• Mire utal a folyás jellege? - Hüvelyfertőzések

    Szerző: WEBBeteg, Ötvenentúl.hu

    A hüvelyi fertőzések kapcsán makacsul tartja magát a tévhit, hogy a kellemetlen tünetek mögött elsősorban gombásodás állhat. Nem árt tudni, hogy a hüvelyi fertőzések előidézője nemcsak gomba, hanem baktérium, vírus, de akár allergia is lehet, nem beszélve egyes gyógyszerek (például antibiotikumok) mellékhatásáról, vagy a hormonháztartásban keletkezett változásokról, esetleg zavarokról.

    Mire utal a hüvelyi folyás jellege?

    Milyen tünetei lehetnek a hüvelyfertőzésnek?

    A hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozhat - normálisan színtelen, szagtalan, kis mennyiségű - és ennek a váladéknak a maró hatása miatt a szeméremtest kipirosodhat, viszkethet, égő érzés jelentkezhet rajta.

    Bővebben a hüvelyfertőzésekről

    A folyás mennyiségének, sűrűségének, színének megváltozására mindenképpen fontos odafigyelni, és orvosi vizsgálattal kell kideríteni, mi okozza. Előfordulhat, hogy nem kórokozó, hanem csak a hüvely pH-értékének megváltozása áll a váladék „felszaporodása” mögött; viszont mindkét tényező hüvelyi fertőzés kialakulásához vezethet.

    Ha például a hüvely pH tartománya eltolódik a lúgos „irányba”, – a savbázis egyensúlyvesztése következtében – bizonyos mikroorganizmusok elszaporodhatnak, aminek következménye lehet a hüvelyi fertőzés.

    Az elhanyagolt, „félrekezelt” hüvelyfertőzések – bármi legyen is előidézőjük – krónikus gyulladásokhoz, illetve akár szövődmények kialakulásához is vezethetnek.

    Hirdetés

    A hüvelyfertőzések jelei

    A hüvelyfertőzések a leggyakoribb női megbetegedések közé tartoznak. A kórokozók jelenlétére – az esetek többségben – a betegség kezdeti stádiumában a megszokottnál bővebb hüvelyváladékozás utalhat. A folyás intenzitása és „jellege” (sűrűsége, színe, szaga) nagymértékben függ attól, hogy gombás, vírusos vagy bakteriális fertőzés, avagy allergia okozta-e a változásokat.

    Candida-fertőzések (candidiasis)

    A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el. A széles spektrumú antibiotikumok alkalmazásának elterjedésével és az immunrendszert elnyomó kezelések növekvő számával a gombás fertőzések egyre gyakoribbá válnak. Mai, civilizált világunkban kétségtelenül rengeteg negatív hatás éri az emberi szervezetet: bizonytalanság, stressz, étkezési szokásaink megváltozása - az élelmiszerek minőségéről és a hozzáadott adalékokról nem is beszélve -, ami minden bizonnyal hozzájárul belső egyensúlyunk felbomlásához.

    Candida-fertőzések (candidiasis)

    A candida sarjadzó gomba okozta hüvelyfertőzéssel például minden nyolcadik nő találkozik élete folyamán. A fertőzésre hajlamosító tényezők között ott találjuk a legyengült immunrendszert, az elhanyagolt vagy fel nem ismert cukorbetegséget, az elhízást, az orális fogamzásgátlók, valamint az antibiotikumok szedését. Ennek a gombás hüvelyi fertőzésnek a jele lehet a hüvelyi folyás, a váladék sárgás színűvé, „túros” állagúvá válása, a fertőzés előrehaladtát pedig viszkető érzés jelezheti a hüvely, a szeméremtest tájékán, olykor a hüvelybemenetben, a combhajlatban gombás bőrelváltozások is megjelenhetnek.

    A szürkés, halszagú folyás esetén legtöbbször kevert, tehát többféle baktérium okozta hüvelygyulladásra, azaz bakteriális vaginózisra kell gondolni akkor is, ha a közösülés után vagy menzesz idején a hüvelyváladék szaga bűzössé válik.

