Mire utal a folyás jellege? - Hüvelyfertőzések

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

A hüvelyi fertőzések kapcsán makacsul tartja magát a tévhit, hogy a kellemetlen tünetek mögött elsősorban gombásodás állhat. Nem árt tudni, hogy a hüvelyi fertőzések előidézője nemcsak gomba, hanem baktérium, vírus, de akár allergia is lehet, nem beszélve egyes gyógyszerek (például antibiotikumok) mellékhatásáról, vagy a hormonháztartásban keletkezett változásokról, esetleg zavarokról.

A hüvelyfertőzések

A hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozhat - normálisan színtelen, szagtalan, kis mennyiségű - és ennek a váladéknak a maró hatása miatt a szeméremtest kipirosodhat, viszkethet, égő érzés jelentkezhet rajta.
Bővebben a hüvelyfertőzésekről

Mire utal a hüvelyi folyás jellege?

A folyás mennyiségének, sűrűségének, színének megváltozására mindenképpen fontos odafigyelni, és orvosi vizsgálattal kell kideríteni, mi okozza. Előfordulhat, hogy nem kórokozó, hanem csak a hüvely pH-értékének megváltozása áll a váladék „felszaporodása” mögött; viszont mindkét tényező hüvelyi fertőzés kialakulásához vezethet.

Ha például a hüvely pH tartománya eltolódik a lúgos „irányba”, – a savbázis egyensúlyvesztése következtében – bizonyos mikroorganizmusok elszaporodhatnak, aminek következménye lehet a hüvelyi fertőzés.

Az elhanyagolt, „félrekezelt” hüvelyfertőzések – bármi legyen is előidézőjük – krónikus gyulladásokhoz, illetve akár szövődmények kialakulásához is vezethetnek.

A hüvelyfertőzések jelei

A hüvelyfertőzések a leggyakoribb női megbetegedések közé tartoznak. A kórokozók jelenlétére – az esetek többségben – a betegség kezdeti stádiumában a megszokottnál bővebb hüvelyváladékozás utalhat. A folyás intenzitása és „jellege” (sűrűsége, színe, szaga) nagymértékben függ attól, hogy gombás, vírusos vagy bakteriális fertőzés, avagy allergia okozta-e a változásokat.

A candida sarjadzó gomba okozta hüvelyfertőzéssel például minden nyolcadik nő találkozik élete folyamán. A fertőzésre hajlamosító tényezők között ott találjuk a legyengült immunrendszert, az elhanyagolt vagy fel nem ismert cukorbetegséget, az elhízást, az orális fogamzásgátlók, valamint az antibiotikumok szedését. Ennek a gombás hüvelyi fertőzésnek a jele lehet a hüvelyi folyás, a váladék sárgás színűvé, „túros” állagúvá válása, a fertőzés előrehaladtát pedig viszkető érzés jelezheti a hüvely, a szeméremtest tájékán, olykor a hüvelybemenetben, a combhajlatban gombás bőrelváltozások is megjelenhetnek.

Candida-fertőzések (candidiasis)

A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el. Mai, civilizált világunkban kétségtelenül rengeteg negatív hatás éri az emberi szervezetet: bizonytalanság, stressz, étkezési szokásaink megváltozása - az élelmiszerek minőségéről és a hozzáadott adalékokról nem is beszélve -, ami minden bizonnyal hozzájárul belső egyensúlyunk felbomlásához.
Candida-fertőzések (candidiasis)

A szürkés, halszagú folyás esetén legtöbbször kevert, tehát többféle baktérium okozta hüvelygyulladásra, azaz bakteriális vaginózisra kell gondolni akkor is, ha a közösülés után vagy menzesz idején a hüvelyváladék szaga bűzössé válik.

Mivel az esetek többségében a beteg – találomra – vény nélkül, vagy intim kozmetikai készítményekkel próbál megszabadulni például a zavaró szagtól, a folyástól – és nem megy nőgyógyászhoz –, növelheti a későbbi szövődmények kialakulásának (a fertőzés felfelé terjedésének, a méhnyálkahártya-, illetve a kismedence gyulladásának) kockázatát.

Nem csak a nőkre tartozik!

A hüvelyöblítés, az intim sprayk, a műanyag fehérneműk, de a helyi, vény nélkül kapható mikrobaölő készítmények használata súlyosbíthatja is a panaszokat. Ráadásul, ha ez utóbbiak rövid ideig hatékonynak bizonyulnak is, a betegség időről időre kiújulhat. Amennyiben egy éven belül több mint 5-6 alkalommal jelentkeznek a tünetek, már nem szabad öngyógyítással kísérletezni. A szakorvos által előírt kezelés ugyanis nem a gombák kiirtására, hanem elszaporodásuk megfékezésére irányul.

Azt sem árt tudni, hogy a gombafertőzések az esetek többségében a partnert is érinthetik. Ezt hámló udvarú, apró piros pöttyök jelezhetik a hímvesszőn. A visszafertőződés elkerülésében sokat segíthet, ha szexuális partnerünk is gyógyszeres kezelésben részesül. Az orvosok egyébként arra is fel szokták hívni pácienseik figyelmét, hogy a gombás fertőzés „kezelésének” idejében tartózkodjanak a szexuális együttléttől.

A leggyakoribb nemi útón terjedő betegségek

Herpesz a nemi szerveken (Herpesz genitalis)
HPV (human papilloma vírus)fertőzés
A chlamydia trahomatis fertőzés tünetei
A szifilisz fertőzés tünetei és kezelése
A HIV fertőzésről részletesen
A gonorrhoea (tripper) tünetei és kezelése
A candida fertőzés tünetei és kezelése

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Hüvelyfertőzés
Melyek a leggyakoribb hüvelyfertőzések? Mi okozhatja ezeket? Milyen tüneteik lehetnek a leggyakoribb hüvelyfertőzéseknek?
Dohányos köhögés
Dohányos köhögés

Ezt a panaszt komolyan kell venni!

Hányás hányinger nélkül
Hányás hányinger nélkül

Milyen betegség okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.