Húgyúti fertőzések - Jellemző tünetek, kezelési tanácsok

szerző: Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, a nők többsége tapasztalja meg egy alkalommal, vagy visszatérő jelleggel. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók.

A húgyúti fertőzés kialakulása

A közgyelvben gyakran "felfázásként" emlegetett kórkép helytelen elnevezés, ugyanis nem a hideg, hanem a feljutó kórokozók váltják ki. A húgyúti fertőzéseket okozó kórokozók általában a húgycsövön keresztül jutnak be a húgyhólyagba. Leggyakoribb kórokozója az E. coli, illetve Klebsiella, Enterobacter és Proteus fajok is kimutathatóak. Ezek normál esetben bélbaktériumok, vagy a bőrön is megtalálható kórokozók.

A bejutott baktériumok hatására begyulladnak a különböző szövetek, és attól függően, hogy meddig jutnak el a kórokozók, kialakulhat húgycsőgyulladás (urethritis) és húgyhólyaggyulladás (cystitis) is, ezek az alsó húgyúti fertőzések. Súlyos esetben akár vesemedence-gyulladás (pyelonephritis) is felléphet, amit felső húgyúti fertőzésnek is neveznek.

A téma cikkei
5/1 Húgyúti fertőzések
5/2 Visszatérő húgyúti fertőzések
5/3 Gyógynövények a húgyúti fertőzések terápiájában
5/4 Húgyhólyaggyulladás
5/5 Húgyúti fertőzések gyermekkorban

A húgyúti fertőzés tünetei

A húgyútak gyulladásaA húgyúti fertőzések legjellemzőbb tünete a vizeletürítéskor jelentkező fájdalom és égő érzés, a vizelési nehézségek. Egy-egy alkalommal kevés vizelet távozik, az is nagy erőfeszítések árán, miközben nyomásérzés tapasztalható a hólyagban. Kialakulhat húgyhólyaggörcs, a vizelet előrehaladott állapotban vért is tartalmazhat, valamint olykor szeméremcsont környéki fájdalom, ritkán láz jelentkezik. Véres vizelet esetén már kis mennyiségben is intenzív piros színt ad a vizeletnek.

Ez a tünetegyüttes még csak húgyhólyaggyulladásra utal. Ha azonban láz, deréktáji fájdalom jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni a vesemedence-gyulladás kizárására. A vesemedence-gyulladás fő veszélye az, hogy ha a kórokozókat nem irtják ki időben, a veseszövetek pusztulása miatt tartósan károsíthatja a vesét.

Néhány húgyúti fertőzés teljesen panaszmentes marad, és csak laboratóriumi eltérés jelzi problémát. Erre utal a vizeletben kimutatható vér, illetve fertőzés jele lehet még fehérvérsejtek és genny jelenléte, illetve baktériumürítés.

Húgyúti fertőzésre hajlamosító tényezők

Női nem - A húgyúti fertőzésektől elsősorban a nők szenvednek. Ennek anatómiai oka, hogy húgycsövük sokkal rövidebb, mint a férfiaké, emiatt a kórokozók szinte akadály nélkül érik el a húgyhólyagot. Másrészt a közösülés során, a bőrön normálisan is jelenlévő baktériumok mintegy felpréselődnek a nők rövid húgycsövén. Ezért fontos a közösülés utáni vizelés. A betegség azonban férfiaknál is kialakulhat, főleg idősebb korban.

Húgyúti kő - A vesekő és hólyagkő az állandó irritációval egyúttal kiváló terepet kínál a húgyutakba tévedő baktériumoknak a megtelepedésre. Egyes urológiai betegségekben szintén gyakori szövődmény az alsó húgyúti fertőzés. A kockázatot növeli minden olyan elváltozás, ami a vizelet szabad eltávozását akadályozza, így az anatómiai (fejlődési) rendellenességek mellett a prosztatamegnagyobbodás is növeli a kockázatot.

Immunrendszer - A szervezet immunrendszerének gyengülése, sérülése mindenfajta fertőző betegség kockázatát növeli. A húgyúti fertőzések nagyobb gyakorisággal fordulnak elő HIV-fertőzötteknél, illetve olyan betegeknél, akik valamilyen immuncsökkentő (immunszuppresszív) kezelés alatt állnak.

Elhízás - A kutatások szerint a túlsúly is növeli a visszatérő húgyúti fertőzések veszélyét. Az összefüggést gyermekeknél és nőknél sikerült kimutatni, a pontos hatásmechanizmus még tisztázatlan, lehetséges, hogy az ok az immunrendszer gyengülése.

Változókor - A menopauza után a hüvely és a húgycső hámja vékonyabbá, sérülékenyebbé válhat, amelynek oka az ösztrogén szintjének csökkenése, ez fokozza a húgyúti fertőzésre való hajlamot. Ha a húgyutakban bármilyen szűkület, vagy kövesség van, akkor a vizelet szintén könnyen fertőződhet.