    Mivel az esetek többségében a beteg – találomra – vény nélkül, vagy intim kozmetikai készítményekkel próbál megszabadulni például a zavaró szagtól, a folyástól – és nem megy nőgyógyászhoz –, növelheti a későbbi szövődmények kialakulásának (a fertőzés felfelé terjedésének, a méhnyálkahártya-, illetve a kismedence gyulladásának) kockázatát.

    Nem csak a nőkre tartozik!

    Ön tudta?

    Férfiaknál húgycsőből, nőknél hüvelyből és méhszájból (baktérium, gomba, Mycoplasma, Ureaplasma, Mycoplasma, Gonorrhoea, Trichomonas vaginalis) történik a mintavétel, ill. vérvétel (syphylis, HIV).

    Bővebben a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségekről

    A hüvelyöblítés, az intim sprayk, a műanyag fehérneműk, de a helyi, vény nélkül kapható mikrobaölő készítmények használata súlyosbíthatja is a panaszokat. Ráadásul, ha ez utóbbiak rövid ideig hatékonynak bizonyulnak is, a betegség időről időre kiújulhat. Amennyiben egy éven belül több mint 5-6 alkalommal jelentkeznek a tünetek, már nem szabad öngyógyítással kísérletezni. A szakorvos által előírt kezelés ugyanis nem a gombák kiirtására, hanem elszaporodásuk megfékezésére irányul.

    Azt sem árt tudni, hogy a gombafertőzések az esetek többségében a partnert is érinthetik. Ezt hámló udvarú, apró piros pöttyök jelezhetik a hímvesszőn. A visszafertőződés elkerülésében sokat segíthet, ha szexuális partnerünk is gyógyszeres kezelésben részesül. Az orvosok egyébként arra is fel szokták hívni pácienseik figyelmét, hogy a gombás fertőzés „kezelésének” idejében tartózkodjanak a szexuális együttléttől.

    A leggyakoribb nemi útón terjedő betegségek

    Herpesz a nemi szerveken (Herpesz genitalis)
    HPV (human papilloma vírus)fertőzés
    A chlamydia trahomatis fertőzés tünetei
    A szifilisz fertőzés tünetei és kezelése
    A HIV fertőzésről részletesen
    A gonorrhoea (tripper) tünetei és kezelése
    A candida fertőzés tünetei és kezelése

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2017.11.17 14:55, Megjelenés: 2017.11.17 14:55
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Szeptember - a női daganatok hónapja

    A The Foundation for Women’s Cancer (FWC) a szeptembert a női daganatok hónapjának nyilvánította, mivel a világon minden 5. percben diagnosztizálnak egy hölgyet valamilyen nőgyógyászati daganattal. A hónap apropóján a Magyar Rákellenes Liga a méhnyakrák megelőzésére és megszüntetésére hívja fel a figyelmet. Ugyanis, ha globálisan minden nő és férfi számára biztosított lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, a méhnyakrák megszüntethető lenne. Ezért a Liga kifejezetten üdvözli a döntést, hogy Magyarországon immár a fiúk számára is elérhető az ingyenes HPV elleni védőoltás.

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

    Hüvelyi fertőzések és hüvelyfolyás: Milyen betegség állhat a hátterben?

    Állandóan visszatérő hüvelyi fertőzéstől szenvedek. Sokszor bűzös, bő hüvelyi folyással is küszködök. Mit tegyek, hogy meggyógyuljak? Mire utalnak a tüneteim? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A leggyakoribb hüvelyfertőzések

    A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.

    6 nőgyógyászati tünet, melyet komolyan kell venni

    A legtöbb nő számára egy-egy szabálytalan menstruációs ciklus vagy alkalmi gombás hüvelyfertőzés az élet természetesnek vélt velejárója, semmi olyan, amit az idő vagy egy egyszerű kezelés ne gyógyíthatna meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.