ezzel a fertőzések megelőzését is segíthetjük.

    Bakteriális vaginózis esetén csak ritkán van szükség antibiotikumok hosszabb távú alkalmazására, a hüvelyi mikrobiom viszont nem tud egyik napról a másikra regenerálódni. Fontos ezért minden hüvelygyulladás után a prebiotikumok és probiotikumok használata, visszatérő fertőzéseknél pedig a készítményeket hosszú távon is szükséges alkalmazni. Ilyenkor először a flóra helyreállítása történik meg, amelyet ha ezután folyamatosan támogatunk, akkor a hüvely védekezőképessége bármilyen kockázati tényező megjelenése esetén elég erős maradhat.

    Tovább A baj nem jár egyedül: az antibiotikum nem csak az emésztőrendszert, de a hüvelyt sem kíméli!

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2020.11.01 15:06, Megjelenés: 2020.11.01 15:06
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A stressz nőgyógyászati következményei a koronavírus-járvány idején

    A koronavírus megjelenése az életünkben sok mindent megváltoztatott. Van, aki a korlátozások miatt egy kicsit lassabbra tudta venni a pörgést és ezzel többet tud pihenni. Mások foglalkozásuk miatt még erősebb terheket cipelnek, például az egészségügyben dolgozók. Sokan félnek munkahelyük elvesztésétől és az otthon végzett irodai munka is sokakat megvisel, ugyanis az egyáltalán nem kevesebb, mint bent a munkahelyen.

    Vissza-visszatér a hüvelyfolyás az életedbe? Segítünk!

    A hüvelyváladék kóros megváltozását, a rendellenes hüvelyfolyást többféle kórokozó is előidézheti. Kialakulhat bakteriális fertőzés, gomba által okozott hüvelygyulladás, illetve állhat vegyes (gomba és baktérium együttesen) hüvelyfertőzés is a kellemetlen tünetek hátterében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.