Szexuális érintkezés - Az együttlét önmagában egy kockázatnövelő tényező a nők számára, ugyanis az aktus során irritálódhat a húgycső, aminek hatására a kórokozók könnyebben jutnak a hólyagba. A hüvelyi pesszáriumok használata során az eszköz a hüvelyfalon keresztül nyomás alatt tartja a húgycsövet. Ezek a fogamzásgátló eszközök a húgyúti fertőzések kockázatát körülbelül kétszeresére növelik. A síkosító nélküli gumióvszer használata a hüvelyfal irritációját, mikrosérüléseit okozhatja. Ez önmagában kedvez a hüvelyben a kórokozók megtelepedésének. Azok a nők, akik spermicideket használnak, szintén nagyobb rizikónak vannak kitéve. A szexuális érintkezés kockázata mérsékelhető az érintkezést követő vizeléssel. A hólyag ürítésekor a vizelet kiöblíti a húgycsőbe esetlegesen bejutott baktériumokat. Makacs, ismétlődő fertőzésekre való hajlam esetén az antibiotikus megelőzés megfontolható.

Krónikus betegségek, műtétek - Egyes krónikus betegségekről tudjuk, hogy férfiaknál és nőknél egyaránt növelik az ismétlődő húgyúti fertőzés kockázatát. Cukorbetegségben a vizelet magasabb cukortartalma és a szervezet gyengébb védekezőképessége egyaránt hozzájárul a gyakoribb fertőzéshez.

Gyakori probléma a húgyúti fertőzés vesebetegeknél. Vizeletkatéter alkalmazásának gyakori és ismert mellékhatása lehet a fertőzés. A húgycsövön keresztül a hólyagba bevezetett cső ideális utat kínál a kórokozónknak a bejutásra. A veseátültetett betegeknél is komoly veszély lehet a húgyúti fertőzés, különösen az első hónapokban, megelőzésére antibiotikumokat lehet alkalmazni.

Az urológiai sebészeti beavatkozások gyakori szövődménye a húgyúti fertőzés.

Terhesség - A húgyúti fertőzések szempontjából a várandósság egy fontos kockázati tényező. A terhesség során átalakul a szervezet hormonháztartása, gyengül az immunrendszer és a növekvő magzattal kismedencei szervek is mechanikus terhelése is növekszik.

Gyermekkor - A húgyúti fertőzés gyakori gyermekeknél. A néhány hónapos csecsemőknél ismeretlen lázas állapot esetén ez a kórkép egyike az elsőként kizárandóknak, ugyanis az alsó húgyúti fertőzés nagyon rövid idő alatt vesemedence-gyulladásba mehet át, amely a vese súlyos, maradandó károsodásához vezethet.

Tanácsok Felfázás: mikor, kik és hogyan védjék húgyutaik egészségét?

A húgyúti fertőzés kezelése

A húgyúti fertőzések esetén a diagnózist a tünetek súlyossága, a vizelet- és vérvizsgálat, illetve a húgyutak és a vese vizsgálata alapján állítja fel az orvos.

Enyhébb esetekben

A kezelést a tapasztalatok szerinti hatékony antibiotikumokkal kezdik, ami az esetek jelentős részében elegendő a fertőzés felszámolására. Ez a kezelés a járóbeteg-ellátás keretei közt megoldható, ha megfelelően – néhány nap alatt − gyógyul, további vizsgálatra nincs szükség.

Az egyik legfontosabb a bőséges folyadékbevitel, amellyel a vizelet tartós pangását akadályozzuk meg, csökken a baktériumok koncentrációja a vizeletben. A folyadékfogyasztás a kezelés és a megelőzés elengedhetetlen része.

A fájdalomcsillapítók, gyulladásgátlók szedése csak tüneti terápiát jelent, nem szünteti meg a panaszok okát. Kiegészítő terápiaként jótékony hatásúak lehetnek egyes gyógynövények, gyógynövénykészítmények is (medveszőlőlevél, kamilla, tőzegáfonya).

Visszatértő húgyúti fertőzések

A nők 5-10 százaléka szenved időről-időre kiújuló, visszatérő (krónikus) húgyúti fertőzésben, melyet főként az Escherichia coli nevű bélbaktériumok, vagy Staphylococcus-fajok okoznak. A fertőzés ismételt kialakulásának vagy az az oka, hogy a kórokozók ismét bejutnak a húgyutakba, vagy az, hogy a legutóbbi fertőzés alkalmával a betegséget nem kezelték ki rendesen, a kórokozó ellenállóvá vált az adott antibiotikumra. Az esetek többségében újrafertőződésről van szó, ami gyakran - akár kéthetente - is előfordulhat. Visszatérő fertőzésre hajlamosít más kismedencei gyulladás, hormonális változás és minden vizeletpangással járó állapot.

Tippek A visszatérő húgyúti fertőzés megelőzése

Súlyosabb esetekben

Vizeletmintából tenyésztést végeznek, és ellenőrzik, hogy a kitenyésző kórokozó mely antibiotikumokra érzékeny. Mivel a tenyésztés ideje több nap, amíg az érzékenységi adatok a laborból megérkeznek, addig a súlyos eseteket is tapasztalati alapon kell kezelni. A nehezen gyógyuló, magas lázzal járó, szövődményes esetekben kórházi kezelésre is szükség lehet. Különösen igaz gyermekekre - minél kisebbek, annál inkább.

A húgyúti fertőzés a véráramba jutva szisztémás fertőzést, szepszist is okozhat, főleg legyengült állapotú betegeknél. Az uroszepszisre a hirtelen romló állapot, tudatzavar hívhatja fel a figyelmet, azonnali orvoshoz fordulás és kórházi kezelés szükséges.

Nem fertőzéses húgyúti gyulladások

Az akut húgyúti fertőzések mellett a következő ritka típusok is okozhatnak húgyúti gyulladásokat:

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
Szerzők: Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István; Bak Marianna, biológus szakfordító (Netdoktor.de)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.